MENU
alive1

de • 29 ianuarie 2014 • adevărurile meleComentarii (12)

Interviu de Cimitir

Teleşpan, care a tot dat interviuri în ultimele luni, a avut o idee: să mai ia şi el cîte unul. Aşa că a întocmit un chestionar şi eu am fost prima pe care a înghesuit-o să răspundă. Azi l-a publicat pe pagina de facebook a Cimitirului.

Mi-a plăcut, aşa că îl pun şi eu aici, bonus o poză, alta decît cea pe care a ales-o el, din cauză că în toate păream că mă gîndesc la ceva şi lui nu îi plac oamenii care se gîndesc la ceva.

1. Când ai fost cel mai aproape de moarte?

M-am apropiat de moarte de mai multe ori, sub toate formele ei. La 22 de ani mi-a murit bărbatul şi am rămas singură cu un copil şi asta aş numi apropiere de moarte. Apoi, la doi ani după, am fost surprinsă de o furtună la mare şi tîrîtă de curenţi în larg. Eram 3 oameni, nu a vrut nimeni să intre să ne salveze, erau valuri de 3 metri şi curenţi periculoşi. Am luptat cu valurile 8 ore pînă să reuşim să ieşim la mal, am avut timp să mă vizualizez moartă, înecată, hărtănită de peşti, un cadavru extrem de inestetic de altfel, care nu cadra deloc cu filmul din capul meu despre cum o să fiu o moartă superbă întinsă pe catafalc şi înmormîntaşii vor spune: „Doamne ce frumoasă e, zici că doarme!”. Dar cel mai aproape de moartea mea m-am aflat acum 6 ani cînd m-a îngropat la Bîlea o avalanşă pe care, de altfel, o pornise ăla cu care mersesem la schi. Şi cînd spun îngropat nu e o figură de stil, ci actul fizic de a fi acoperit complet de zăpadă udă şi grea, sub care nu poţi mişca nici măcar un deşt. Am fost aşa de aproape că am atins-o, sau poate ea pe mine. Şi îţi spun şi ţie că e frumoasă, nu aşa cum crede lumea proastă. E caldă şi moale. E ca o linişte mare. Pe mine m-a salvat după ce începusem să mă asfixiez şi intrasem într-o mică hipotermie, aşa că am trecut şi prin panica de a fi îngropată de vie, cam ca Uma în Kill Bill aşa, numai că eu nu ştiam figuri de karate şi nici zăpada nu era coşciug să crape, şi să fi ştiut. Am ţipat, am urlat, m-am îngrozit că mor ca o tîmpită fără să ştie nimeni, m-am liniştit că îmi consum şi puţinul aer pe care îl aveam, m-am mai zbătut puţin că parcă nici nu îmi venea să mă las ucisă aşa, fără nicio luptă, că lupta e agonie şi eu agonizam pe bune. În cele din urmă, chiar înainte să fiu găsită, mi se făcuse foarte cald şi linişte şi mă gîndeam, na că nu e aşa nasol să mori.

2. Când ai murit ultima dată pe interior?
Am murit şi înviat pe interior de aşa de multe ori că m-am temut să nu fiu şopîrlă, că numai ăleia îi tai coada şi creşte la loc iar. M-am şi întrebat la cîte cozi are dreptul o şopîrlă dar nu am fost acasă cînd s-a difuzat episodul ăla din Teleenciciclopedia, deci nu am idee. Ultima moarte, nu la fel de grea ca altele, doar cea mai recentă, a fost cînd am divorţat de omul cu care mă gîndisem să îmbătrînesc, dar care mi-a făcut viaţa un minicoşmar. Încă nu mi-a crescut coada la loc.

3. Când crezi că o să mori de tot?
Dacă mă întrebai anul trecut chestia asta, ţi-aş fi spus că atunci cînd ultimul om care m-a cunoscut şi iubit nu îşi va mai aminti de mine. Acum o să îţi spun că voi muri de tot cînd nimeni nu va mai citi ce va rămîne în urma mea. Poate fi curînd. Poate nu.

4. Care crezi că va fi ultimul tău gând înainte de a muri?
Că o să rîdă foarte tare domnii de la morgă cînd or vedea că pe mîna moartei scrie ALIVE.

alive1

5. Care ai vrea să fi ultimul tău gând înainte de a muri?
Dacă e pe alese, ultimul meu gînd aș vrea să fie că îmi sunt copiii bine, mari și cu viața în mâinile lor, că am făcut o treabă bună cu ei și se vor descurca perfect și fără mine.

6. 3 chestii pe care vrei să le faci înainte de moarte.
Înconjurul lumii sau măcar să văd o parte cît mai mare din ea. Să public barem 3 cărţi. Să îmi ţin în braţe nepoţii.

7. Ce piesă ai vrea să asculte înmormântașii la înmormântarea ta?
Tom Waits – Green Grass.

8. Cu ce celebritate ai vrea să împarți coșciugul? De ce?
Pff, la asta cu celebrităţile m-ai omorît tu, deşi nu au reuşit forţele naturii. Celebrităţile mă lasă rece ca mortul, nu mă dau în vînt deloc după ele. Dar dacă trebuie să mă gîndesc la una, uite, cu Tarantino. Pentru că e smintit şi că nu ne-am plictisi deloc, sunt precisă. Am pune-o de nişte dialoguri ca în filmele lui, m-aş distra foarte. Şi m-aş baza pe el să încropească un scenariu să ne scoată din situaţie, sau dacă nu e posibil, măcar să ne pună moartea în valoare.

9. Crezi că speranța moare ultima sau odată cu omul?
La mine speranţa decedase înainte, cînd fusei prinsă sub zăpadă, fusese înlocuită de resemnare. Ăsta e răspunsul meu. Deci moare înainte, cînd te prinzi că e belită, nu ai unde-o da întoarsă.

10. O frază care să conțină cuvintele sex și moarte.
Fraza pe care o să ţi-o spun nu îmi aparţine. Cînd eram adolescenţi, eu şi răposatul, ne-am sinucis amîndoi. Într-o zi cînd ne-a prins pe amîndoi laolaltă, ta-su, care era un tip foarte dur şi despotic, s-a uitat la noi scîrbit şi a spus – Ce căcat faceţi voi mă? sex, moarte şi poezie!

11. Mortul preferat.
Era să zic repede că Jim Morrison sau Henry Miller, sau poate chiar Dostoievski. Dar nu. Mortul meu preferat rămîne primul meu iubit, tatăl fetei mele mari, care a murit la 24 de ani neîmpliniţi într-un accident de maşină. S-a zdrobit de un plop şi zdrobit a rămas. Cu trei săptămâni înainte de nuntă. Ştiu, dar tu ai întrebat, acum îndură. Era un tip foarte mişto, ţi-ar fi plăcut.

 

 

12 răspunsuri la postarea Interviu de Cimitir

 1. Laura Driha spune:

  Raspunsul meu preferat?
  „…atunci cînd ultimul om care m-a cunoscut şi iubit nu îşi va mai aminti de mine. Acum o să îţi spun că voi muri de tot cînd nimeni nu va mai citi ce va rămîne în urma mea. ”

  Esti faina, faina rau! Noroc ca-i plac barbatii, ca altfel s-ar fi indragostit pe loc! Atat de frumoasa si pe inca atat de smechera (a se citi „desteapta!’) incat ti-as fi cerut un pomelnic (ca sa ramanem in tema) cu defectele permise a fi recunoscute, sa-mi dai scris ca esti reala!!!

 2. madalina spune:

  ”Care crezi că va fi ultimul tău gând înainte de a muri?
  Că o să rîdă foarte tare domnii de la morgă cînd or vedea că pe mîna moartei scrie ALIVE ”

  Mi-a placut asta rau!!!!!

 3. Diana spune:

  Hahaha! Am râs cu lacrimi la faza cu morga. Pe mâna mea scrie „hope”, la mine speranța chiar o să moară ultima.

 4. Mario spune:

  Esti tanara. Nu te resemna, un barbat bun pe acolo pe undeva se gaseste si pentru tine. Dupa dezamagiri mari pot sa vina si satisfactii mari, important e sa nu renunti. Si apoi stii tu, important e cum iti traiesti viata, nu cum si cand o sa mori …

 5. doina spune:

  Suuuper-tare! Frumoasa, desteapta, haioasa, dracoasa si culmea, VIE. Paste fericit scriitroarea!

 6. doina spune:

  Tocmai ai pasit pe taramul vietii fara de moarte, despre ce mai vorbim acum? Scriiturile tale sunt literatura.

 7. […] Şi de final, vă readuc în atenţie cel mai mişto interviu care mi s-a luat pînă acum, tot de către Teleşpan – dat naibii Teleşpan ăsta, să mor io. Aici e, de asemenea, click.  […]

 8. Ana spune:

  🙂 Atat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *