MENU
gustav-klimt-painting2

de • 19 august 2014 • adevărurile meleComentarii (61)

(a fi) femeie

Acum îmi voi impune următoarea regulă. Să privesc compania femeilor ca pe un rău social inevitabil şi să mă feresc de ele pe cît posibil. Cine altcineva dacă nu femeia este cu adevărat cauza senzualităţii, a desfrînării şi a feluritelor alte vicii din noi? Cine este vinovat de pierderea calităţilor noastre naturale -curajul, fermitatea, raţiunea, corectitudinea etc., dacă nu femeile? (…) Femeia este în general proastă, însă Diavolul îi împrumută creier cînd lucrează pentru el. Atunci ea împlineşte miracole de gîndire, anticipare, constanţă, în scopul de a face ceva rău” scria Tolstoi la finalul secolului 19. (Intelectualii, Paul Johnson) Tolstoi, care a născocit-o pe Anna Karenina şi care era un obişnuit al bordelurilor şi ţigăncilor, care a sedus fete de iobagi şi nu şi-a recunoscut fiul nelegitim avut cu una dintre acestea, fiu care a ajuns grăjdar. Tolstoi, care descindea din ţarina Ecaterina cea Mare.

Este efectul pe care Biserica l-a avut asupra gîndirii societăţii vreme de secole, ale cărei tare le simţim şi noi. Nu e de mirare că şi societatea noastră e încă destul de machistă, de închistată, de misogină. Purtăm totuşi, în spate, aproape 2000 de ani de opresiune, sub directa îndrumare a instituţiei Bisericii, a femeii. E aproape miraculos că am reuşit, într-un timp atît de scurt, istoric vorbind, să evoluăm atît de mult, să ne scuturăm de chingi, să ne scoatem căluşul din gură, să ne dezlegăm picioarele şi mîinile, dar mai ales creierele.

Ecleziastul a fost antifeminist: Prin femeie a apărut păcatul şi tot prin ea vom muri cu toţii.

Cîteva mii de ani, societatea a fost antifeministă. Femeia a fost receptată drept sursa răului, a fost încorsetată, obligată la castitate, pedepsită, omorîtă chiar, pentru orice greşeală. Din paleoliticul superior pînă la finele secolului 20. Nu doar în evul mijlociu, aşa cum suntem tentaţi să credem. Şi nu doar în societatea orientală, ci în Europa. Renaşterea a fost chiar mai dură cu femeia, în mod paradoxal. În secolul al XVI-lea, în Italia adulterul femeii (doar al femeii) se pedepsea cu închisoarea, iar în Anglia lui Cromwell femeile adulterine sunt pedepsite la moarte.

Nu aş fi vrut să trăiesc în nicio altă perioadă istorică, deşi Belle Epoque pare destul de tentantă. Totuşi. Trăim în singurul timp care dă o şansă femeii. În care femeile pot alege pentru sine, mai mult sau mai puţin. În care se pot întreţine. Scriam, ironic şi amar, aici, că suntem mai egale decît bărbaţii. Şi asta pentru că, primind drepturile pe care le-am rîvnit şi care ne-au fost interzise, ne-am trezit cu un maldăr de obligaţii cărora nu avem încotro, trebuie să le facem faţă. Legile s-au schimbat, însă mentalităţile mult mai puţin. Aşa ne aflăm în situaţia paradoxală în care avem toate obligaţiile pe care le au şi bărbaţii, dar suntem privite cu acelaşi scepticism atavic faţă de capacităţile şi inteligenţa noastră, cu ironie şi lipsă de respect, tratate inegal, plătite aşijderea. Nu suntem departe de gîndirea lui Tolstoi nici astăzi, din păcate, nu întâmplător am ales acest citat. Tot de proaste suntem luate, iar cele care demonstrează altfel, drept excepţii.

Ne salvează umorul şi autoironia, căci suntem fiinţe inteligente şi mult mai puţin misandre decît ei misogini. Şi aşteptăm cuminţi să se mai schimbe generaţiile, să ne scuturăm de lugubra zestre a secolelor trecute. Deşi e un proces greu, dureros. Căci fiul care îl vede pe ta-su lovind-o pe maică-sa va creşte crezînd că acesta e firescul şi o va lovi şi el pe a lui.

Dar suntem pe calea dreaptă. Visez cu ochii deschişi la vremurile nu îndepărtate, în care vom fi demonstrat fără putinţă de tăgadă, că nu le suntem doar egale, ci suntem mai potente decît ei. Cînd vom fi şters, simbolic măcar, miile de ani în care am fost tratate ca nişte sclave, ca nişte fiinţe inferioare, ca nişte păcătoase, violate, dezonorate, muncite, chinuite, ucise, schingiuite.

Le văd cu ochii minţii mele, care nu e mai prejos decît a niciunui bărbat.

 

(cover foto: pictura Gustav Klimt)

 

 

61 răspunsuri la postarea (a fi) femeie

 1. ana spune:

  Și de noi depinde să schimbăm ceva. Să ne educăm fiii să respecte și fiicele să se aprecieze la adevărata lor valoare și să nu se lase nici unii, nici alții constrânși de prejudecăți.

  • Petronela spune:

   Cîteva mii de ani de prejudecăţi, opresiune şi dispreţ nu trec aşa de repede. O sută de ani e puţin… Dar va fi bine. Le arătăm noi lor.

 2. Andreea spune:

  Din pacate, sunt si foarte multe femei mult mai misogine ca barbatii.

 3. Laura Muresanu spune:

  Din păcate, misoginismul se bazează pe foarte multa frică – nu încerci să suprimi ”nimicul”, ”inferiorul”, pentru că efectiv nu ai ce suprima. Omul nu se luptă decât când se lovește de ceva ce-l amenință, ori chestiile inferioare și neglijabile nu necesita milenii de opresiune. Este destul de descurajant să vezi cum masculinitatea și-a dat singură la cap în felul ăsta. Nimic mai jalnic. Din păcate (sau nu, istoria o va dovedi), universul în care trăim funcționează pe baza legii compensației, a acțiunii și reacțiunii, adică pe biblicul fiecare va culege ce a semănat. Este evident că biserica cea condusă de bărbați a încercat să amâne cât a putut vremea scadenței, dar nimeni nu este Dumnezeu. Nu poți, cum se spune, amâna moartea. Oircum, nu la infinit. Deja semne sunt și le văd la bărbații din jurul meu, nu mai departe. Long story short, sunt depășiți. Toate schemele puse la punct în miile de ani de care vorbeai încep, inevitabil, să se întoarcă împotriva lor, ca orice schemă inechitabilă de altfel. Mi se pare efectiv abominabil să-ți proiectezi slăbiciunile pe celălalt sex și să te sustragi de la aproape orice răspundere ucigând practic obiectul dorinței și slăbiciunilor personale, cu riscul de a mă repeta. Laș și abominabil. Impardonabil la nivel spiritual, subtil. Crimă.
  Aștept și eu vremurile în care oamenii vor deveni oameni, nu sex superior și inferior și alte copilării de prost gust. Căci dacă era nevoie doar de bărbați, doar ei ar fi existat. Și asta e valabil și pentru femei. Dar intru în altceva – polarități, ying și yang…mă rog, principiile de bază și chiar și erorile care au stat la baza formării acestui univers unde creaturile încă se chinuie și se măcelăresc, la propriu sau nu, și în zilele noastre.
  Frumos textul tău, frumos și trist, ca lumea în care trăim.

 4. Mihai spune:

  M-a revoltat putin textul asta , nu am putut pur si simplu sa trec peste el …
  In primul rand afirmatia „Purtăm totuşi, în spate, aproape 2000 de ani de opresiune, sub directa îndrumare a instituţiei Bisericii, a femeii”….. e …. fundamental gresita dupa parerea mea. . Dar as putea totusi sa afirm ca din pacate Biserica a consimtit tacit aceasta stare de lucruri din comoditate , dar care stare de lucruri nu e valabila doar de 2000 de ani ci este mult mai veche. Insa „sub directa indrumare”??Hristos a fost primul care a restaurat pozitia femeii(vezi dialogul cu femeia adultera care urma sa fie lapidata, sau cel cu femeia pacatoasa cu vasul cu mir).Apoi Hristos e singurul care arunca vina in egala masura si pe barbat(„este pacat doar daca ai poftit o alta femeie in inima ta”).
  O sa spui ca una e invatatura lui Hristos si alta e ceea ce Biserica a impus pe urma.Poate …. Poate ca Biserica (atat cea apuseana cat si cea rasariteana) a pus accentul prea mult pe institutionalizare si prea putin pe restaurarea sufletului uman .Dar nu Biserica e principalul vinovat pentru opresiunea femeilor .Cauza acestui fenomen regretabil se regaseste intre cauzele tuturor relelor de pe pamant: lipsa de iubire, egoismul, neputinta de a empatiza.
  Pana si despre episodul caderii in pacat, doctrina oficiala a Bisericii , sa stii ca nu acuza pe Eva mai mult decat pe Adam. Ii acuza pe amandoi in aceeasi masura.Iar pe Adam , il acuza in mod direct si pt ca nu si-a asumat pacatul si a dat vina pe femeie.
  Dumnezeu a spus „cresteti si va inmultiti si stapaniti pamantul” nu „barbate violeaz-o pe asta si fa-ti urmasi si stapaneste pamantul „.
  M-a revoltat insa si tonul revansard.Ca si cum pentru miile de ani in care femeia a fost nedreptatita , generatiile viitoare de barbati ,chiar daca se vor purta decent si-si vor fi invatat lectia , vor trebui sa sufere pentru greselile trecutului. Poate a fost o ironie aici , un fel de gluma si daca e asa, imi cer scuze ca nu am luat-o ca atare. 🙂
  Prin urmare , eu personal stiu ca femeia a fost nedreptatita de-a lungul istoriei si pe alocuri este si astazi.Nu sunt de acord cu machismul de orice fel, iubesc femeile si le apreciez, fiecare barbat e fiul unei femei , dar trebuie sa afirm ca nu poti indrepta o nedreptate cu alta.
  Da, stiu ca tatii sunt vinovati pentru violenta ulterioara a fiilor lor, dar si mamele , daca ar vorbi cu fiii lor la timp despre frumusetea femeii , despre puritatea ei , despre cum sa se poarte cu ea …. si nu ” baiatu mamei drag, nici o fufa nu-i destul de buna pt el.”…..poate altfel ar fi lumea asta.
  Concluzia mea e ca nimeni nu se naste nici misogin nici misandra , hater sau sociopat. Educatia sau ma rog lipsa ei ne face asa.Iar Biserica , imi place sa cred ca tinde sa ne invete ce e iubirea si nu ura reciproca.Si probabil ca si textul tau , tot la iubire indeamna , dar pe alocuri mai are scapari 😀

  • Petronela spune:

   Cu tot respectul pentru formatia ta teologica, Biserica e direct raspunzatoare pentru oprimarea femeii.E un adevar incontestabil. Personal cred ca Biserica, ca institutie, prin capii si politicile ei, este raspunzatoare pentru multe dintre relele lumii noastre. Din pacate. Si cred ca Dumnezeu nu are nicio legatura cu toate astea.

  • Mihai spune:

   Sunt foarte curios cam care ar fi cateva argumente care sa sustina aceste afirmatii.Cu privire la oprimarea femeii cat si cu privire la cauza relelor lumii noastre.
   Adevar ineluctabil ….stii vechii si inteleptii greci , desi greseau in modul cum priveau femeia , aveau mereu mari dubii cu privire la cunoasterea adevarului.Socrate de ex. spunea ca adevarul nu poate fi cunoscut, el poate fi „recunoscut”.
   Eu am adus cateva argumente , de ordin teoretic, e drept in sprijinul afirmatiilor mele.
   Nu e graba, cand vei avea tu timp…

  • Dan spune:

   Hai Mihai, fii barbat si recunoaste! E chiar asa de greu?

  • Igor spune:

   eu parca am o problema cu cifra de 2000.. in rest, adulmeca a vremuri grele pentru barbati 🙂

  • Laura Muresanu spune:

   SUBSCRIU!!!!

  • Mihai spune:

   argumente?

  • Dan spune:

   Mihai, tu cunosti mult mai bine aspectul defavorizarii femeii de catre biserica. Nu pricep faptul ca nu vrei sa recunosti. Esti atat de indoctrinat incat nu poti vedea lucrurile clar? Exemple: altarul, perioada menstruatiei. Cu siguranta mai sunt si apelez la buna ta credinta sa le enumeri si pe celelalte. Si daca ai argumente pur logice care sa explice aceste reguli, obiceiur, te rog, exprima-te.

  • Printre cele mai finute si pertinente comentarii citite pe net, mai ales la un articol pe tema asta.

 5. Ribanna spune:

  In toata istoria omenirii femeia a fost considerata mult inferioara barbatului, si asta multumita in principal religiei. In ultima vreme insa, cel putin in tarile civilizate, lucrurile s-au schimbat radical.Nu la fel este insa in tarile musulmane unde si acum se mai practica circumcizia la femei ( aprox.3 milioane pe an patesc asta), lapidarea ( chiar zilele trecute am citit un articol ce m-a ingrozit :http://trufialidia.blogspot.ro/2012/01/lapidarea-pedeapsa-femeilor-arabe.html) … Ma intreb cum o fi la eschimosi, acolo poate n-au patruns misionarii cu ”invataturile” lor pretioase , iar femeia si barbatul se respecta si se iubesc unul pe altul, asa cum ar trebui sa fie.

  • Petronela spune:

   cel mai bine a fost in paleolitic, cand nu exista forma de organizare sociala 🙂 ala era Edenul.

  • Ribanna spune:

   Da, chiar asa, si pun pariu ca femeile nici nu erau complexate ca sunt prea grase sau stresate ca trebuie sa se programeze la epilat etc. :-))))

  • Mihai spune:

   nu stiu daca in paleolitic forma de organizare era matriarhatul , dar stiu ca ea a existat inaintea patriarhatului… Hm oare cum au pierdut femeile puterea? 🙂 Inteleg ca azi n-ai avut timp, dar maine te astept cu niste argmente legate de acele afirmatii despre Biserica draga Petra.

  • Petronela spune:

   în neolitic au apărut formele de organizare. în paleolitic oamenii erau liberi, nu conducea nimeni pe nimeni. nu intru în polemici cu un teolog, Mihai, îmi eşti drag.

  • Mihai spune:

   si tu imi esti draga mie , Petra, dar nu pot suferi ideile preconcepute, preluate de oameni de buna credinta, fara sa fie analizate macar sumar.Uite daca tu gasesti macar un preot care discrimineaza o femeie, promit ca eu vin si ii dau o palma :).imi continui ideea mai jos ca aici spatiul e limitat 😀

 6. Laura Muresanu spune:

  Sorrrryyyy!!!
  Am dat reply-ul cu SUBSCRIU sub comment-ul care nu era vizat de raspunsul meu, era menit celui dinainte, al Petronelei!

 7. Singurul motiv pentru care discriminarea femeii ai durata asa de mult este ca si femeile au subscris la ea.

  • Laura Muresanu spune:

   Nu e chiar singurul motiv. Hai să spunem că în general trădarea și jigodismul, în cazul de față al femeilor față de femei, din varii motive (gelozia și invidia printre primele) nu aduc mari beneficii până la urmă nici măcar trădătorilor și jigodiilor.

  • Petronela spune:

   oameni buni, puneţi mîna şi citiţi, datul cu părerea e un sport periculos în lipsa argumentelor ştiinţifice.

  • Laura Muresanu spune:

   bine de stiut

 8. Ma refer la faptul ca toti am avut o mama (in general femeie) si daca o idee era asa de arzatoare si prezenta, in sufletul comun al femeilor in trei patru generatii era implementata de o gaseau dracii.
  Asa ca sa o lasam mai usor cu victimizarea astea si aratatul cu degetul. Ca daca egalitatea intre sexe nu a fost o invatatura pe care mamele din lumea intreaga sa conlucreze sa o transmita inseamna ca si femeile sunt partase in egala masura cu „biserica”, „barbatii” si alti uneltitori. Ce motive au avut sa le doar la basca de femei ca specie nu stiu si sincer nici nu prea ma intereseaza. Presupunerea mea este ca toti suntem egali pana si in discriminare si prostie.

  • Laura Muresanu spune:

   Cu alte cuvinte, spuneți că biserica și bărbații (sau, mă rog, biserica bărbaților, dacă e să mă joc un pic) au avut un aliat tăcut și tacit în lașitatea femeii. Cu nuanțele de rigoare, firește.
   Din nefericire, la partea cu discriminarea și mai ales prostia, sfânta prostie, tind să vă dau dreptate.

  • Dana spune:

   Hai sa-ti dau un exemplu : de la bunica mea incoace, pe linie matrna, femeile au castigat mai mult decat partenerii lor. Ideea : nu te baza pe resursele celuilalt, castiga-ti singura existenta. Rezultatele ? Doua divorturi (al treilea, un deces, nu are legatura cu subiectul de fata). In momentul in care femeile au avut propriile resurse, parazitii nu au mai fost tolerati…nici macar de dragul copiilor.

 9. Ram1 spune:

  De acord cu tine in mare dar nu cred ca in prezent mai suntem lispite de respect, tratate aiurea sau platite mai prost.Cred ca discriminarea din trecut a femeii nu avea are nici o legatura cu biserica, Hristos, etc…cred ca are legatura cu nivelul castigurilor.. O femeie capabila sa se sustina financiar si singura , n-ar sta nici in ruptul capului cu un barbat care o jigneste(verbal sau fizic). E demonstrat stiintific ca barbatii sunt fizic mai puternici decat femeile. Deci evolutia femeii de care vorbim are legatura dupa parerea mea cu micsorarea nr de joburi ce presupun munca fizica in favoarea celor ce presupun efort mental.

  • ram spune:

   mniezaule, mare, fata draga. Da’ cum de m am zborsit asa rau la tine cand ai imprumutat nickul ala(asta, adica), avand in vedere ca mi-esti fata, a?
   Rusine mie 🙂 (nu mi-am dat seama pana la replica asta, pff!)

  • Ram1 spune:

   Ha:)…mie nu-mi plac neologismele si nici filozofiile, primele fara un motiv anume, iar celelalte pt ca sunt mai greu de inteles de mine:)…banui eu ca sarcastica n-ai vrut sa fii :P.
   Si apropo…banui eu ca atitudinea ta se datoreaza incurcaturii cu id-ul asta…pastreaza-l linistita..initial mi s-a parut penibil sa dau explicatii si am considerat normal sa mi-l schimb, dar uita-te please la articolul din 18 iunie, in articolul ‘delete’ daca nu cumva exista deja id-ul ram…acum sa nu-mi spui ca ai scris tu si atunci 🙂

  • taran spune:

   nu ma uit.
   sunt sigur ca ai dreptate
   din cursul scrisului tau, devine evident
   sorry, asadar
   din suflet 🙂
   uite, schimbat nick.
   taran, pt ca asta sunt
   🙂

  • taran spune:

   PS. nu inteleg ce spui despre atitutine

  • Ram1 spune:

   hai mai…schimba-ti nick-ul in cel initial(adica Ram)…il meriti, scrii mai mult ca mine:)…in general n-am prea mult timp sa comentez desi citesc aproape zilnic povestile Petronelei. In rest, cum am mai zis, pace noua nu doar tie…de data asta:)

  • Ram spune:

   multam tare pentru frumos 🙂
   (si pacea aia, dadadap)

  • Petronela spune:

   păi eu nu cred, eu am citit cifre, argumente, statistici, nu vorbesc din ce cred sau mi se pare.
   uite doar un comunicat al Comisiei Europene de anul ăsta. „Potrivit ultimelor cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială de gen, respectiv diferența medie înregistrată în UE între câștigul salarial orar al femeilor și cel al bărbaților, este de 16,2%. Cifra nu a evoluat deloc în decursul unui an. Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, diferența de remunerare dintre femei și bărbați este, în continuare, o realitate în toate țările UE, nivelul său variind de la 27,3% în Estonia, la 2,3% în Slovenia.”
   Restul e în cărţile de istorie, în eseurile despre viaţa privată a diferitelor secole, în studii antropologice şi sociologice.

  • Ram1 spune:

   Adevarat…dar tot in cadrul aceluiasi studiu publicat de comisia europeana, vad ca diferenta nu mai este asa mare in cazul persoanelor tinere…
   mai vad si ca aceste cifre nu tin cont de industrie, de tipul jobului -full sau part time- (% mare de femei aleg sa lucreze part time pt a se putea ocupa de gospodarie, copii, etc).
   Un alt aspect care cred ca ar tb luat in considerare este partea genetica…exista de asemenea
   studii care arata ca barbatii stau mai bine in zona de gandire logica, implicit isi aleg joburi tehnice, in general mai bine platite iar femeile au performante mai bune pe partea de comunicare. De asemenea tot genetic barbatii accepta joburi care presupun un risc mai mare, fac overtime mai mult…de unde implicit rezulta un salariu mai mare.
   As fi curioasa sa vad niste cifre in care s-ar lua in considerare sau mai bine zis s-ar elimina
   efectul acestor factori de care am vorbit mai sus .
   Am citit chiar ca exista niste modele econometrice care arata ca la aceeasi varsta, ocupatie comparabila…nivelul salarial al femeilor este chiar ceva mai ridicat decat al barbatilor
   …din pacate n-am avut timp sa intru in detalii sa vad cum au fost construite.
   Personal nu m-am simtit niciodata discrimitata :)…

  • Mihai spune:

   Foarte adevarat.
   Autorii discriminarilor de orice fel au fost totdeauna cei care au detinut puterea , fie ei barbati sau femei.
   Isi inchipuie cineva ca in orice secol, vreo regina , sau vreo ducesa foarte bogata ar fi putut fi discriminata de vreun barbat inferior ei ca rang?
   e inutil sa vorbim despre erorile trecutului, pt ca in general toti cei saraci au fost batuti de soarta si discriminati din plin, fie ei femei sau barbati si daca continuam discutia pe cale de consecinta , ajungem la comunism.

 10. mihaela spune:

  ….chestia cu egalitatea, ca si chestia cu respectul. categorii care nu se ofera, se cistiga, cu truda. feminismul este constructiv cind este infaptuit prin gesturi, ideologia pura poate fi lamentabil intoarsa impotriva celor care i-au dat forma. sa le aratm barbatilor…ce, ca vrem musai sa fim ca ei?! sa le luam locul? este total gresit tipul acesta de militantism. ca si dezbaterea in sine, cine ar fi mai destept, mai capabil, el sau ea…cu picantele contributii religioase, antropo, culturale si ideologice. exemplul personal, atitudinea, constructia inteligenta si bine inchegata dau femeii ceea ce i se cuvine. femei oribile si barbati oribili co-exista, femei incapabile si barbati incapabili, la fel, femei prost platite si barbati cu salarii mici dar si femei apreciate si barbati apreciati, femei bine platite si barbatii idem. pentru asta trebuie sa avem meserii care ne valorizeaza corect, indiferent de sex, si, acesta realizare se deseneaza prin studiu si diplome, oricit de mult sunt ele detestate de cei care nu le au.

  • tiberiu spune:

   absolut de acord. meseria bate ideologia. si, pentru ca lucrez in statistica, formulele de calcul sunt destul de laxe, nu e matematca pura, doar un fel de matematica, sa zicem aproximativa, care isi schimba complet rezultatul in functie de esantionaj. cu alte cuvinte, esantionul este facut pe joburi, da, joburile sunt mai bine platite daca, ex., job fizic 2:1 barbat – femeie. esantionajul e facut pe meserii, depinde de meserie, pot foarte bine iesi femei in top, pe functie si meserie ratia este 1:1. exista femei presedinte, directoare generale, femei preoti, crestini, femei patroni de corporatii, cercetatoare, avocate, banchere, sefe de departamente la NASA, guvernatoare, militari, politiste, senatoare sau femei pur si simplu, ce stiu sa se impuna. si nu sunt violate, abuzate, sclavate. iar cele care sunt sefe sunt la fel ca orice sef, bun sau rau, in functie de acceptiunea fiecaruia de bun sau rau. sa nu dramatizam, riscam sa punem conditia femeii, ameliorabila, ca orice conditie umana de altfel, intr-o lumina gri, inselatoare. si, exista si barbati batuti, timorati, torturati de catre femei, subiect tabu sau neinteresant…dar exista

 11. Mihai A spune:

  Cred ca Tolstoi inca are dreptate… chit ca era secolul 19. Da, recunosc, veniti tare din spate, darrr… Exista inca un dar, nu credeti? Poate de la cei 2000 de ani, cu siguranta si de la Biserica. Si nu, nu sunt misogin, sunt primul care recunoaste ca sunt si femei mai destepte ca mine, din pacate n-am intalnit „in real life long enough” dar asta-i alta poveste. Statistic vorbind – si nu sunt contabil, doar realist – cam asta e! Poate suna dur sau nedrept, cum vreti sa-i spuneti. Apropo Petro, o prietena de-a ta mi-a cam dat dreptate. O cunosc (relativ) si cred ca ma bate la cur… la cuvinte! Cred… QED

  • Mihai spune:

   Tolstoi , a scris prostiile alea , probabil dupa ce a venit de la toaleta , chinuit de vreo boala venerica.
   Imi pare rau pt tine ca n-ai intalnit in viata reala femei mai destepte ca tine, eu unul am intalnit multe si aproape de toate m-am indragostit 😀

 12. ram spune:

  Exceptionala idee!
  Sa iti pui cititorii la o asemenea incercare :))
  Superb, isteato.
  Abia aici mi-a picat fisa : „Visez cu ochii deschişi la vremurile nu îndepărtate, în care vom fi demonstrat fără putinţă de tăgadă, că nu le suntem doar egale, ci suntem mai potente decît ei.”
  E atat de putin Petronela in textul asta, incat nu iti poate apartine… si atunci singura explicatie e… yup, am ghicit, Petro ne testeaza, pt prima data 🙂
  Noi am aruncat priviri in atatea unghere ale sufletului tau , probabil s-a construit nevoia reciprocei, in timp. Macar putin ai vrut si tu sa 🙂

  Iar acum, pt cei care nu s-au prins : Petro e mult prea inteleapta, intelege androginul, i-a citit si pe aia profunJi, stie .
  Pur si simplu stie, asadar nu are cum sa pice intr-o asemenea cursa 🙂 (balacareala tipica feministe-misogini, both neterminati si cu bube mari in spate, alte cazuri care cer ajutor si nu judecata, 2 multpreaindepartateextreme ale aceluiasi al naibii de fain adevar)

  Boo!
  (semneaza unul care s-a trezit din visarea maniheist-reductionista imediat ce a intrat la filozofie. Drept care a si abandonat-o 🙂 . Adica Radoanta. Si acum fug la o placinta dementiala de visine cu caise – nu intrebati unde am mai gasit.Dupa care las sortul lol ce fain suna si merg la sacul de box. Tot fara manusi. Ca un taran ce am redevenit. Sa moara de oftici complementare telectualu’ roman care nu pricepe modelul asta :))) fain, comple(x)t, intrepatruns, fluid )

  PS. Daca chiar ai la ficati masculii si nu in chakhrele superioare, sa vezi ce mi faci. AuaLeu (citat din fiu-meu, care nu il putea zice pe „L” si scotea 3/4 din limbuta, rotind o peste tot boticu’ atunci cand aualeoa), milaaaaaaa Petrooooooo

  Hii blanda, tu , baiata.

 13. Mihai spune:

  Ca raspuns pentru Dan si ca o lamurire pentru Petra:
  nu exista nici un fel de interdictie pentru femeie sa intre in Sf Altar.
  e drept , candva exista , pt ca metodele de protectie impotriva menstruatiei nu erau atat de eficiente.
  Astazi orice preot recomanda femeilor SA VINA la biserica chiar daca sunt la menstruatie. Desigur sa foloseasca tampoane sau macar vata.
  Sunt multe femei care pot intra in Sf Altar , in general in manastiri dar nu numai , daca primesc binecuvantare de la preot.De altfel nici barbatii neclerici nu pot intra in Sf Altar fara binecuvantare, deci unde-i discriminarea?
  Exista un singur aspect care poate fi interpretat ca discriminare: femeia nu poate fi preot, in Biserica Ortodoxa nici in cea Catolica.Eu nu cred ca asta e discriminare, putem interpreta asta astfel, D-zeu a lasat femeia sa nasca trupeste, iar pe barbat, adica pe preot sa nasca spiritual.( de aia il numim parinte, pt ca el ne naste pt imparatia cerurilor). Daca femeia se simte discriminata ca nu poate fi preot, si eu ma pot simti discriminat ca nu pot naste, sau pt ca femeile sunt mai frumoase decat noi.
  Acuma la modul cel mai serios: cum poate fi Biserica discriminatoare daca femeile intr-o proportie covarsitoare sunt cele care umplu bisericile?Fara femei , BOR s-ar ruina, doar cu sustinerea barbatilor.
  Nu neg ca in trecut Biserica a fost complice la mentalitatea discriminatoare ,dar nu Biserica a fost cauza, cauzele sunt mult mai vechi cum bine aminteai si tu Petra ,in textul tau si au aparut odata cu formele de organizare sociala.
  Si oricum pe mine prezentul mai intereseaza mai mult ,pt ca trecutul nu-l pot schimba.In prezent ,Biserica poate face discriminare fata de femei insa discriminare pozitiva pt ca suntem constienti ca femeile sunt sufletul Bisericii.
  Eu nu sunt de acord nici cu feminismul, nici cu machismul.Nu ma suntem la gradinita , unde erau fete cu fete si baieti cu baieti. Cred ca avem mai multa minte acum. Cred ca daca femeia si barbatul se iubesc reciproc, tot ce s-a scris aici isi pierde sensul.

  • Dan spune:

   Mihai, femeia se poate simti foarte bine discriminata ca nu poate fi preot din cauza regulilor impuse de om(omul ar putea schimba asta) dar tu nu poti sa te simti discriminat pentru faptul ca nu poti sa nasti pentru ca asa te-ai nascut(omul nu poate schimba asta). 🙂

  • Mihai spune:

   tu ai luat analogia mot a mot….
   ideea era ca are fiecare darul lui…rostul lui pe lumea asta si prea putini sunt preocupati sa si-l descopere pt ca sunt ocupati cu false probleme ,care le aduc orice numai fericire nu.
   eu pot sa aduc si argumente biblice si teologice(adica pe intelesul tuturor, nu fabricate de om ci norme si legi impuse de Dumnezeu) cu privire la justificarea neacceptarii femeii in cler.
   insa probabil demersul meu ar fi in zadar.
   Daca nu ar fi plin de femei sfinte , calendarul nostru, si ar fi plin doar de barbati as mai intelege punctul tau de vedere.
   insa asa , …sustii ceva in inertie , fara argumente, doar de dragul polemicii.
   Ce mi se pare mie absurd in toata discutia asta?Discutam despre femeia din spatiul crestin, sa zicem european, discriminata de Biserica Ortodoxa , Catolica sau Reformata, dar daca aici mai sunt acum probleme, ce sa mai zicem de spatiul musulman??
   In loc sa vedeti ca ortodoxia pune lucrurile in cel mai firesc curs in comparatie cu orice alta religie a lumii, voi tocmai aceasta pe aceasta ortodoxie o acuzati de discriminare.
   Asa cum foarte plastic si Petra spunea mai sus, in curand e foarte posibil ca Biserica sa fie acuzata nu doar pe la colturi , de toate relele din lumea asta.
   cand se va intampla asta , ma ofer eu primul sa fie ars pe rug .
   pt ca ce nu se prea stie/intelege e ca Biserica nu „e” acei „barbati barbosi cu coroane si cu haine de aur” care daca si-ar vinde obiectele personale ar achita jumatate din datoria Romaniei catre FMI, ci este totalitatea credinciosilor care marturisesc aceasi credinta si se impartasesc cu acelasi Sfinte Taine.
   Institutia omeneasca a Bisericii poate sa se darame ,dar Biserica , al carei Cap este Hristos va dainui in veci.

  • Dan spune:

   Polemici sunt si vor exista intotdeauna, pentru ca suntem atat de diferiti si e si normal sa fie asa. Ceea ce apreciez eu la om e puterea de a recunoaste greseala si de a incerca corectarea ei. Intelegi? Sa incercam sa ne desprindem de mentalitatea rudimentara transmisa de atatea generatii si sa privim acum cu ochii deschisi la maxim la ceea ce suntem si ce putem face sa schimbam ceva. Petronela face o treaba extraordinara in sensul asta. Asa simt eu si cred ca si miile care o citesc si o plac. De ce o plac? Pentru ca rezoneaza cu ceea ce transmite ea si vor sa fie mai buni. Stima Petronela!

  • Petronela spune:

   multumesc, sunt onorata. va multumesc amandurora. Mihai, nu arde nimeni pe rug, slava Domnului, suntem in sec 21!

  • Dan spune:

   Asculta ce zice si Petronela, ca nu bate campii.

 14. Radu spune:

  Parerea mea este ca barbatii si femeile sunt egali in mod complementar nu absolut. In functie de perioadele dezvoltarii umane anumite calitati au fost la mai mare cautare decat altele. Acum ca macar teoretic ne departam la nivel de organizare sociala de sfera animala, aceasta egalitate prin complementaritate devine din ce in ce mai integrabila. Era cred destul de dificil intr-o societate medievala sa valorizezi la scara larga altceva decat forta bruta (exceptand la scara restransa cazurile particulare). Biserica si societatea patriarhala sustinuta de ea, au fost intotdeauna o reflectie machiavelica a unei atitudini de control asupra omului..declarativ in scopul mantuirii si binelui, insa practic nimic altceva decat un levier social asimilat opresiunii. Egalitatea intre oameni este inascuta si marcata la orice nivel al necesitatii doar de complementaritate. Egalitatea dclarativa in drepturi este doar un contruct politic, care pana la urma este tot atat de real cat este sustinerea din spatele declaratiei. O femeie care se manifesta natural este tot atat de libera cat un barbat care se manifesta natural; orice denaturare a comportamentului in directia compensatiei produce un dezechilibru care in sine subliniaza si intareste discriminarea.

  • Mihai spune:

   e „politic corect ” ce spui, afara de faza cu levierul.
   ma intristeaza sa aflu ca unele idei ale batranului Marx , au eclozat si in afara timpului/spatiului comunist.
   ma intristeaza sa aflu ca sunt parte a unui sistem opresiv.
   dar pe mine ma intristeaza multe ….

 15. Mihai spune:

  @Dan….
  in 3 postari eu am adus argumente si am sfarsit inevitabil in a deveni si nitel patetic (ca tot suntem pe un blog de nervi), asta pt ca tu in 3 postari te-ai multumit cu un „ba nu” sec si ai sfarsit prin a face complimente Petronelei…
  mi-ar fi placut sa vad in postarile tale un ” aha , habar n-aveam de faza cu menstruatia si intratul in biserica „, dar nu , tu continui cu mentalitatea trecutului despre care eu am tot spus in 2 postari anterioare ca deja S-A SCHIMBAT, aproape radical.
  Deci chiar nu stiu ce ar mai fi de zis …
  Numai bine , tuturor!

  • Dan spune:

   Mihai, aveam cunostinta despre motivul de la care s-a interzis intrarea in biserica a femeilor aflate in perioada de menstruatie. Am citit pe google. Ceea ce ma irita e faptul ca si in zilele noastre se practica aceste interdictii, zile in care mai rar sa vezi intrand in biserica o femeie fara chiloti. Hai sa fim oameni seriosi.

  • Mihai spune:

   sunt foarte serios.
   De unde stii ca se mai practica in zilele noastre?Chiar nu te inteleg.In orice biserica de mir, preotul care are o bruma de cultura, nu impune aceasta regula.Nu mai face presupuneri…

 16. Mircea Banu spune:

  Da, voi şi negri, veşnic discriminaţi, niciodată mulţumiţi. Mereu spuneţi că vreţi să fiţi egale sau peste bărbaţi şi în mod paradoxal în acelaşi text spuneţi despre bărbaţi cât de „greşiţi” au fost în trecut şi încă mai sunt. Deci pe cale de consecinţă logică, nu numai că vreţi să fiţi cel puţin la fel de greşite ca bărbaţii, dar chiar vă doriţi să-i întreceţi. Trăim vremuri în care chiar puteţi… da-ţi-i bice! Să vedem ce iese. Din ce văd până acum femeile sunt din ce în ce mai bărbaţi şi cum natura are mecanismele ei de echilibru, bărbaţii devin din ce în ce mai femei. Alte aspecte notabile n-am observat încă.

  Nu văd pe de altă parte de ce ar vrea femeile care ar trebui totuşi să fie diferite, în sensul bun, faţă de bărbaţi , să se implice activ în căcaturi mizerabile precum politică, religie, sau afaceri. De ce?

  În încheiere tre’ să spun că femeile, de când sunt pe pământul ăsta s-au împărţit în proaste şi deştepte, ca orice om de altfel, indiferent de sex. Nu cred că a existat vreodată, vreo femeie deşteaptă care să fi fost bătută, violată, hărţuită sau înjosită. Femeile deştepte s-au descurcat dintotdeauna şi în vremurile în care aveau statutul de râmă şi în zilele noastre când e pupată până la albire în cur, iar cele proaste vor fi în continuare bătute, violate, etc. Zic prost?

 17. Sonia spune:

  Nimeni, niciodata, nu a tratat femeile mai frumos decat Hristos Isus si nimeni nu le-a aratat atata importanta. Daca cititi Evangheliile, veti intelege ceea ce spun. El a fost un mare Cavaler, pe langa faptul ca le-a acordat iertarea tuturor celor care au venit la El si i-a vindecat sufleteste si trupeste, i-a ridicat pe o treapta egala cu El, fie femeie sau barbat. A spus ca orice ucenic, femeie sau barbat, poate fi ca Invatatorul sau. Acesta nu este putin lucru. Ceea ce facut Biserica ca institutie este o alta poveste. Sa nu amestecam religia crestina cu credinta crestina si nici Biserica Universala a lui Hristos si invatatura Lui cu ceea ce au facut oamenii din ea. Cine are urechi de auzit sa auda 🙂

 18. Mirona spune:

  Imi amintesc de primul meu job: 6 luni aproape nici nu m-au bagat in seama ca erau siguri ca o sa fac copii si o sa stau acasa 4 ani, cum tocmai statea altcineva din birou, deci nu avea rost sa-si piarda vremea sa ma instruiasca. Am ramas 5 ani acolo si nici un copil nu a aparut in peisaj.
  Depinde mult si de ce imagine transmit alte femei inaintea noastra. Si de educatie in general.
  Pe unde sunt acum intr-adevar femeile sunt un pic mai egale decat barbatii, dar doar putin. O gramada de tatici isi duc copiii la cresa, isi iau concediu sa stea acasa cu mamele in primele saptamani dupa nastere etc.
  Cat despre Biserica, uite de aia nu calc pe acolo ca nu suport sa mi se spuna sa-mi ascult barbatul (iar lui sa nu i se spuna ceva) sau ca ce pacatoasa sunt ca nu sunt cu burta la gura tot timpul.

  • Mihai spune:

   Barbatului i se spune sa-si iubeasca femeia ca pe insusi trupul lui.(ti-am spus asta pt ca tu necalcand pe acolo nu aveai cum sa afli).
   Nu esti pacatoasa ca nu esti cu burta la gura tot timpul.E dreptul tau sa alegi sa nasti sau nu.E dreptul tau sa alegi intre fericire si suferinta.Sa nu uiti niciodata ca vei putea tot timpul sa alegi.

 19. deluxe spune:

  Prin emanciparea diabolica a fem.ea tinde sa devina un instrument sexual cu acordul ei.In tarile civilizate oamenii isi violeaza copii ,aud mizeria asta tot timpul tarile civilizate in care familia sfinta nu are valoare.
  scuze pt tastatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *