MENU
alive

de • 14 ianuarie 2015 • aliveComentarii (8)

deşănţate

Au apărut două cronici care m-au bucurat nespus la cea de-a doua mea carte. Cum sunt incontinentă şi mă laud deşănţat, nu am putut să nu le pun şi aici. Pe genul: uite ce carte mişto am publicat, cine nu a citit-o sau nu o citeşte, mă-sa-i fată mare!

Ultima, în ordinea apariţiei, poate fi citită în Tiuk, unde există şi cîteva texte din carte şi nu numai şi a fost scrisă de Mihail Vakulovski.

Petronela Rotar este o povestitoare extraordinară. Poveştile ei te prind din prima, dacă-ţi zici „hai să arunc o privire” – consideră că ai şi picat în mrejele narative, în plasa lecturii. Texistemele Petronelei Rotar din „Alive” sunt mici şi foarte mici, precum picăturile de ploaie din „Fericire”, care te pot face fericit „doar pentru asta. Nu e nevoie de mai mult”.E ca Hagi, care te putea dribla şi într-o cabină telefonică, cum a spus odată un comentator inspirat. Foloseşte foarte puţin „teren” ca să-ţi exprime starea, să-ţi transmită mesajul sau să-ţi spună povestea. Asta poate şi datorită acelei mînuţe care scrie în capul ei chiar şi fără voia ei. Poate şi din această cauză textele-i ies atît de poetice şi de şlefuite – pentru că atunci cînd scriitoarea se hotărăşte să şi le însemne, mînuţa deja le scrisese şi le şi corectase-cizelase, aducîndu-le la forma unor scurtmetraje („Ea avea în cap doar scurtmetraje”). Ies proze-poveşti, proze-nostalgii, proze-terapii, proze-stări, proze-picturi, proze-operaţii, proze-reportaj, proze-atac de panică, proze-jurnal.”

Restul cronicii, aici.

 

Prima, în ordinea apariţiei, a fost publicată în Viaţa Românească şi aparţine scriitorului Florin Toma, pe care am avut şi bucuria să îl întîlnesc.

„O femeie normal de anormală, emblema acestor vremuri complicate. O femeie care ştie că este frumoasă, tânără, deşteaptă, cultă, puternică şi nemăcinată de complexele schizoide ale cunoscutei discriminări sexiste, cea mai corect nepoliticoasă din câte există. Şi care, nota bene, normal că se simte alintată în căuşul unei semeţii pe cât de surprinzător agreabilă, pe atât de bine legitimată. (NOTĂ: Femeile inteligente – şi, mai ales, cele care sunt conştiente de asta! – sunt ca un parfum preţios şi scump, cu care, bărbatul – acelaşi cocoş-sediţios şi macho-prezumţios, desprins din tipologia originară a grotei – pe oriunde şi-ar da, tot n-ar putea ascunde damful intens de prostie (et)erogenă!).”

Restul, aici.

Cartea se poate comanda de aici, iar acum că m-am întors, pentru cine o vrea cu autograf, mail la [email protected].

(Şi, ca să nu fie discuţii la proces, o să îmi explic gluma: mă-sa-i fată mare înseamnă că nu există, căci nu a fost născut, unless este… ştiţi voi cine s-a născut din mamă virgină!)

(foto: Mihail Vakulovski)

8 răspunsuri la postarea deşănţate

 1. Meli spune:

  Buna,
  Scuza-ma daca este o intrebare care s-a mai intrebat.
  Cartile tale nu vor fi publicate si in format electronic?
  Multumesc.

  Meli

 2. Raj spune:

  Pai chear io is 1 cucos macio, dna petronela. Arat benga si orice femee sar indragosti nebuneste de mine. Cusururi nam, doar moaca si corpu ma strica, as zice ca si caractelu ma strica, dar pan ce sasi dea femeele sama, poc ! imi cad la asternut. Am io o vecina desantata, tanti Vetuta o cheama. Din facutzi si dregutzi nu te mai scoate. Chear eri ia zis altei vecine mancamiai pizda. Babe nebune…

 3. Codruta spune:

  Craciunul l-am petrecut in spital cu fetita pt ca facut pneumonie. Norocul meu ca, doar cu cateva zile inainte, imi cumparasem cartile tale. Asadar, am ramas cu amintirea mai mult decat placuta a scrierilor tale, si nu a ignorantei asistentelor, lipsei de medici din cauza zilelor de sarbatoare, a fetitei mele care urla de fiecare data cand intra cineva pe usa si nici a usii trantite la perete de catre infirmiera la 5 dimineata. Asadar, iti multumesc din suflet si astept cu nerabdare PE urmatoarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *