MENU
fb

de • 31 iulie 2014 • adevărurile meleComentarii (17)

viaţa pre şi post facebook

Oare cum era viaţa înainte de Facebook? Îşi mai aminteşte cineva? Cum trăiam fără toate beneficiile lui? De la descoperirea focului şi a roţii, omenirea nu a mai făcut un pas aşa de mare în evoluţia sa. Cum existam în lipsa lui? Fără să fi putut etala acareturile, vacanţele, trupurile, chipurile, ţoalele, înţelepciunea, pisicile şi căţeii, statusul marital, pupicurile cu iuby, copiii, diplomele, cafelele, maşinile, telefoanele, iubirile, vorbele de duh, citatele, cina? E de neînţeles ce viaţă searbădă aveam… Să nu poţi spiona fostul iubit sau pe fosta actualului sau pe actuala fostului… Să nu poţi băli ziulica întreagă la tipa aia care îţi place, să nu poţi tu scrie unui străin absolut, dacă aşa îţi căşună, să nu îi poţi da block mamei că şi-a băgat nasul în pozele tale?! Ce viaţă de cîine purecos era aia? Aud?

Într-o zi, în viitor, perioadele istorice vor ţine cont şi de apariţia Facebook pe lume. Va fi epoca pre Facebook sau înaintea Facebookului nostru.

Inteligentă unealtă. Locul unde poţi deveni star mai abitir decît la televizor. Nu trebuie decît să spui orice îţi trece prin minte. Cu cît mai banal, cu cît mai truism, cu cît mai însiropat, clătită style, cu atît mai de succes la auditoriu. Oamenilor le place să audă iar şi iar ceea ce ştiu deja, le confirmă că nu sunt singuri pe lume, le dă sentimentul de apartenenţă la turmă. Iar dacă e condimentat cu selfie-uri, multe, multe selfieuri, ai toate şansele să ajungi un mic guru online şi să se uite în gura ta mii de necunoscuţi, gata să sară cu likeul şi prinosul de laudă la orice oră din zi şi din noapte, confirmîndu-ţi presentimentul că ai să devii un om mare. Pe Facebook.

E  şi locul perfect unde să îţi speli tanga de dantelă şi boxerii iubitului sau soţului. Oamenilor le place mult să ştie că tu te pregăteşti să îi faci un striptease, o prăjitură, un masaj sau te miri ce sexuţ de seară. Şi pune neapărat poze cu voi, multe, multe poze cu voi. Sărutîndu-vă, mai ales. Cu explicaţii care să ne dumirească pe toţi cît de fericiţi sunteţi voi online. Simţindu-se iubită, răsfăţată, alintată, fericită, neapărat. O să crăpe fostele lui de invidie că îl faci aşa de fericit pe Gigi al tău, iar eventualelor pretendente o să le fie cristal clar ca vitrina mume-sii că Gigi e luat, îţi aparţine. Dacă nu ţi-ai pus status încă, pune repede – într-o relaţie cu Gigi. Cînd o să te înşele,  las că schimbi tu în single, o să stîrneşti valuri de compasiune virtuală.

Dacă nu ai iubit, nu e nimic, sigur ai o pisică. Şi dacă nu ai nici pisică, sunt mii pe net, iei una şi o zvîrli pe perete, o să strîngă zeci de likeuri lucitoare. Dacă nu eşti a cat person, merge şi cu cîini, arici, flori, fluturi, porci sau cai. Îţi dau un pont, cel mai bine cotaţi sunt bebeluşii. Totul e să dai tag la cîţi mai mulţi din lista ta, cu cît mai populari cu atît mai bine, dar nu înainte de a scrie pe fotografie o urare ceva, să le meargă bine toată ziua. Cu alea cu bebeluşii mergi la sigur, toată lumea pică, pînă şi curveturile bătrîne şi acrite care nu au făcut decît să bea şi să se distreze toată viaţa şi acum îi urăsc pe cei care au copii şi nu sunt singuri ca ele.

Acareturile, bunurile, proprietăţile, gadgeturile, fă-le vînt repede pe facebook, că degeaba le ai dacă nu ştie toată lumea. Şi în general, orice faci sau deţii, oriunde te duci, pe oricine iubeşti sau babardeşti, e degeaba dacă nu e la vedere, dacă nu ştie absolut toată lumea. Lucrurile şi locurile nu sunt făcute ca să te bucuri de ele, la fel şi oamenii, ci ca să le poţi etala, să te dai mare cu ele, să crăpe fierea în ăi care nu au. La ce bun să ai o decapotabilă dacă nu o văd şi restul de 3500 de prieteni de pe Facebook? E de-gea-ba!

