MENU
alunecari

by • December 9, 2013 • bucăți de mineComments (3)

alunecări

(alunecatul e o stare. beyond hobby or even pleasure. nu ai pus schiul sau snowboardul în picioare, nu ştii despre ce vorbesc)
te trezeşti la 7, deşi e weekend, prima zi liberă după foarte multe. din pat zîmbeşti wallpaperului pe care ţi l-a rînduit Bunuţul – dincolo de peretele-geam – muntele zaharisit cu copaci albi-dalbi şi brazi încărcaţi pe care să ţi-i scuture de zăpadă fix pe căciula care îi place mult, ca în reclama de la oringi. asta vezi în fiecare dimineaţă cînd deschizi ochii, zări largi şi munţi care se îmbină delicat, ca pubisul unei virgine. şi Doamne, cît a nins.
te echipezi rapid – eşti antrenată doar, poţi fi gata în 5 minute, cu tot cu machiaj. o iei pentru prima dată în mîini anul ăsta, o mîngîi cu drag, e prăfuită, a stat în pod la mama aşteptîndu-şi cuminte anotimpul. bătrîna şi preţioasa ta placă nitro. e uscată ca o vulvă bătrînă dar nu-i nimic, la 8 şi un sfert te-aşteaptă Miţă cu ceara fierbinte. o pui frumos în maşină, arunci bootsii şi pleci cu inima bătînd bing-bang. oraşul nins e gol, duminică dimineaţa la 8. e ca un bătrîn gîrbovit şi alb, atîta zăpadă îl face să se aplece puţin, sub greutatea ei dulce. te uiţi cu ochi miraţi şi pupile dilatate, te doare retina de atîta strălucire şi frumos, ţi-e frică să nu orbeşti de atîta alb. rulezi liniştită în maşina albă,  doi cîini negri se chinuie să se acupleze pe o bucată de zăpadă neatinsă. nu e nimeni pe străzi. un singur schior, urcînd pe lungă spre maşina de poiană. totul e o fotografie de iarnă în alb-negru, dar o vei colora. cu nişte tom waits şi un combinezon de schi roşu.
aţi putea la fel de bine să urcaţi un munte din austria, la fel arată, eşti precisă. întîrzii, dar Miţă nu se supără – totul se plăteşte cu un zîmbet de femeie frumoasă, ai învăţat asta. cu ceara proaspătă pe talpa plăcii prindeţi prima cabină, primul fuior de ceaţă, primul zbor. bing-bang, inima. e ca un sărut întîrziat înadins, îţi face genunchii să se înmoaie, golul în stomac să se adîncească. combinezonul roşu rîde cu ochii albaştri. vă daţi drumul, alunecaţi. bing-bang.
nu mai auzi nimic decît hîrşîitul surd al plăcii pe zăpadă la curbe. te uimeşte peisajul: pîrtia- pîrîu a devenit fluviu. nil, mississippi, gange-le schiului şi snowboardului, purtîndu-te vertiginos pe apele lui repezi şi îngheţate. pe interior, sîngele ţi-e fluviu de amine, ţi-au inundat creierul, se dau prin tine zgomotos, îţi potrivesc un zîmbet tîmp şi ferice pe faţă, gerul are grijă să ţi-l îngheţe şi rămîi aşa, două, patru, cinci ture, cu obrajii arşi de vîntul rece şi ochii arşi de extaz. bing-bang.
pe la prînz, Bunuţul îţi pune şi soare în wallpaper, să fie, nu se uită la sori. cam pe la a cincea coborîre aşa, că e o vreme pentru ceaţă şi o alta pentru ceruri limpezi şi profunzimi high definition. vă opriţi la cabană, pentru o ciorbă fierbinte şi o cană de vin fiert. apoi pentru încă una, şi minute lungi de stat în verandă, cu soarele pe faţă în şezlong. dedesubt, trec cu vîjîit schiori şi plăcari. combinezonul roşu ar mai sta la o bere, dar pantalonii albi de snowboard se înfoaie supăraţi pe fundul îngheţat. a şaptea tură devine a opta, a opta tură devine un calvar, slalom printre tîrziu-treziţii şi prea-mulţi veniţii şi neaveniţii care l-au vălurit şi dîmbuit pe fluviul alb şi mai devreme lin. nu te doare niciun singur muşchi încordat – asta înseamnă antrenamentul zilnic şi hîrtiuţa aia mică şi insignifiantă unde scrie că ai absolvit modulul de instructor de aerobic.
îţi eliberezi picioarele captive şi îngheţate, ai faţa arsă de soare şi ger şi vrei doar patul tău cald. dar la capătul drumului ziua se sfîrşeşte brusc şi două degete uriaşe smulg combinezonul roşu de pe scaunul din dreapta al maşinii albe unde nu e voie nimic şi îl aruncă afară, în ger.

3 Responses to alunecări

  1. Esti superba Petra draguca micuca. Asculta-ma; nu-ti mai dezgoli frumusetea trairilor si a simtirilor gratis asa. Opreste-te si scrie in fiercare zi pana ”tuldui” de un roman al tau cu drept de autor. Te vei bucura si tu de noi si noi de tine , si de mult mai mult bine . Te imbratisez. Esti de o sinceritate mistuitoare, atat usor de exprimat in vbe frumoase…. Mult success, din inima. Ana.

  2. M-am bucurat pentru tine si ziua ta frumoasa de ieri, draga Pe Ro.- Asa imi place mie sa-ti zic pe nume- ma lasi? Sa-ti fie toate zilele minunate , sa aigrija sa-ti faci bine totdeauna , fix asa cum iti doresti tu. Bravo. Nu te baza pe nimeni ”strain”. Fa-ti frumos. Puppupup. Succes cu caru’ . Ai de la ”Bunutul” darul.

  3. din toate cat e un pic ? says:

    Duminica e frumos ..dar..marti e de vis :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>