MENU
14358785_1305320936145870_5114712848074976398_n

de • 23 septembrie 2016 • adevărurile meleComentarii (22)

dimineți cu Nora

Ne luăm micul dejun împreună, Nora Iuga și cu mine. Nu am mai văzut-o niciodată pînă acum și mă miră și fascinează vitalitatea și feminitatea ei. Îmi spune că are 86 de ani cu cochetăria cu care spun eu că am aproape 40, cu conștiența faptului că nu arată, că nu se vede, că nu se simte. Poartă niște haine negre care îi vin foarte bine, un pulover larg și colanți, e rujată, iar pe mîini are bijuteriile potrivite. Mă gîndesc la mama-mare, care are aceeași vîrstă, nu a fumat niciodată (Nora a fumat toată viața și fumează social, încă), dar care zace la pat. Și la femeile din Occident, aranjate, senine, puse pe călătorit, la fel ca Nora.

Îmi strînge mîna. Ești o femeie tînără și frumoasă, ascultă ce îți spun: viața se termină cînd se termină erosul. Atunci cînd ai ajuns la vîrsta la care știi sigur că absolut niciodată nu va mai exista posibilitatea ca un bărbat să te dorească, să te țină în brațe, să te iubească, atunci nu mai ai pentru ce trăi. Moare în tine dorința de viață. Exiști, doar. Sau poate doar eu sunt așa, nu știu. Pe măsură ce trece timpul, te gîndești că încă mai poți stîrni interesul unui bărbat, da, chiar și la șaptezeci de ani, să știi că se mai poate. Dar încet, cu vremea, mai ales cînd ești foarte singur, așa cum sunt eu, solitudinea devine singura opțiune.

Adevărul Norăi mă izbește în plexul solar. O privesc, are ochii uzi și o lacrimă se scurge pe fața ei ca o poezie. Îi spun că e frumoasă. În tot ce spune mă văd pe mine la vîrsta ei și asta mă intrigă și sperie deopotrivă. E ca și cum aș sta de vorbă cu mine însămi, la 86 de ani.

Oh, nu am fost niciodată frumoasă! Am avut un trup frumos, niște picioare superbe, însă adevărul e că la față am fost urîțică tare! Rîde. Acum sunt cel mult interesantă. Îi spun că frumusețea nu stă în trăsături regulate, ci în atitudine, în feminitate, iar ea, și la 86 de ani, abundă de ele. Îmi observă unghiile și mi le mîngîie. Iubeam unghiile roșii, mereu mi le vopseam roșii! Eram așa de cochetă! Și la picioare, mi le-am făcut multă vreme roșii, apoi nu mi-au mai plăcut și mi le-am făcut sidef. Rostește sidef cumva alintat, cu vocea ei răgușită de care m-am îndrăgostit mai demult, cînd am auzit-o la radio. În cele din urmă și cele de la mîini au devenit sidef și acum… nu le mai fac deloc. Nu mai am chef. Știi, noi femeile ne mințim că suntem cochete pentru noi, că ne aranjăm, ne facem unghiile, părul, buzele, să ne placă nouă, dar adevărul e că o facem pentru ca să fim plăcute, curtate, adorate de bărbați. Să plăcem. Atunci cînd știi că orice ți-ai face, cel mult poți părea ridicolă, în niciun caz dezirabilă, îți piere cheful, te izolezi. Stai singură și, dacă ai imaginație bogată, încă îți poți închipui că ești frumoasă și cineva, un bărbat, se mai poate gîndi la tine. Și reconstruiești erosul în imaginație. Eu cînd spun eros mă refer la iubirea platonică, să știi. Întotdeauna am crezut mai mult în iubirea platonică, nu în cea care se consumă, care te consumă. Cînd iubirea e posibilă și zilnică, se duce fiorul. După zece ani, nu mai aștepți ca el să se întoarcă acasă cu fior în stomac. Rămîne o superbă rutină, o superbă prietenie, însă fiorul se duce. Uite, mama mea îl aștepta pe tata cu salată de vinete pe care scria cu roșii „te iubesc”, da, eu așa am trăit în casă. Dar eu nu am făcut asta, nu – și chicotește. Nu cred că am spus vreodată te iubesc. Și nici nu mi-a plăcut să aud. Mi-a plăcut să văd, să simt. Să pot să-mi spun: dacă a făcut asta, înseamnă că mă iubește. Eu nu am pus prea mare preț pe vorbe…

Cum așa? Doar sunteți poetă, o vrăjitoare a vorbelor. Rîde: știam că vei spune asta. Poate tocmai de aia!

O zi mai tîrziu, cu Ana și cu mine. Ne măsurăm înălțimile, se măsoară și ea cu noi. Vezi, eu nu am scăzut deloc, deși am aproape 90 de ani! Ei, aveți 90 de ani, zice Ana. La 89 o să aveți aproape 90! Nora rîde. Atunci o să-mi fac buzele.  Se așază rîzînd pe canapea: vezi, așa se fac textele, tu mi-ai făcut un compliment, eu am răspuns că o să-mi fac buzele atunci, dar oamenii nu înțeleg. Și totuși, absurdul are logica lui! Și își face buzele roșii, cu un ruj dăruit de Ana, acolo, pe loc.

 

(paparazzo: Moisin)

22 răspunsuri la postarea dimineți cu Nora

 1. Florian spune:

  Ptiuuu. Frumos articol pentru dimineata asta 🙂

 2. Claudia spune:

  Cu siguranţă e doar părerea dumneaei, după cum spune chiar dânsa.

  • Petronela spune:

   cu siguranță, mai ales dacă ți-ai petrecut viața negînd femeia din tine, slujindu-i pe alții, neglijîndu-ți sufletul. cu siguranță. 🙂
   dar e și părerea mea, că în lipsa iubirii, viața încetează să existe.

 3. Mona spune:

  Doamne ce stare minunata mi-ai dat! 🙂 un moment divin! Il respir cu nesat si nu vreau sa-l uit! 🙂

 4. Madalina spune:

  Lumina asta, tomnatica, care va învăluie așa cald pe amandoua, nu face decât să evidențieze ceea ce ai surprins atât de simplu si frumos: esența feminitații.

 5. Florina spune:

  Esti o norocoasa! Esti intr-o lume minunata! Intre oameni minunati! Tare mi-as dori sa ii admir de aproape pe oamenii astia minunati. Ca de vorbit nici nu se pune problema.. nu cred ca as putea sa articulez ceva in prezenta lor.

  • Petronela spune:

   Da, e un noroc mare, dar făcut cu mîna mea. 🙂 Nora a fost invitata mea la festivalul la care pun umărul de doi ani, anul ăsta mai mult decît oricînd.

 6. edithcuth spune:

  Despre ce festival e vorba? Tare as face un drum prin tara, dar am nevoie de un pretext.

 7. dani spune:

  Te vedeam la stiri,la Pro,dar habar nu aveam ca poti o tipa atat de…sensibila si perseverenta. Te privesc impreuna cu Nora si da,sunteti extrem de feminine..Ai suflet frumos,Petronela si asta e cel mai important in aceasta viata.Fiindca poti arata fabulos,numai daca ai grija de el…Restul,sunt poleieli!

 8. Bianca Badea spune:

  Mi-e teama de varsta aia desi e foarte departe de mine.

 9. Alice spune:

  Fermecatoare, dealtfel astazi mi-am amintit de alte doua feminine din aceeasi generatie,
  cred cu desavirsire ca noi am pierdut ceva din acest fel de a fi.

 10. Raj spune:

  Sa vezi o doamna nonagenara asa de placuta, nu-i de ici de coalea. Am 58 de ani si 10 zile si am intalnit feldefel de oameni: tineri-batrani, batrani-tineri, copii-maturi, maturi-copii, oameni constipati la cur, oameni constipati la cap, oameni prosti cu carte, oameni inteligenti si fara carte, carti citite de cine nu trebuie, carti necitite de cine ar trebui sa fie citite, oameni seriosi-neseriosi, oameni neseriosi-seriosi. Ei bine, doamna Nora sustine ca a fost uratica la fata si as dori sa-i transmit o poveste mai mult decat adevarata. In urma cu vio 37 de ani pe cand eram elev intr-un institut militar, aveam un coleg de clasa, Gheorghe Bardazau il chema, Dumnezeu sa-l odihneasca, nu sa-l ierte, ca Dansul nu prea avea ce sa ierte la la marinimosul, sufletistul si omul de caracter ales care a fost Gheorghe. Gheorghe arata mai mult decat caraghios la infatisare, avea urechile caplauge, nasul lung i se unea cu barbia adusa in sus, la 20 de ani era deja plesuv, dar avea privirea luminoasa, era vesnic cu zambetul pe buze, ingaduitor si stia ca nimeni altul sa spuna verdeinfata adevaruri care spuse de altcineva ar fi durut crunt, dar el stia sa le spuna inasafel ca nu te deranja si iti dadea sansa sa te corectezi pe vecie. De Gheorghe se indragostise lulea o fata frumoasa ca o zana, o asistenta medicala din scoala. Toti am inteles ca fata facuse o alegere nemaipomenita, mai putin I.D., un coleg frumos , inalt, musculos cu patratele pe abdomen si la cur, cu parul frizat pana si in somn,dar cu o privire vicleana si rautacioasa. Asistena ii refuzase sistematic avansurile. I.D. era mereu sobru, tipul de om serios-neserios la care faceam referire mai adineaoarea. Era inca depeatuncea membru de partid , inca inainte de admiterea in scoala si, pentru ca era sobru, fusese numit secretar utece pe batalion. Eu, pentru ca eram extrem de neserios, inca nu eram utecist si I.D. a ajuns la concluzia ca partidul trebuia sa-mi bage mintileincap si sa ma aduca pe drumul cel bun si glorios. si la adunarea utecistilor mi-a sugerat sa fiu mai serios. La intalnirea de 30 de ani dela absolvire, m-am intalnit cu I.D. El general serios, anchetat de DNA, eu pensionar neserios, neanchetat de DNA, dar anchetat de nevasta pe caz ca de ce dracu am adus-o la intalnirea aceea. Cand m-am intalnit cu I.D., m-am inclinat si l-am salutat militareste si nevasta mea s-a crucit cand si-a dat seama ca I.D. n-a observat ca am facut-o la misto, ci chiar a luat-o de buna. El m-a intrebat de fata cu nevasta mea daca tot asa am ramas, un om fara capatai, iar eu l-am intrebat daca m-ai este anchetat de DNA si l-am mai intrebat ce-i mai fac copiii si sotia. Stiam de mult ca, ID fiind si acasa general cu sotia si copiii, acestia l-au parasit demult. Sarumana si terasa aia !

  • Petronela spune:

   Of, Raj, dor îmi e de poveștile tale.

  • G3ordan spune:

   Just curious, cum sunt pătrățelele de pe fund, tot ‘six pack’? Și unde le-ați remarcat, la dușuri? 🙂

  • Radu Mihai spune:

   dl Raj, informatie dinspre mine: sa stiti ca exista pe lumea asta cel putin un fiintz care zambeste cu toata mecla atunci cand apare numele dvs undeva prin filmele interne (sau nu)
   multam (din nou)

 11. Victor Ilina spune:

  Iubire platonică! Cât adevăr şi ce frumos…

 12. Raj spune:

  Iubirea platonik vine dela Platon, dnule Tipsy, un mare filosof, grec sau roman, nu stu sigur, care voia sa babardeasca nu stu ce zeita, dar aceasta (zeita) nici macar nul baga in seama, drept pentru care numitu Platon se ducea in bodegi si se imbata cuc si alta pasare (mierla !), dupa care se ducea la invataceii sai si-i lua la p..la. Zeita (posibil Venus !) se destrabala cu altu, ca acela ii lua halvita si vata de zahar pe bat (posibil si pe p…la) dela iarmaroacele pe unde se preumbla cu 1 Virgingetorix, care asa cum se vede dupa nume, inca era virgin si care voia sa supuna Galia in vederea luarii in… scuzati expresia, a tuturor galezelor in varsta de peste 18 ani, ca nu voia sa aibadeaface cu justitia acelor vremuri. La galezi, la art. 115 din Codu Penal Galez, pedeapsa pentru infractiunea de afacefelu minorelor, era aceea ca erai obligat sa te casatoresti cu bunica-sa sau cu Irinel Columbeaanu in varianta feminina

  • Raj spune:

   Stie cineva, a nascut Bianca Dragusanu ? Am intrebat febril in stanga si-n dreapta si nimenea nu stie. N-am avut acces la mass media cateva zile, ca am fost la coasa. M-am razgandit, dra Petronella, iubi platonica nu vine dela Platon, ci de a nu avea acces la Bianca Dragusanu. Io o iubesc deci platonic. Sluga, dnule Radu-Miai ! A murit Ioan Giuri Pascu si-s trist tare.

 13. OanaU spune:

  Pentru că nu am putut învăța pe de rost textul ăsta, pe de rost în sensul de a … face salată de vinete pe care să scriu cu roșii TE IUBESC!, mi l-am listat să îl analizez, pe îndelete, acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *