MENU
carticastigatoare

de • 10 februarie 2015 • alive, O să mă ştii de undevaComentarii (31)

cea mai bună carte a anului 2014 – votul cititorilor, la pătrat

Am cîștigat! Am cîștigat! La ambele secțiuni!

Plîng. Fiindcă așa știu eu să metabolizez deopotrivă durerea și bucuria. Bucuria mare, aia de te lasă fără aer.

Nu am crezut că voi cîștiga măcar unul dintre titluri. Fiindcă anul trecut au fost publicate foarte multe cărți, uitați-vă și voi la listă. Unele dintre ele foarte bune. M-am gîndit că poate am vreo șansă să ies mai sus la poezie, că mno, dacă suntem la al patrulea tiraj, înseamnă că e o carte destul de citită. Dar nu am sperat la titlu.

Și apoi am primit linkul și nu am înțeles mare lucru, că mi s-a încețoșat privirea. Adică am citit pe diagonală și am priceput că sunt pe primul loc la proză scurtă și m-am mirat. Și pe locul doi la poezie și am căutat cartea care e pe primul. Apoi s-a mai răcit procesorul și am înțeles că sunt un fel de dublă cîștigătoare.

Pe drum spre casă, printre două suspine, mi-am amintit că popularitatea e verișoara mai curvă sau mătușa mai de la țară a prestigiului, vorba lui Inarritu, dar tot m-am bucurat. Și m-am gîndit că e totuși admirație pentru scris, nu popularitate vană, asta așa, ca să mă consolez și să pot dormi la noapte. Apoi mi-am turnat un pahar de vin și am mai plîns puțin. Și m-am simțit un fel de Isaura literaturii române contemporane, genul de poveste pe care nu-ți vine să o crezi în realitate și nu reușeam să înțeleg cum mi s-a întîmplat mie una ca asta, cum am ajuns aici. Habar n-am. Curat telenovelă!

Știu doar că titlurile astea sunt pe bune, vin din convingerea celor care au citit și le-a plăcut și cărora le mulțumesc din tot sufletul pentru vot. Și e mare lucru, mai ales într-o țară ca a noastră, unde premiile se dau… așa cum se dau. Și unde condiția artistului de orice fel e atît de mizeră.

Așadar…

„Am spus că Petronela Rotar este câștigătoarea detașată a simpatiei cititorilor și pentru că tot ea se află și pe locul al doilea în topul general, de data aceasta cu un volum de poezie, O să mă știi de undeva (Herg Benet, 2014), care a adunat 371 de voturi. O dublă premieră: ca locurile I și II să fie ocupate de același autor, iar volumele acestuia să fie de proză scurtă (considerat un gen foarte puțin consumat la noi), respectiv de poezie (cealaltă „Cenușăreasă” a literaturii române).”  Restul, aici.

Dar de departe, hăăt, bestiale sunt comentariile articolului, la care am rîs copios.

nuexista

Chiar așa: cui îi e frică de Petronela Rotar asta?

Și apoi, azi-dimineață, m-am trezit și am citit asta. Și am mai plîns o tură.

31 răspunsuri la postarea cea mai bună carte a anului 2014 – votul cititorilor, la pătrat

 1. codrut spune:

  daca tot nu existi, mai publica o carte atunci 🙂
  codrut

 2. Laura spune:

  Trebuie sa urc urgent in lista cartea ta 🙂 E acolo de cand a aparut dar n-am reusit s-o iau si numai vorbe bune am citit despre ea.

 3. nicoleta spune:

  Bravo, Petronela! Ai avut si votul meu pentru „Alive” si ma buucur ca am mizat pe povestile scrise si descrise de tine. Felicitari si spor la cuvinte, preminato!

 4. nicoleta spune:

  *premianto!

 5. Magda spune:

  O Să Mă Știi de Undeva intră cu furculița printre nervii omului, și-i răsucește ca pe spaghetti… Din weekend lupt s-o dovedesc și mă dovedește ea pe mine. Îmi trage palme când o pun deoparte, mă trage de mânecă când o las singură, cred că m-a și înjurat, dar nu-s sigură. Petronela, cărțile-ți sunt vii și peste ocean, aici unde nici vrabia nu zboară ca acasă și mă-ntreb cât de dulce este succesul și cât de mare e povara ducerii, în viitorul imediat următor, a unor asemenea introspecții între coperți. Te felicit cât pot de mult dar știu, draga de tine, prin ce-ai să treci: ai mutat scara mai la dreapta, ai deschis punte și ai pus trepte-n plus către cer. Nu uita, acolo vei fi tot mai singură, castelul vorbelor tale va cere tot și tot mai mult. Succesul îți va împinge exigența o treaptă mai departe. Păstrează-ți mințile întregi, cât poți tu de mult. Joacă-te de-a proasta, câte o săptămână, pentru regenerare…Chapeau și dă-i mâna cuiva în preajmă, indiferent cine, atunci când simți că se răstoarnă cerurile.

 6. Laura spune:

  Petronela, ma bucur din suflet pentru tine…Imi pare extrem de rau ca nu am stiut si nu te am votat si eu!

 7. adrian paparuz spune:

  pentru ca esti altfel…pentru ca lumea te iubeste, pentru ca esti ceea ce multi dintre noi nu avem curaj sa fim: onesti, deschisi, liberi… pentru ca stii sa scrii ceea ce simti, pentru ca stii sa transmiti emotii naturale, care zac ascunse in fiecare din noi, cititorii tai…pentru ca nu iti pasa de barfe, de invidii, de temeri…tu, pur si simplu, ESTI!
  respect, Petronela ! 🙂

 8. Ramlore spune:

  Plâng și eu!

 9. Marius spune:

  Felicitări, emoțiile sunt bonus!

 10. Cristina spune:

  Să nu ne…existi in continuare, dar la fel de frumos ca și până acum!
  Fii „Alive”, cât poți tu de… tare și de mult !
  Felicitări, Doamnă !

 11. iolanda spune:

  Da, ma-NCLIN in fata ta. Nu pentru miracolul de a fi supravietuit (twice, or who knows how many times), de a avea doua mandre (superbe), sau de a fi o scriitoare contemporana cu „niscaiva” (MULT) succes! Ma inclin pentru ca ai CURAJ, iar asta e o calitatea care din ce in ce mai putini oameni din zilele astea o au! Si iata cate poti face daca ai CURAJ! MARE calitate! Sa ai forta sa nu te descotorosesti de ea!

 12. Stiam! Stiam eu ca nu esti pamanteana! Deci asa…reptiliana, zice lumea….Acum imi explic multe! )))) Felicitari, doamna draga. Imi doresc sa ne mai povestesti de-astea, atatea cat poti sa duci! Ma inclin cu respect.

 13. Marius spune:

  Și eu am plâns la filmul ăla belgian, n-aveai cum să nu dai la rațe… Mi-ai amintit să scriu despre el pe blog

 14. ORSI spune:

  sunt mega-mandra de mine ca te-am citit. si cu autograf inca. lucky me!!! 🙂

 15. Mihai spune:

  Felicitari!

 16. Mihaela spune:

  Citit blog: captivata! Urmarea: comandat cartile care au venit azi! Nu vreau sa bat campii cu laude…asa ca spun atat: mai scrie!

 17. […] pe mine, pe Petronela Rotar. (dacă nu o știți deja) dacă o să-i citiți cartea. eu am citit-o. într-o oră și 22 de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *