MENU
aşa, acu' cînd ţi-o veni doru' de mine, te uiţi la poză şi îţi trece!

de • 7 mai 2015 • alive, bucăți de mineComentarii (17)

durerea din cot

În cotul stîng, mama mare mai are un extra-cot. Vineţiu şi moale, cu mici gîlme, la atins. E ca un ghem de vine, de parcă zmeoaica cea rea acolo ascunsese vinele de la picioarele Ţugulii taichii, cînd îl lăsase olog. Vara, cînd trebăluia prin curte, ne aţineam după ea şi o întrebam: mamă mare, dar nu te doare în cot? Nu mă doare, bombănea, decît cînd se schimbă vremea, imediat simt, nu-i doresc nimurui aşa durere. Vezi, de aia să nu ziceţi niciodată că vă doare în cot, mamă!

Şi noi insistam: mamă mare, dar de unde ai cotul ăsta gigantic? V-am zis de o mie de ori, bodogănea bătrîna. Mai zi-neeee, numai o dată, insistam noi.

Ei, eram aşa mică, cum sunteţi voi, şi nu ştiu ce mi-o trubuit de m-am căţărat în pod. Acolo ţinea tata fînul pîntru animale şi numai deodată ce am căz’t de la nălţimea aia, drept sub ochii lu’ Nenea, frati-mio hăl mare. No păi am zis că mor, da’ n-am mai murit, numa’ ce m-am ijghit cu cotu’ de pămînt de s-o făcut aşa mare cum îi acuma. Am avut zîle… Tuşă Viţa, zicea şi văru-meu, da’ de ce nu te-o dus părinţii la doctor? Hehee, în vremea aia erau rari doctorii, ş-apăi nu te duceai la doctor pîntru orice flintic. Şi nici părinţii nu erau ca acum, să le sufle atîta în cur la copchii. Ce să mă mai ducă la doctor, după ce c-am căz’t şi or văz’t că am fost scăpat cu viaţă, mi-o şi tras o mamă de bătaie, că de ce m-am suit în pod!

(Acest text face parte din volumul Alive, apărut la Editura Herg Benet. Mama-mare împlinește azi 88 de ani, trăi-mi-ar să-mi trăiască de personaj care este!)

 

17 răspunsuri la postarea durerea din cot

 1. Andreea Panait spune:

  Trai-ti-ar, ca in fiecare an astept povestea despre mama ta mare! Sa fie sanatoasa, si voi pe langa ea!

 2. camelia spune:

  Mama mare sa traiasca! e spersimpatica batranica!:))

 3. Mihaela spune:

  Multi ani sa aiba si cu mintea agera !

 4. Mihaela spune:

  Ce dor ma apuca de strabunica mea…era asa, ca mama ta mare. A murit cand aveam 16 ani. Ii poreclea pe toti, avea umor, acid uneori…si povestea asa frumos…:-):-)

 5. IONELA spune:

  Offf, dacă ai ști cât trag de mine să nu citesc când scrii despre “mama mare”, dar nu-mi iese niciodată 🙂
  Nu fac asta pentru că nu mi-ar plăcea , dar ȋmi plânge sufletul de fiecare dată când citesc poveștile cu ea, ȋmi aduc aminte de buni a mea, de istorioarele pe care ni le zicea când eram copii, cu același umor și stil caracteristic perioadei ȋn care și-a trăit anii tinereții, de blândețea din glasul ei atunci când o sunam să o ȋntreb dacă e bine. Avea mereu același răspuns, “ sunt bine sănătoasă, galbenă de grasă”, chiar daca nu avea mai mult de 50 de kg 🙂
  Avea 91 de ani si ar mai fi trăit și acum dacă un nenorocit de atac cerebral nu și-ar fi făcut cuib in căpșorul ei drag și scump 🙁 Cu două zile ȋnainte de ziua mea am fost să o văd. M-a pupat cum o făcea de fiecare dată, cu multă dragoste și mi-a urat La mulți ani. Am certat-o că nu mai avea răbdare ȋncă două zile, dar ea mi-a răspuns blând “cine știe mamă ce-o mai fi peste două zile”… și a avut dreptate… a doua zi a făcut atac cerebral.
  O voi iubi toată viața și mă bucur să văd că mai există și alți oameni care știu să-și aprecieze bunicii.
  La mulți ani cu multă sănătate și cât mai multe povestioare despre și cu ea 🙂

 6. Chircu Victor spune:

  Apăi să trăiască și lîngă ăi opzeșopt să mai puie cîțiva că mare trebuință de cei ca ea prin preajma noastră avem.

 7. Petronela spune:

  mulțumesc. am sunat-o să îi spun că îi urează oamenii la mulți, mi s-au umplut paginile de fb de urări și a zis că ea nu mai vrea ani mulți… dar s-ar bucura de ceva sănătate.

 8. Getuța spune:

  La mulți ani, lu* mama-mare și să te bucuri de ea mult și bine, ale mele au apus demult, și tare aș vrea să le mai aud cum strigă după mine,, dă-te fă ieloas-o jos din nuc,, ;)) cealaltă din partea tatei când îi ceream câte un leu să-mi iau bomboane, scotea batista de sub pistelcă și-mi întindea câteva bucățele de zahăr cubic, numa ca să scape de mine…, amintiri frumoase mai am și eu cu și despre bunicile mele!

 9. macanta spune:

  La multi ani !
  Ar trebui sa o aduci intr-o zi in Bucuresti sa ii arati cum se relaxeaza fetele la Mall 🙂
  Sunt sigura ca e deschisa la experiente noi, privirea ei spune ca are inca 20 ani !

 10. Raj spune:

  Sa va traiasca mamaie !!!

 11. Raj spune:

  Din neamu meu toti au trait mult. Si io voi trai mult. Mult si prost…

 12. Raj spune:

  Si io am cazt din pod cand eram mic. Am cazt drept in cap. Creca daia dau postarile astea peicesa, dar dna Petronela imi permite pt. cai sunt drag si dansa mie draga mie. Cumsarzice ne suntem dragi unu altuia…

 13. Raj spune:

  Taica lu maica a murit la 96 de ani. Tragea niste parturi de se minunau caii…

 14. Mona spune:

  La multi ani mama mare! cu multa sanatate, asa..dupa dorinta ta, si a ei!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *