MENU
11930729_10206310371509875_1289963483_n

de • 31 august 2015 • bucăți de mineComentarii (13)

cîntec pentru o altfel de vară

Se stinge vara, ușurel. Ultimele două nopți m-am culcat, iar, afară pe terasă, în țîrîit lichid de greier, sub stele și o lună umflată ca o veste rea. Și a fost cald peste noapte, cald ca de miez de iulie, aproape că nu am avut nevoie să mă acopăr, dar dimineața, cînd zorile se crăpau rozaliu peste munte, cerul era blurat și soarele prea blînd ca să mai ardă. Tomnatec.

Am ascultat sunetele nopții cum se dau mai încet, de la oră la oră, cum obosesc și adorm păsările în pădure și greierii în iarba uscată de sfîrșit de august, iarba cu miros de copt pe care am respirat-o și zilele astea afară, iarba asta care numai acum miroase așa, prevestitor.

A fost o vară umblată, cu mult dormit în cort sau sub cerul liber, pe dealuri sau la mare, o vară în natură așa cum am visat dintodeauna că ar putea fi dar nu a fost, din care mi-au rămas șiraguri de imagini verzi și albastre și locuri și oameni pentru oamenar. O vară în care am cîștigat și am pierdut, am învins și am fost învinsă dar mai ales o vară în care am învățat cît pentru trei ani la un loc. Despre mine, mai ales.

În care am umblat pe plaje pustii, dealuri, munți și în peșteri, m-am cățărat și am înotat, am stat în soare și am citit, am ascultat muzică, oameni și sunet de valuri, am rîs enorm, am plîns, m-am bucurat de fiecare stare în parte, am îmbrățișat copaci cu haină verde și moale de mușchi, am ținut în brațe oameni mai mult decît oricînd, am dat la o parte măști în spatele cărora era nimeni, am scris, am metabolizat dureri și frici de netrecut pînă acum. Am crescut.

A fost o vară ludică, plină de rîs și aventuri și forțări de limite personale, în care am lăsat copilul din mine să fie, în care m-am simțit mai tînără decît oricînd, mai vie. O vară așa cum visam cînd eram mică și citeam Cireșarii, afară, complet conectată la prezent și natură și ființe. A fost cea mai frumoasă vară din viața mea.

La capătul ei, îmi mai promit măcar încă două nopți în care să ascult vuiet de valuri, ture de bicicletă prin sate săsești, cățărări repetate prin copaci la 20 de metri înălțime care să mă facă să îmi simt întreg corpul dureros a doua zi (așa ca acum).

Și o toamnă caldă, fără dureri de suflet.

13 răspunsuri la postarea cîntec pentru o altfel de vară

 1. mara spune:

  Eu vreau sa stiu ce naiba faci de esti atat de fit, ca crap de invidie cand vad ce mâini si ce gambe ai! Am zis-o! :)))))

  • Petronela spune:

   sex tantric ca în ultimul roman al lui Palahniuk. just kidding! nu fac mare lucru, mă mișc mult în aer liber, cred. nu trag de fiare sau așa ceva, mai alerg uneori.

 2. Mihaela spune:

  O toamna alive.

 3. Ministerul Sănătății spune:

  Pentru o viață sănătoasă faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

 4. Buna treaba ai facut fato.

 5. Blanca spune:

  Mie- mi spui de vara traita din plin?? :)) Ma uit la oameni tineri- multi imbacsiti de munca de birou, imbracati in gri, robotei, de pensionari nici nu- mi vine sa ma gandesc…..morti vi( multi dintre ei vor pleca dincolo fara sa se fi bucurat intr-adevar de viata)!!:) Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar este in Romania o tristete aproape generalizata, mai ales cand vine vara, o sa imi dea concediu cand vreau, o sa am banii?!? Multi depindem 100% de un serviciu care nu ne permite nici sa traim, nici sa murim…..Mergem inainte repejor, fara introspectii, fara sarbatoare, de parca viata noastra s-ar repeta vreodata!:) Petronela, iti doresc sa traiesti din plin de acum inainte fiecare vara, fiecare anotimp, sa- ti permiti si sa-ti dai voie sa nu mai depinzi de nimeni si nimic.Fii egoista cand vine vorba de viata ta, pune-te pe primul loc intotdeauna si iubeste viata si oamenii.E tot ce iti trebuie sa fii fericita.Frumoasa esti, ai mai slabit putin si arati si mai bine, „succesuri”ai, esti faina, faina.Veri frumoase in continuare !

 6. Raj spune:

  Sarumana si terasa de …… mp ! Si mie imi place sa dorm afara, dar nu in sacul de dormit, ci asa invelit oleaca. La unchiul in Neamt, dormeam in fanar si-mi intrau paie in cur. Din punct de vedere al intratului de paie in cur, cele mai multe paie mi-au intrat mai acu vio 15 ani la Gura Portitei, caci noaptea aluneca patura de pe paie si-mi intrau multe paie in locul acela. Dimineata ne asezam sa privim marea si ne scoteam unul altuia , paiele din cur. Acu vio saptamana am fost la dr. urolg Muntean Dmitrii, 1 medic bunut din R. Moldova de loc si amandoi am facut o caterinca de zile mari, caci doctorul e inebunit dupa glumele mele tampite. Mi-a bagat destu in curca sa-mi verifice prostata si l-am rugat sa mai stea oleaca cu destu in al meu cur , ca abia acuma ii inteleg si io pe gay si a zis ca nu poate sa stea mult ca simte pae in buricele destului…

  • Petronela spune:

   eu dorm fără sac de dormit, am pat de paleți pe terasă, îmi pun perne, pătură și dorm ca și cum aș dormi înăuntru. la 6 dimineața mă trezesc, prind cu un ochi răsăritul și apoi mă duc în casă și dorm încă puțin.

 7. Raj spune:

  Aaaa ! Ati cam slabit. Puneti mana si mancati .

 8. Raj spune:

  Si asistenta doctorului a scapat cafeaua pe halatul cel imaculatu si0mi era rusine tare, ca a trebuit sa-mi bace doctorul destu in cur de fata cu ea…

 9. Raj spune:

  Lasati asta cu paletii pe tersa, dna Petronela, ca stiam si eu. Si eu dorm pe paletii de marfuri dela Bila sau Penny si stiu ca-i comod, dar nu dorm decat atuncea cand intarzii in oras la 1 restaurant cu amicii de lux. Chestia nasoala e cami intra paele pe dea latu, nu cu varfurile inainte. Cica trebuie sa dor longitdinal cu ecuator ca sa evit asfel de situatii. Oi studia problema..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *