MENU
focsani

by • iunie 30, 2014 • adevărurile meleComments (13)

o vizită în Focşani

 

O fo’ foarte fain în Moldova, dar şi obositor. Pînă mă adun să scriu despre tot ce am simţit, văzut, păţit, am găsit un text scris la o altă vizită în zonă, în 2008, la Focşani, unde a fost dimpotrivă. Textul e un pamflet, rog pe singurul focşănean care mă citeşte să nu se supere, cît şi pe cei doi buzoieni, ironiile mele de atunci nu am vrut a le cenzura acum. Altfel, mi-am dat seama că, la fel ca şi atunci, moldovenii o ţin tot într-o petrecanie şi e aproape imposibil să dormi noaptea, oriunde te-ai afla, fie că eşti la singurul hotel din Focşani, la Ramada în centrul Iaşului, în apartamentele lui Ceaşcă din Bacău sau în maşină în parcare, saltă sutienul pe tine de muzică la maximum şi voie bună! Iar eu care sunt nevricoasă şi nu poci dormi pe dansul pinguinului, va trebui să iau în calcul să dorm de acum încolo în pădure cînd ajung în Moldova.

 

 

noiembrie 10, România, 2008

 

io cînd eream mai mică chiuleam la orele de geografie. mă ocupam cu gipiesarea geografică a barurilor în localitatea de baştină. sau se ocupa răposatul cu geografia mea. ruşinos, nimic de zis. admit.

aşa se face că şi la etatea asta io sunt convinsa ca unele oraşe- orăşele practic nu egzista. de ce ar egzista Brăila, par egzampăl? pe cine ştiţi voi de la Brăila ca să merite să egziste pe hartă? şi despre Buzău am crezut multă vreme că e o invenţie a unor oameni răi, cu mintea bolnavă, care au născocit un loc de unde sa provină şi maneliştii, băeţii de băeţi, fetele care ştiu ce vor în viaţă şi şoferii nepricepuţi.

noa, dar Focşani. bre. Focşani?! toate lucrurile ar trebui să aibe o raţiune de a egzista. copacii ne dau ocsigen. obama conduce lumea. elodia e moartă, dar totuşi ea trăieşte prin curtoazia lui DD. pînă şi pîrşii au rolul lor în ecosistem. în schimb, Focşaniului eu nu i l-am găsit, oricat aş fi încercat. e degeaba ca sexul unui eunuc.

cînd am plecat spre punctul terminus Focşani nu aveam nicio idee despre cum ar putea arăta un sătuc-oraş din Moldova, iubita Moldovă. am zis, mai bine să nu am aşteptări, că ştii cu disonanţa cognitivă, să nu am dracului vreun şoc cultural din care să nu îmi revin toată viaţa.

rulam senin pe drumul ioropian. afară căzuse noaptea, că în Moldova dacă nu ştiti, se face şi noapte mai repede. în dreapta mea, P. care ar fi trebuit sa fie copiloată, dar se ocupa cu orice altceva. Focşani. intrăm. încetinesc, că mi-era teamă ca nu cumva, din avînt, să şi ies din el fără să îmi dau seama. dăm să întrebăm pe cineva cum se ajunge la policlinica 2, la subsolu’ căreia aveam treabă. da, ştiu, sună ca naiba, dar chiar la subsolul unei policlinici aveam treabă, şi nu, acolo nu e morga! numai dăm, că nu avem pe cine. P.: fa, tu vezi că aici nu e NIMENI pe stradă? e ora 5 şi nu e un om să îl intrebăm cum să ajungem…

cum nu am găsit pe nimeni pe stradă, am nimerit ca oarbele focşaniu’. două ore mai tîrziu, fără îndrumare, am ajuns şi la dînsul. la hotel. hotel Solar, Focşani, cum vii pe stînga. vi-l recomand cu căldura. camerele sunt mai mici decît băile, care au jacuzzi. mai ales că e singurul hotel din Focşani. unless aveţi rude cu loc numai bun de înnoptat pe strada Comisia Centrală, de exemplu.

parcarea, ochi de gipane. negre, ca de intervenţie. cum coboram noi cu bagaje, leptoape şi alte alea, se deschide uşa hotelului şi ne izbeşte o muzică în nicovală. văleleu, zic. e nuntă! am pus-o. aştia nuntesc în tinpu săptămînii, o să ne spargă cu dedicaţiile toată noaptea. intreb timid, dar totuşi tare, ca să mă aud, la recepţie, pe tînărul recepţioner: e nuntă cumva? nuuuu, îi o firmă de badigarzi, inplineşte 15 ani şî sărbătorieşte şî oaminii...  îmi face cu ochiu. pile de-a lu şefu’. daaa, nu toată noaptea, nu? vai di mini, nici vorbî!

îl credem pe om pe cuvîntul lui de focşănian şi purcedem să găsim un loc unde să putem băga ceva în gură. de preferat ceva comestibil. singurul loc de firmă: vodafone.  Focşaniul părea fantoma unui oras care a murit îngheţat,   straniu, neverosimil si fantomatic de îţi ingheţa sîngele în vine.

într-un final, vedem moca’s pub. oaica, zic. am dat lovitura. parchez, cu ghiorăit de maţe nerăbdătoare. intrăm. P. se uită la mine, eu la ea. zic, hai sa nu părem doo fiţoase. aşează-te la una din cele 5 mese ale pabului mă-sii, oricum e singuru’, nu am văzut nici măcar un chioşc să ne luăm seminţe, aia e, ce-o fi o fi. o fost o pizza, ca atît aveau în meniu, cu gust de plastic amestecat cu brînză.  P. a cerut şi sos. bulion îndoit cu apă,  nu ştiu dacă a făcut mai rău sau mai bine. nu am avut curaj să aflu. la celelalte două mese pline, cele mai cu stil focşănence de la ele din oraş. ultimu’ răcnet înţolite. asta în dreapta. în stanga, pun pariu, cei mai doi jmecheri din Focşani. cu bluji cu ţînti şî firma batutî în placuţî mietalicî. pept descheiat. gelaţi. vorbind tare la telefon.

prea rupte să ne mai pese, am revenit la hotelul nostru solar. sperînd că badigarjii a obosit. da’ de unde! aflaserăm anterior că pumnii lor minte nu are, aşa că am zis să mergem cuminţele, pîş-pîş, la culcare. în baie, săltau gelduşurile pe puşca şi cureaua lată, ce bărbaţi a fost badigarjii odată, mai mai să se răstoarne. P. rîdea prabuşită pe un pat: uite fa cum sare televizoru pe guţă,  muhahahaha, noi nu dormim nimic la noapte! hai să mori tu, zic, bag un somnifer, îmi pun o pernă peste cap. sărea cameşa pe mine cu tot cu pat. îi zic P.-ei: dă dreac leptopu ăla mai tare, pune ceva, orice, să nu îi mai aud că fac atac de panică. ha! ai zis că poţi dormi, nu dau nimic, aştept să se facă miezul nopţii şi sar pe ei la recepţie.

adorm într-un tîrziu, pe ritm de manele şi taste apăsate cu ură de  P.

ora două noaptea sau dimineaţa. P. coboară nervoasă, cu rimelul scurs şi părlu vîlvoi peste recepţie şi badigarji. duamnă, dumneavoastră de ce nu ne-aţi anunţat cînd am făcut rezervările că nu vom putea dormi? e ora două şi nu ne putem odihni! cum e posibil? avem camera deasupra restaurantului şi deja ni s-au mutat paturile cu 10 cm de cît au tresăltat de la başi. ce aveţi de gînd? şi bătea nervoasă din picior, cu buzele ei alea mari rasfrînte a ură şi privirea verde-piezişă, a intimidare. ne pare rău, ie prieteni cu şefu, noi nu li putem zîci sî pleci. P. se întoarce nervoasă şi trînteşte usa. telefonul, două minute mai tîrziu, ţîîîîr. o aud prin somn pe P, revoltată la culme: nu doamnă, e ora două, cum să ne mutăm în altă cameră la ora asta? sunteţi nebună? cu bagaje şi tot. colega mea doarme!!! pac, îi inchide în nas. ţi-ai dracu  cu badigarjii voştri cu tot!!

adorm la loc cu greu, pe ritmuri de emeneaito.

 

13 Responses to o vizită în Focşani

 1. dana spune:

  …nu-i adevarat, ca te-am distribuit si te citesc mai mult de „un focsanean”. Te-am avertizat ca o sa-ti placa in Statele Unite ale Moldovei! cit despre Focsangeles…data viitoare (daca va mai exista o data viitoare!) sa-ti recomand niste locuri, ca poate-ti schimbi parerea despre orasu-mi natal!

 2. gabi spune:

  ha ha ha am ajuns in aprilie prin Focsani in cautare de un restaurant ca muream de foame; ne-am invartit de vreo trei ori cu masina in zona centrului, nu am gasit nici un indiciu sa sune a restaurant, am plecat cu matele ghioraind … am gasit la cativa km un popas frumusel plin ochi de clienti – ce misto am mai facut ca vin focsanenii acolo sa manance ca nu au unde in oras 😀

  • Silviu spune:

   Ha ha..ce prosti suntem. Focsaniul e plin de restaurante, si carciumi si tot ce vrei. Tre sa fii ori un pic orb, ori foarte prost sa nu le vezi.

 3. Emanuel spune:

  Voi trebuie sa intelegeti ! Cartierul „Sud” al orasului Focsani, este atat de mare, incat in orice directie ai lua-o, tot in cartierul „Sud” ajungi! Da, orasul imi e acasa.

 4. Bogdan spune:

  Solar nu este singurul hotel din Focsani, sunt multe, iar Solar e unul dintre cele mai nasoale. Restaurante iarasi avem destule, dar nu sunt situate in buricul targului. Si sunt chiar frumoase, nu pot sa cred ca nu ti-ar placea sa iti mananci cina pe malul unui iaz. Cat despre limbaj, foarte rar gasesti focsaneni care sa aiba accent de moldoveni. Te cred ca a fost pamflet, insa cu siguranta daca dadeai un search pe google gaseai tot ceea ce iti trebuia.

 5. Alexandru spune:

  Inteleg ca este pamflet,dar totusi:Daca ti-e foame,ai unde manca oriunde in oras,in orice cartier,nu doar in centru.Vrei cazare?In sud sunt 3 locuri de cazare pe care le remarci cand vii dinpre Bucuresti,in centru e ditamai hotelul,unde scrie mare „HOTEL UNIREA”,dupa gasesti,daca te plimbi putin pe acolo,si Hotel Vrancea.Plus ca sunt si foarte multe pensiuni in zone mai linistite ale orasului,unde poti manca,dormi linistita.Magazine pentru seminte?Sunt peste tot,daca nu e unul in raza ta vizuala,mergi 1 minut in orice directie si vei gasi.Iar in Focsani,desi suntem ok daca suntem numiti moldoveni(desi balada miorita spune ca nu suntem moldoveni,ci vranceni),nu avem deloc accent.

 6. mady spune:

  Bun. Pamflet, nepamflet, nu sunt aici ca o focsaneanca inraita ce sunt si in acelasi timp orilipata de ce bazaconii scrii tu aici, sa imi caut dreptatea si sa incerc sa dau putina culoare orasului. Tu, pe de alta parte, pe langa faptul ca nu te prinde deloc sa te prostesti atat cu un vocabular pe care sigur nu il folosesti day by day, nu ar trebui sa faci asemenea „glumite si <>” legate de orasul in care da, eu locuiesc. Am avut o gramada de persoane pe care le-am plimbat prin focsani si care, cu toate ca nu se asteptau, au ramas placut impresionate. Anyway, data viitoare cand vii in focsani ai e-mail-ul meu si ma poti cauta sa te „indrum” eu la niste restaurante/pizzerii excelente (Casa Veche, Casa Vranceana, Wassermann, Trattoria, Casa Elena, Romantic, Oldies, David’s-unul dintre cel mai elegante restaurante si cu cele mai bune mancaruri, as spune eu, din tara, ETC ETC) si dupa poate mergem la un suc la Dance, Rix, Sense, MMM (una dintre terasele de pe bulevardul ala pietruit si inchis in week end), Oldies ETC ETC. Bineinteles, daca o sa ai putim chef de shopping te duce mama in Promenada Mall sau te plimb pe la magazinele din centru, gara, astea nu sunt probleme. Daca vrei sa ramai peste seara, o sa iti dau de ales intre Rix Rooms, Casa Veche, Hotel Unirea, Hotel Vrancea, Pensiunea Lifa, Amadeus, Hotel Fashion Center-minunat. ) . Bineinteles, cred ca esti putin trecuta de prima tinerete (aia in care te distresi rau) , dar totusi tin sa iti mentionez si cele mai dragute 2 cluburi din oras, Pulse si SOHO, dar sigur ca te pot duce si la Live Music Pub pentru niste dedicatii fara numar, fara numar. Ziua te-as mai duce asa frumows la un film la Cinema Balada, sau la niste tenis de camp (Parc Balcescu) sau de masa (Macho), sau chiar la un biliard (Macho). Seara asa, lejer, te-as lasa sa ne admiri putin Piata Unirii dar doar putin. Luand considerare prostiile pe care le-ai scris despre oraselul nostru simpatic, as pune ordin de restrictie impotriva ta, aici. Have a nice day.

  • Ramona spune:

   Domnita draga, nu ma erijez in avocata Petronelei, insa scriitura (se si citeste, de altfel) este datata noiembrie 2008. Pesemne, pe vremea aceea, geografia distractiilor locului nu era atat dezvoltata pe cum o prezentati Dvs. in zilele prezente.
   Nu sunt colega de oras cu autoarea blogului, insa, sa fim seriosi, pana si Bucurestiul, a mai mare (si destul de mizera) capitala a tarisoarei noastre are hibe. Daca e asa frumos in Focsani (apropo, numele proprii, ca acelea de orase, se scriu cu litera mare), jur ca ma mut acolo cat de curand.
   Trecui de curand prin Focsani, ducandu-ma catre Bacaul fara primar la primarie si ceva sosea principala scrijelita de utilaje la greu…. de dansa masina a jale. Da’ nu poci sa ma alarmez ca mi-a placut in asa hal ! Totusi, pot intelege ca, cat o fi de urat, copchilul tau e cel mai frumos de pe planeta ! Ca-i al tau !

  • Raluca spune:

   Nu erau atat de multe cafenele pe atunci,dar hoteluri si restarurante,da. E micut si frumusel si oricum ar fi,nu e dragut sa scrii asta pe un blog. E exact ceea ce fac unii care vin in Romania si ajung si in locuri nasoale si vorbesc in tarile natale numai despre ce e urat,pentru ca uratul il tii minte,dar frumosul nu poate fi apreciat. :)

 7. Mihai spune:

  Eu nu-s focsanean , as vrea eu sa fiu , sunt si mai de la tara.Sunt din Adjud, dar m-am mutat la tara.
  La oras , la Focsani vin sa fac cumparaturi si sa joc tenis.Ca la noi la tara nu avem terenuri de tenis.
  Le recomand focsanenilor, sa nu mai fie asa băţoşi.Fata a zis clar e ii place la noi in Vrancea si ca a fost un pamflet.
  Cand am citit ca ai fost in Focsani ma gandeam ca ai facut si la noi lansare si am ratat-o.

 8. Ella spune:

  Deci pe cand o lansare la Buzau? ;;)

 9. Borgia spune:

  Vezi? Daca ramaneai in Buzau..heheee…Si Pizza buna, si pitzi mai de soi..Cocalarii is mai rari..Amu ne au invadat hipsterii:D..Uatevar..palnsu’ rasu’ cand te citesc. Vorba Ellei: Buzau ,lansare..pe cand?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>