Dacă te-a părăsit recent, dacă eşti singur(ă) şi trist(ă), nu ţine pentru tine, face rău să te abţii, împroaşcă-ne pereţii! Pune melodii cu subînţeles, din care ne prindem că e un otrep, un tîrf, un ştorf şi te-a lăsat pentru alta, că ea e o fufă pe care o interesează doar banii. Dă share compulsiv la citate motivaţionale şi la cugetări filosofico-amoroase, din Coelho. Arată-le tuturor că eşti trist ca o lavetă uzată, părăsit şi singur, nu îţi bate capul cu chestii perimate, cum ar fi demnitatea în suferinţă şi alte prostii complet desuete.

Dacă eşti o damă trecutuţă, fezăndătuţă care a înmormîntat minimum 2 soţi bogaţi, fă paradă de moştenirile tale! Nu bea apă, bea Evian, nu degusta vin, ci Chateau Mouton-Rothschild, nu purta cîrpe, ci blănuri, nu te duce acasă ci la reşedinţa de la munte, iar dacă poţi face o obsesie bolnăvicioasă pe una mai tînără şi mai mişto decît ai fost tu în secolul 18 cînd erai jună, nu te da în lături, arată-le tuturor că ai venin cît un cuib de cobre regale!

Dacă, dimpotrivă, eşti un domn în floarea fanată a vîrstei, sastisit de nevasta de acasă, fă-ţi un cont fals, pune o fotografie confuză, luată de pe un site de profil şi apucă-te serios de agăţat, nu are cine te opri!Poţi, de exemplu, să băleşti la vedere la toate pozele ei, să comentezi libidinal la orice face, iar dacă te întreci cu măsura şi te scoate din cercul ei, spurc-o bine, în public, să nu o mai spele şapte ape frumos curgătoare. Cele mai multe dintre ele sunt bine-crescute şi nu o să îţi dea cu conversaţiile private unde te prosternai peste botul virtual. Şi încearcă la alta! Rişti maximum un block, dar are balta peşte şi nu ştii cînd dai peste o madamă vulnerabilă şi sensibilă pe care o poţi aduce din trei rînduri bine ticluite unde îţi doreşti.

Poate eşti modelul belicos sau chiar troll şi geografic te situezi cam pe centura limbajului, între organe, şi niciun camionagiu nu te-a luat acasă să-ţi facă măi-măi ca să nu mai fii supărat pe viaţă şi pe tine, insultă, că ajută, iar oamenilor le place să fie insultaţi şi hărtăniţi în public, ca la măcelărie, îi ajută să îşi vadă defectele mai bine şi să lucreze la ei. Sau poate, o contrer, îţi place anonimatul şi spionajul şi nu ai dat un like în viaţa ta dar ştii tot ce face fiecare din lista ta de prieteni, precum şi ăia pe care îi urăşti şi invidiezi şi ale căror pagini le vizitezi mai des decît pe mică-ta.

Pe toţi, Facebookul ne face mai fericiţi. Chiar şi pe mine, care bifez două, poate chiar  patru din categoriile de mai sus. Dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă la poze! Sunt cea mai fericită, împlinită, veselă, înţeleaptă, cool şi semisuperbă persoană din lista mea.

17 răspunsuri la postarea viaţa pre şi post facebook

 1. Diana spune:

  Eu n-am facebook. Nu voi rămâne în istorie? :))

 2. Mirela spune:

  Esti cea mai faina si cea-mai cea si de cand te-am descoperit, imi esti tare draga…ca mine sunt multe/multi ,o zi faina sa ai,ca tine !

 3. Parau Lucretia spune:

  eu ma bucur ca nu aveam facebook cat am fost in liceu si inca vreo cativa ani dupa liceu cand am facut toate nebuniile …nu exista dovezi 🙂 cand vad acum ce posteaza fetele de 17-20 de ani, isi etaleaza toate aventurile, betiile, relatiile pe facebook…hm, nu imi place deloc…

 4. Claudia spune:

  …dar nu sunt utilizatorii de facebook inchisi bine doar in categoriile de mai sus.
  Sau, daca ma gandesc mai bine, poate asta suntem cu totii, numai ca luam din fiecare categorie cate putin, le suprapunem si le combinam si iese un profil de utilizator mai simpatic :D.

  Ar trebui da, sa intre in istorie, si sa ne folosim de el (da, da, noi de el, de facebook!) asa cum dorim. In rest, daca nu mai vrem, nu mai vrem. Oricum a aparut ca raspuns la o nevoie. Si ce se mai implineste nevoia aceea prin el….
  Ce sa facem, exista deja, eram tot astia, numai ca nu aveam unde sa refulam. Acum e aproape obligatoriu sa o facem 🙂
  Mi-a placut. Mult!

 5. Bb spune:

  Cu facibuci, fara facibuci – esti tare !
  Multumim … Traim bine, lingem ecranul cu degetul de jos in sus … Toti … Tot timpul … Si cand ne iubim, dar mai ales cand NU !
  Eu mai inchid/blochez nechezatul asta de facebook cate o perioada. Dar scurtaaa … Prea scurta … Si apoi revin cu o pofta imensa – ca orice muritor de rand … Sau ?!?

 6. Mircea spune:

  Frumoasa si adevarata ironia la adresa facebook si a unor tipuri de oameni ,asta daca am inteles bine mesajul.Fiecare unealta a tehnicii nu e un lucru rau sau bun in sine depinde scopul in care este folosit.

 7. cara spune:

  Absofuckin’lutely true!

 8. nico spune:

  Pff, ce bine ca ti-ai dat drumul la umor (in afara de ala auto-ironic) in scris.
  Hai, mai tare! stim amandoua ca ai de unde 😀

 9. Lavinia spune:

  M-ai uns mai ceva ca o alifie de’aia chinezeasca buna la durerea de cap cu articolul asta.
  Cum le zici tu,asa,ca un om mare!
  Esti prea misto Petronela.
  Te pup de peste hotare!!!

 10. Ovana spune:

  Super scriitura,suficient de reala,ironica si autoironica …..
  Asa ca ne punem si noi intrebarea …in ce categorie ne incadram ????????
  Eu am motan …fotografiile cu el au adunat o groaza de like-uri…… dar cine mai ” aduna” ca mine din litiera,cine mai poate tese ca Penelopa asteptind-ul pe Ulise….. din parul adunat din casa…. :))

 11. Dana Lalici spune:

  3 chestii misto: azi am luat leafa, am mancat junk food si ti-am citit niste articole din urma (ca te-am descoperit numa’ de vreo doua luni, am restante). Pe ala cu scrisoarea pe care ai trimis-o unei prietene cand bigudiul mare era la prima intalnire/iubire am trimis-o si colegelor. Sa vezi hlizeala printre monitoare la noi in birou!
  Si dupa aia mi-am spus: maine o sa mi se intample ceva rau in compensatie, ca prea bine m-am simtit azi!

 12. alunelu spune:

  io n-am si nu simt deloc nevoia.

 13. Radu spune:

  Bah, mie-mi place. Are de toate. Gratis. Fiecare se da in stamba cum vrea. Uneori ma tavalesc de ris browsind, desi am dat unfollow la 90% din lista. Am primit si cereri de prietenie de la necunoscute, unele nu prea imbracate, dar majoritatea mi-au dat si unfriend. Probabil pentru ca am fost pasiv. Si nici nu m-am prins. De unfriend, adeca. De fapt m-am prins odata cind mi-a dat add a doua oara (si-o fi reevaluat prioritatile) Nu stiu de ce n-am primit add si de la un necunoscut. Par fioros, probabil 🙂 Una din necunoscute mi-a trimis niste chestii politice si a primit in schimb delete si block. Si ma mai amuza unele sugestii de like.
  Ramine restu de 10% sint oameni care merita titulatura de prieten, unii la mii de kilometri, si pentru ca ne intilnim o data pe an sau mai rau, pastrez varianta facebook.
  Un la multi ani, un comment pe ici-colo, face bine, zau.
  Cit despre cancan….degustibus

 14. Dan Popescu spune:

  Din nou ai prins exact chintesenta fenomenului,am ras la unele faze iar ironia e meritata.Bravo.

 15. Cum majoritatea au facebook, e numa` bun de folosit pentru a promova o afacere proprie. In 80% din cazuri, cam asta e scopul contului meu. Restu` de 20% se regaseste in cateva categorii sus-numite. Urmaresc lucrarile colegilor de breasla, alte pagini faine care atunci cand dau like, mai apar inca 10 inrudite, link-uri cu trimitere la bloguri interesante (ca acesta, pe care l-am descoperit la Printesa Urbana in blogroll) plus multe ale beneficii alte acestei „dependente” : )) Nu postez selfie-uri si nici check-in-uri. Facebook-ul e o sursa de informare, depinde doar ce alegi sa te informeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *