MENU
POP_5232

de • 29 mai 2014 • bucăți de mine, O să mă ştii de undevaComentarii (18)

cum a fost.

Mai întîi a fost linişte şi mare. Am scris despre asta şi multe altele cu stiloul pe moleskine-ul turcoaz primit în dar la lansarea de la Cărtureşti, cum nu am mai scris de multă vreme. Voi trece pe curat-ul digital cînd voi ajunge acasă. Încă nu am ajuns acasă de multe zile, am descins la job direct din tren, cu un bagaj extrem de greu după mine şi nici măcar un tricou curat. Detest să fac şi să desfac bagaje, iar ăsta a fost unul dintre cele mai greu de împachetat vreodată. O singură geantă de voiaj care să încapă şi lucruri de plajă şi cîte ceva pentru o şedinţă foto, cîteva emisiuni şi două lansări şi călătorit. Şi care s-a mai umplut şi cu cadouri şi cărţi.

Apoi a fost Constanţa şi femeia asta uluitoare, cu acelaşi nume ca al meu. Imaginaţi-vă, eu nu mai cunoscusem nicio Petronelă şi asta o vreme mă consolase, în timpul în care nu îmi plăcea deloc numele meu. Şi acum am cunoscut o tiză minunată şi haţ, mi se pare că e un nume predestinat femeilor mişto! La Constanţa m-a şocat cocălăreala şi căldura. Apa mării era aşa de caldă că am făcut baie, însă pe plajă era groaznicul. Moartea.

Apoi au fost emisiuni, dar şi plimbări prin oraşul vechi şi părăginit şi în final, a apărul şi gheul Teleşpan şi ne-am întîlnit cu cetitorii de la malul mării, dar şi cu cei veniţi de departe să ne vadă. Am rîs mult şi ne-am contrazis, eu şi gheul, am vorbit cu oamenii, el a zis că aşteaptă să scriu o carte adevărată, apoi am mers la un cico cu cîţiva oameni mişto. Şi degrabă s-a făcut noapte şi vremea să părăsesc marea mea.

constanta1constanta2constanta3constanta4

 

Am abandonat-o devreme, în zori, pentru un oraş la fel de fierbinte şi murdar, dar lipsit de albastrul ei. Şi a mai urmat o zi grea, alergată, încinsă. Cu tren de dimineaţă şi şedinţă foto la prînz, emisiune după-masa şi lansare la Bookfest seara. Cu mine provincială şi udă leoarcă de căldură într-un oraş infernal, care mă sperie şi striveşte. Cu miile de oameni curgînd de la metrou în aerul prăfos şi ardent. Cu rochia pătată după şedinţa foto şi ciuda că nu mai am ce îmbrăca la lansare. Cu surpriza extraordinară să primesc rochia Matrioşka a Ioanei Tănase despre care am crezut de cum am văzut-o că e rochia care se potriveşte cărţii mele, chiar înainte de lansare şi na, am avut ce îmbrăca. Cu bucuria că întîlnesc suflete atît de frumoase care îmi redau încrederea în umanitatea unde sunt lovită uneori de moarte. Cu lansarea la Bookfest pe care mi-am dorit-o, în compania minunatei Ana, care a trecut atît de repede încît nu am avut vreme să îi simt gustul. Cu scrisoarea – pe hîrtie!- venită odată cu rochia de la draga mea cititoare şi prietenă, care mi-a umplut inima de bucurie. Cu somnul adînc şi fericit dar scurt, la finalul unei zile năucitoare.

bookfest1bookfest2POP_5232POP_5260

Şi azi drumul şi serviciul şi oboseala, vertijul, capul greu şi membrele grele, şi ele.

Acum mă duc la gară să iau gheul, că mîine se întîlneşte cu cititorii din Braşov la Şt.O Iosif, la şase. Voi fi şi eu acolo, că umblăm în stol, în ultimul timp, ca păsăricile.

Apoi voi merge acasă. Au înflorit toţi salcîmii din parcare, trebuie că-i dulce aerul în casa mea. Mi-e dor de casă şi ai mei de-acasă.

(foto: Codruţ Burdujan, Narcis Pop, Theo Anghel)

18 răspunsuri la postarea cum a fost.

 1. Andreea spune:

  Pai da…numai eu n-am apucat sa stau de vorba cu voi :(… m-am dezumflat ca nici nu va puteam vedea, prea statea lumea ca-n statia de autobuz..de auzit si prins poantele, nu prea…apoi am plecat ca tocmai ce ma sunasera ca fi-mea a cazut si urla neconsolata tinandu-se de o mana… am lasat cuiva cartile la semnat ptr autografe si..gata. Mai veniti?;)))
  P.s: Si eu stiu o Petronela misto care, culmea, iti si seamana fizic…

  • Petronela spune:

   de ce nu ai venit mai în faţă? trebuia să te tragi mai aproape… of!

  • Andreea spune:

   Eh, nu sunt eu cu dat din coate..plus ca oamenii aia imi erau simpatici fie si numai ptr ca venisera sa va vada pe voi…Acum am alta dilema… cartile mele au fost semnate pentru un alt nume :))))))..ce se face in situatii de-astea tragice???

  • Petronela spune:

   aoleo, cum adică?

  • Andreea spune:

   „Pai”, plecand in tromba din cauza de copil accidentat, am lasat cartile managerei de la Carturesti, amica cu prietena mea ce ma insotea. Iar ea a luat autografele pe numele…prietenei mele care uitase sa ii precizeze ptr cine…

  • Petronela spune:

   ouch. 🙁

  • Andreea spune:

   M-am gandit si razgandit daca sa continuu povestea…dar e bine ptr doc umentare…aseara sotul meu trebuia sa ia cartile semnate de la Carturesti…s-a enervat groaznic ( si gratuit) ca era numele prietenei mele si…le-a aruncat la gunoi… a trebuit sa apelez la toate tacticile de psihologie inversa si exemple cu Inchizitia, comunistii si flacarile iadului ca sa mi le recuperez. Asa ceva pur si simplu nu se face. Dar acum le am. Da, si pe mine m-a socat episodul…desi nu ma mai socheaza prea multe…

  • Petronela spune:

   deci cartea mea a ajuns la gunoi…dar măcar nu pentru că era proastă! pot digera asta. :))

 2. Anca spune:

  Unde îi pot scrie lui Tele să-i spun ce-mi place cât e de sonat și ce bine râd cu cartea lui în brațe?
  Și de Matrioșka nu mai zic, de ciudă, decât că după ce mă dezgravidizez, vreau și io.
  (Pozele te arată senină și relaxată, niciun dram de stres și oboseală pe tine. La următoarele lansări de cărți ăsta să fie cel mai mic gând, că oricum apari ca proaspăt trezită, după 12 ore de somn, în pat mare și pufos.)

 3. fabi spune:

  Pe facebook il gasesti 😉

 4. Alexandra D spune:

  La el pe pagina…

 5. Elena spune:

  A fost prima lansare de carte la care am fost. A fost frumos, neasteptat. Au fost emotii, a fost veselie. O mare de sentimente exprimate sau mai dosite. Am simtit ca te cunosc, vazandu-te prima oara. Acum te stiu de la malul marii mele, de la malul marii tale. Ea este a noastra sau noi suntem ale ei? Te imbratisez cu mare drag. Tiza de la malul marii

 6. Anca spune:

  Petronela cand vii la Sibiu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *