MENU
miel copil

de • 16 aprilie 2014 • adevărurile meleComentarii (94)

plînsetul şi tăcerea mieilor

 

Acum cîţiva ani, pe vremea cînd lucram la Pro, cam pe timpul ăsta, m-au trimis la o stînă în Covasna, unde un cioban se pregătea să sacrifice mieii pentru Paşte. Am ajuns acolo fără să ştiu ce mă aşteaptă. Deşi am copilărit la ţară, la noi în sat nu erau oi, nu prea văzusem miei şi singurele  masacre din bătătură care îmi ridicau părul pe spate erau cele ale porcului gras din coteţ sau ale găinilor cu gîturi sucite, ale căror corpuri continuau să se zbată multă vreme după ce mama-mare le reteza capul cu toporul pe tăietorul plin de sînge din curtea din spate. Aşadar m-am apropiat de mieii blînzi şi albi, cu ochi şi boturi umede. I-am mîngîiat. I-am privit cum sug de la ugerul mamei lor, cum zburdă apoi, sătui, pe iarba grasă. Ciobanul îşi pregătise, în timpul ăsta, cuţitul de înjunghiere. Ce a urmat m-a luat complet pe nepregătite. Ciobanul a înşfăcat un mieluţ alb şi cîrlionţat, i-a apropiat jungherul de gît. Mielul a început să plîngă cu glas subţire, de copil. Da, să plîngă. Behăitul s-a transformat într-un plîns de bebeluş îngrozit. Era cumplit. Aveam doi copii mici acasă care, atunci cînd plîngeau, cînd zbierau, o făceau cu acelaşi glas. Stăteam înmărmurită şi ascultam plînsul ăla care sfîşia văzduhul, îmi sfîşia auzul şi inima şi nu puteam face nimic să îl opresc. Imaginaţi-vă asta: o mamă care aude un copil plîngînd, ţipînd după ajutor cu un glas atît de familiar, o mamă care stă şi se uită înlemnită, fără să poată reacţiona la uciderea unui copil. Ciobanul i-a tăiat beregata, hîrşti. Mielul a tăcut. Apoi l-a înşfăcat pe al doilea. Am fugit de acolo, mi-am acoperit urechile cu groază. Nopţi lungi am continuat să aud plînsetul acela de copil în cap, dătător de spaime şi fiori. Le-am spus şefilor mei că ar trebui să îmi plătească terapie.

Pentru fiecare bucăţică de friptură pe care o mîncaţi, mielul ăla a plîns cu glasul copiilor voştri. Mielul ăla a fost şi el copilul cuiva. Fireşte, o oaie e doar o oaie, un animal prost, fără sentimente. Aşa ar gîndi poate şi un extraterestru căpcăun despre voi, dacă ar avea chef să vă mănînce copiii, că sunt buni şi aşa e tradiţia lor, să mănînce nişte bebeluşi fragezi la cuptor în ziua în care învie Jedi sau ceva. Cui îi pasă, oamenii sunt fiinţe inferioare, ce dacă le mîncăm copiii? Cică ar fi buni la gust, iar asta scuză totul, nu e aşa, dacă ne place ceva, halim, nu ne uităm la mărunţişuri din astea de etică.

În plus, e aşa de simplu să mîncăm copiii altor specii cînd sunt gata ucişi în galantare. Dar dacă suntem şmecheri, de ce nu îi ucidem noi, cu mîna noastră? Îi desfid pe mîncătorii de miei – nu vorbesc decît despre miei, tac din gură despre restul animalelor, e imposibil să conving un carnivor că nu e moral sau sănătos ce face, dar tare mi-ar plăcea să salvez un mieluţ de Paştele ăsta de la obiceiul ăsta barbar şi păgîn –  să îi ucidă singuri. Să le asculte plînsul şi să îi măcelărească. Am zis mereu că aş pune nişte ecrane uriaşe în toate raioanele de măcelărie, pe care să ruleze încontinuu animale chinuite, animale ucise, ca să ştim exact ce facem atunci cînd cumpărăm hălcile alea de carne, să nu ni se pară că porcul ăla drăguţ care zîmbeşte pe etichetă e fericit că ne umplem noi maţul cu el. Fiindcă leşinăm şi organizăm proteste pentru salvarea cîinilor comunitari şi mîţelor vagaboande dar nu avem nicio apăsare să ucidem miei ca să ne facem drob de Paşte.

Niciodată, nici pe vremea cînd mîncam carne, nu am mîncat miel. Niciodată. Aşa cum nu am mîncat niciodată căprioară, urs sau alt animal sălbatic. Mi s-a părut o impietate, o intervenţie abuzivă în lanţul trofic, în ecosistem. Cum să smulg o vietate atît de mică, inofensivă şi pură de la sînul mamei ca să îl halesc eu de Paşte? E indigest, oricum, şi miroase rău. De ce să fac asta? Fiindcă aşa e tradiţia, mi s-a spus. Ce tradiţie creştină îmi cere mie să ucid un animal gingaş şi unde îşi are originile tradiţia asta? Suntem evrei sau creştini? Căci sacrificiul mielului de Paşte vine tocmai din Vechiul Testament, din Egipt, cînd, după ce Dumnezeu trimisese felurite plăgi poporului egiptean fiindcă faraonul refuza să îi elibereze pe evrei ca să poată pleca spre ţara promisă, Canaan, a decis să lovească Egiptul ucigîndu-le tuturor primul născut. Şi, ca să îi ferească pe iudei de năpastă, le-a poruncit să sacrifice cîte un miel cu al cărui sînge să ungă canaturile uşilor, pentru a le poate recunoaşte casele, să le cruţe pruncii.

„Mielul să vă fie de un an, parte bărbătească şi fără meteahnă, şi să luaţi sau un miel sau un ied, să-l ţineti pînă în ziua a paisprezecea a lunii acesteia şi atunci toată adunarea obştii fiilor lui Israel să-l înjunghie către seara. Să ia din sîngele lui şi să ungă amandoi uşorii şi pragul cel de sus al uşii casei unde au să-l mănînce. Şi să mănînce în noaptea aceea carnea lui friptă la foc; dar s-o mănînce cu azimă şi cu ierburi amare. Dar să nu-l mîncaţi nefript deajuns sau fiert în apa, ci să mîncaţi totul fript bine pe foc, şi capul cu picioarele şi măruntaiele. (Da, Dumnezeu era chef bucătar pe vremea aia,  dădea reţete poporului ales)

Să nu lăsaţi din el pe a doua zi şi oasele lui să nu le zdrobiţi. Ceea ce va rămîne pe a doua zi să ardeţi în foc. Să-l mîncaţi însă aşa: să aveţi coapsele încinse, încalţămintea în picioare şi toiegele în mîinile voastre; şi să-l mîncaţi cu grabă, căci sunt Paştile Domnului, în noaptea aceea voi trece peste pămîntul Egiptului, şi voi lovi pe tot întîi-născutul în pămîntul Egiptului” (Exod 12, 1-11).

Aşa le-a spus Dumnezeul vechiului testament evreilor. De ce noi, creştinii, sacrificăm miei, mi-e complet de neînţeles. Citiţi şi rostiţi tare verbul ăsta: a sacrifica, pe care îl auziţi la televizor în perioada asta pînă vi se strepezesc dinţii. Eu aşa îl rostesc, tare, răspicat, că nu am de ales, îmi apare în prompter şi ar trebui să le zîmbesc frumos telespectatorilor, deşi mi se întoarce stomacul de silă şi oroare cînd le povestesc că, ah, ce bucurie, au sosit mieii în pieţe, daţi năvală barbarilor, e miros de sînge proaspăt, adunaţi-vă lupilor. Nu zîmbesc, la năibuţa. Am un rictus în colţul gurii. Rostiţi-l şi voi, vedeţi cum sună. Sacrificiu. E păgîn. Sacrificiul e un ritual păgîn, ante-creştin, dinainte de Hristos, adică. În Noul Testament, jertfa euharistică este prin excelenţă jertfa de ispăşire. În centrul sacrificiului, se află supunerea faţă de Dumnezeu, dragostea de aproape, ritualurile sîngeroase din Vechiul Testament se opresc. Şi cu toate astea, noi vărsăm sînge nevinovat şi ne spunem că asta e tradiţia.

Scrisesem toate astea cînd am citit o declaraţie a Papei Francisc, care mi se pare un papă foarte cool şi mişto. Unii zic că e făcătură, dar chiar și așa, cine a făcut-o e argumentat.

“Printre cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paste nu are nici o bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în contradicție puternică cu conceptul Învierii, care aduce cu sine reînnoirea de credință și speranță. Este un ritual ce nu este necesar într-o societate ca a noastră, deja cufundată cu violență și moarte, care servește doar pentru a satisface interesele industriei alimentare.”

And I rest my madafachin’ case.

 

 

94 răspunsuri la postarea plînsetul şi tăcerea mieilor

 1. tuddy spune:

  …odata cu goana dupa carnea de miel apare si goana dupa oua, de ce vopsim menstruatia gainii si o ciocnim de Paşte??? http://viataverdeviu.ro/ouale-ce-mancam-noi-cu-adevarat/

 2. Radu Leb spune:

  Cred că sacrificiul din acesta caz s-ar putea prelungi la vieţile noastre, la ce omorăm noi direct sau indirect. Respectul pentru viaţă… În Africa era un respect atât de mare încât dacă murea o mama însărcinată, copilul era scos şi înmormântat în altă parte. Fiecare trebuie să aibă partea lui…

 3. Rzone spune:

  Cazul tau legitim ca sa zic asa 🙂 m-a facut sa ma gindesc cum am rontait problema acu ceva ani cind am asistat la (ultimul sper) sacrificiu al porcului cel gras (care cred ca ar trebui ridicat si el in drepturi)
  Si nu stiu cum s-ar rezolva conflictul moral. Strabunii nostri (pe care tindem sa-i consideram buni si drepti) nu cred ca se culpabilizau prea tare. Era un obicei acceptat ca atare. Daca sap mai in urma, simt latura animalica, instinctul pradatorului, care acum nu-si mai gaseste scopul si locul. Niste instincte trezite de vederea singelui care curge, si de care stii cumva ca nu te culpabilizeaza, pentru ca e doar un obicei. Ca si cum am sarbatori animalul din noi.
  Din pacate, credinta s-a pierdut demult pe drumul asta. Singurii care ar putea face ceva la noi, au alte preocupari.
  Si expunerea ta respecta aceeasi cale. M-a surprins cind ai adus ca motiv principal instinctul matern care s-a activat din niste asocieri.
  Problema, cum o vad eu, e ca societatea asta moderna ucide instinctele. Bune si rele, fara discernamint. Si dupa aia urmeaza emotiile, ca sintem cerebrali si ne controlam. Si poate urmeaza creativitatea, ca aia din emotii se trage. Totul devine gri uniform, fara prea multe nuante. Priveste in ochi oamenii din orasele mari (cele cu adevarat mari) si ai sa vezi putine urme de viata in ochii lor.
  Noi sintem ceva mai in urma cu evolutia asta, si poate ar trebui sa incercam sa pastram ceva din luminita care mai pilpiie, desi eu cred ca in final o sa ne integram incet in civilizatie. Si atunci o sa dispara si sacrificiile barbare facute din traditie.

 4. ANA spune:

  Cata dreptate ai ! Si pe mine ma depasesc total aceste obiceiuri. Mai crunt mi se pare cand vad persoane care cumpara miei vii, ii tin in curte cateva zile , ii mangaie, se joaca cu ei ca si cu un caine , pt ca apoi sa-i taie. Cum ma sa poti baga cutitul in el dupa ce I-ai vazut privirea blanda si supusa ? Cum ? Si dupa ce fiecare familie isi cumpara mai mult decat poate manca, restul arunca la gunoi. Daca respectam traditiile atat de mult, de ce nu respectam si poruncile : sa nu furi, sa nu fii desfranat ……..

 5. ILUZIA spune:

  ok, noi carnivorii fara suflet am inteles mesajul vostru. E timpul sa fiti si voi mai ingaduitori in saptaman asta. Nimeni nu vrea sa chinuie inutil animale, d-aia se si strofoaca UE sa ne convinga sa le omoram prin injectii letale. Dar sunt atatea alte (mii) de lucruri grave pe care trebuie sa le remediem (cum ar fi sa vem grija de copiii si parintii nostri, zilnic batuti si/sau batjocoriti etc) inainte de a deveni vegetarieni. Pana la urma, fara urma de cruzime o spun iar si iar : de ce mananc carnea unui animal? pentru ca lantul trofic!

  • C spune:

   Asta cu „atâtea mii de lucruri de remediat înainte de a deveni vegetarieni” am auzit-o cred că… tot de câteva mii de ori. Dar de când se exclud unele pe altele, oameni buni? Dacă nu mănânc carne, nu pot să am grijă de copii și de părinți? S-avem pardon, pot chiar mai bine, pentru că am mai multă energie și mă simt mai bine!
   Și dacă eu am ales să nu mai mănânc animale, am fost scoasă în afara lanțului trofic? Ori am “alunecat” nițel mai jos și risc să fiu păpată la cină? 😀
   Dacă mi se cere să fiu îngăduitoare, aștept același lucru în schimb… 😉

  • GoVegan spune:

   Da ma, astia care sar ca muscati se sarpe atunci cand cineva lupta pentru dreptul la viata al fiintelor/animalelor inocente, tocmai aia tin discursul de genul: „da’ orfanii, da’ batranii…” astia, iti imaginezi, tocmai astia sunt perfectii care au grija de oameni. de aia societatea nostra e atat de hada, groteasca pana la voma, pentru ca e plina de „iubitori” de oameni. ipocritii arunca prima piatra. Dar ipocritul vrea ca tu sa te ocupi, poate ca, de mizeria lui umana mai intai, si apoi de miei si alte vietati cu mult mai inocente si cu mult mai in nevoie de ajutor. Mai intai omul, specia cea mai josnica si explotatoare, si apoi ceilalti, sufletele nevinovate exploatate de maria sa omul. Hei, Bula, nu esti tu cel mai important pe planeta! Stapaneste-ti Ego-ul, cerceteaza, analizeaza, si incearca sa respecti viata; si sa-ti inveti proprii tai copii sa iubeasca Natura, nu sa o distruga egoist pt cinci minute de crapare, burti mari si hidoase. Pentru ca resursele nu sunt infinite si la indemana ta oricand. La randul tau, cineva te exploateaza si pe tine, dar daca ai avea putina inteligenta spirituala, ai intelege ce necaz le producem noi acestor suflete nevinovate, si ce ni se intampla si noua aici. Omul egoist nu este stapanul universului, este doar un vierme care face parte din ferma umana. trezeste-te, incearca bunatatea! Un om bun si cu respect fata de un animal si Natura, este bun si cu semenii lui. pe cand niste zombie ahtiati dupa sange, nu sunt buni iubitori de oameni. Tu din ce categorie vrei sa faci parte?

  • MP spune:

   Daca sunt vegetarian nu inseamna ca nu am grija de parintii mei sau nu voi avea grja de semenii mei. eu nu ma pot duce acum intr-un orfelinat de unde sa salvez toti orfanii. cred ca nici tu dar eu pot sa salvez cate un miel pe an prin a nu-l manca .

  • MP spune:

   Cand vorbim de lantul trofic cred ca vorbim de supravietuire. de aici dezvolt intrebarea: de ce nu mancam oameni? nu au tot coaste si muschiulet? ficat…oho, din belsug, creier nu mai zic. eu zic sa incepem sa halim si oameni, pe cei slabi si fara sansa si uite asa golim orfelinatele. sau nu este crestinesc? etic?
   cum e cu lantul trofic?

  • GoVegan spune:

   Observ ca sunt oameni care imediat cum vad un articol despre drepturile animalelor, incep sa se teama ca cineva o sa le interzica in curand sa mai manance cadavre de animale. Se tem asa tare, ca folosesc orice motiv absurd: „dar mai intai orfanii, …dar mai intai de toate parintii nostri batjocoriti..si etc”, dar si plantele sufera” : )) orice, pentru ca se vede ca sunt disperati, ii si vezi cum umbla sa-si apere mancatul de fiinte scurse de viata, ca niste zombie, ca dependentii de droguri, asa si ei, dependenti de picatura de moarte din animalul care a murit ingrozit si pe nedrept. Acesti aparatori ai propriei specii de zombie, se hranesc cu moarte, cu frica, si se mira apoi ca se imbolnavesc de inima, de diabet si alte boli ingrozitoare. Pe portile bisericilor vad toata ziua portrete de oameni morti, inca unul si inca unul care s-a carat mult prea devreme de pe planeta. Pai voi credeti ca mancatul de cadavre ramane fara consecinta pentru sanatatea si energia corpului vostru? Think again! Moarte produceti, boli si moarte primiti.

  • inasan spune:

   Da de unde atata ura? De unde atata manie? Ce se intampla cu -live and let live-? De comentariile de mai sus ma simt mai atacata decat de catre pocaitii care-mi spun c-o sa ard in iad. Voi ce spuneti, e normal sa judecati oamenii atat de aspru pentru o alegere culinara? Mie una, nu mi se pare normal. Mancati oameni buni ce vreti, tovarasul s-a dus de mult. Nu poti impune unui om sa fie vegetarian/omnivor/carnivor si nu-l poti judeca atat de aspru fara sa-i stii contextul. Aveti grija la fanatism, mi-e greu sa gasesc un exemplu in care a facut lucruri bune.

  • Petronela spune:

   sunt complet de acord, mă îngrozeşte şi pe mine valul ăsta de ură care ne face mai răi decît animalele. eu am spus o poveste şi mi-am exprimat o opinie, fără să arăt cu degetul.

  • Deziluzia spune:

   Pentru ca lantul trofic…ce? Aha, deci daca apare o rasa superioara omului, care va dori sa ne sacrifice va fi in regula???
   Asta e singurul argument? Lantul trofic? Dar mila, omenia, empatia, blandetea si alte chestii care tin de latura spirituala nu au nicio importanta?
   Si cine spune ca noi suntem superiori animalelor pe care le ucidem? Se fac transplanturi de organe de la porc la om! Adn-ul porcului este foarte apropiat de al nostru. Deci? Un porc poate salva o viata de om, intr-atat de compatibili suntem cu acest animal inferior… Insa omul se considera stapanul absolut al planetei, pe care o si distruge dupa bunul sau plac, cu tot cu animale. Ce pana lui, daca matzele se vor umplute cu carne de cimpanzeu, maimuta aia tebuie sacrificata.
   A naibii rasa suntem…

  • Nicoleta Jauca spune:

   nu-i musai sa persisti în iluzie: nu ai înteles nimic din mesaj, dar fiecare pasare pe limba ei piere…
   UE „nu vrea chin de animale”, de aia le creste în ferme cum le creste
   ar fi mai pertinent sa va asumati frica ori fie ce sentiment ar fi cel ca va stapâneste, decât sa nu respectati un om ce nu manânca carne!
   dar nici nu se poate asta, e ca un cerc vitruos: un sensibil nu va mânca carne, un abtinator de la carne va deveni sensibil
   nu în ultimul rând, esti sau nu milos la partea asta, iar logica ori justificarea vin doar în subsidiar

 6. Petronela spune:

  eu nu am încercat să convertesc aici pe nimeni la vegetarianism, ci am explicat de ce să ucizi miei de Paşte nu e tradiţie creştină şi că e un paravan fals. atît. eu nu am arătat cu degetul către carnivori, nu e nimic agresiv în ce am scris. iar asta cu lanţul trofic, că omul e în vîrf şi poate face orice… uită-te în jur. 🙂 nu intru în polemica carnivor-vegetarieni, fir.

  • ILUZIA spune:

   normal ca nu e traditie crestina la fel cum nici aia cu porcul nu este. Porcul se taie de craciun din motive de „masa inbelsugata” si ca trebuia sa fie frig afara ca nu erau lazi frigorifice si oamenii trebuiau sa tina carnea afata cat faceau carnati si toba (iar asta nu o puteau face la 40 grade). Dar uciderea animalutelor este la fel de crunta in orice zi a anului si planul lor la fel de sfasietor. Nici eu nu vreau sa intru in aceasta polemica dar ideea e ca…asta este; unii vor sa manance carne si pentru asta trebuie sa chinuri.
   PS-lantul trofic nu inseamna ca oamenii pot face orice si nici ca sunt in varful lantului ci este doar „o unitate trofodinamică de transformare și circulație a hranei, în care substanța organică circulă de la o specie la alta într-un singur sens” . Daca ma aflu in ocean rechinul e in varful lantului 🙂

  • GoVegan spune:

   pe „cititii” astia, pe „cultii” astia nu-i scoti din ale lor. Ei stiu una si buna: teoria bla a lantului trofic, ca si cum asta are vreo valoare. Nu mai conteaza ca sunt si alte optiuni, care fac intr-adevar un bine planetei. Nu, pe el asa l-a invatat tovarasa profesoara, si asa ramane la el in cap, batut in cuie.
   Nu mai conteaza ca fermele de animale polueaza si consuma grane si tone de apa. Apa si hrana cu care am putea hrani cealalta jumatate de glob flamanda. Nu, aia nu conteaza, da’ daca tovarasa profesoara a zis….si daca doctora a zis…..in unele cazuri, daca popa a zis…..atunci cum sa-i scoti orbul de pe ochi? Nu se mai documenteaza de noile probleme ale planetei, de distrugerile nesimtite ale oamenilor, nu. El e „cult”, el stie, el… a citit multe carti. E destul in limita lui acolo.

  • inasan spune:

   Am o intrebare, daca ai avea de ales intre a nu exista si a exista doar pana la adolescenta, si apoi sa fii omorat ca sa fii mancat, tu ce ai alege? Pentru ca animalele moarte din comert (nu vanatul), in general sunt crescute in ferme pentru acest scop: sa fie omorate si vandute si mancate. Eu una sunt sigura ca daca cererea de pui de ex scade, si oferta si productia se va plia pe cerere destul de rapid. Deci se vor creste mai putini pui, deci mai putini „ar lua nastere”. Legat de comentariul tau, eu nu stiu de unde ai ura asta in tine si cine te-a insarcinat cu puterea absoluta asupra a ce e bine, cine e cult sau citit sau orb. Eu iti inteleg mesajul, insa modul de a-l exprima nu e chiar cel mai fericit. Ai putea avea o sansa sa convingi oameni de beneficiile vegetarianismului daca nu i-ai jigni in fiecare propozitie.

 7. dush spune:

  da….si plantele is copilasii cuiva. hai sa facem fotosinteza :))

 8. […] Acum cîţiva ani, pe vremea cînd lucram la Pro, cam pe timpul ăsta, m-au trimis la o stînă în Covasna, unde un cioban se pregătea să sacrifice mieii pentru Paşte. Am ajuns acolo fără să ştiu ce mă aşteaptă. Deşi am copilărit la ţară, la noi în sat nu erau oi, nu prea văzusem miei şi singurele  masacre din bătătură care îmi ridicau părul pe spate erau cele ale porcului gras din coteţ sau ale găinilor cu gîturi sucite, ale căror corpuri continuau să se zbată multă vreme după ce mama-mare le reteza capul cu toporul pe tăietorul plin de sînge din curtea din spate. Aşadar m-am apropiat de mieii blînzi şi albi, cu ochi şi boturi umede. I-am mîngîiat. I-am privit cum sug citește continuarea aici […]

 9. Octav spune:

  Ai mare dreptate la partea cu sacrificiul. E o prostie. Dar la partea cu halitul… iti prezint ce cred eu. Cred ca partea cu mancatul mieluilui doar de paste e o prostie. Ar trebui sa se gaseasca in magazile tot timpul anului. Mie personal imi place.
  De asemenea da-mi voie sa iti prezint si latura economica a problemei. Mielutii nu pot fi tinuti pentru ca… nu sunt productivi. Sunt castrati, deci nu pot fi folositi la reproducere, si… nu produc nimic. Femelele nu ajung in galantare pentru ca produc lapte si pui. Din punct de vedere economic nu se poate justifica hrana pentru miei decat pentru ingrasare si valorificare ulterioara. Sau pot fi lasati sa moara de foame. Ceea ce nu e amuzant.
  PS As prefera sa nu mi stergi comentariul, desi sunt la tine acasa si am intrat incaltat… 🙂

  • Gabi spune:

   Ma intreb cati rahati umani ca asta de mai sus traiesc si nu sunt productivi … ? Nici macar nu sunt simpatici … daca ar fi exterminati am avea o societate minunata 🙂 … si nici macar nu ar fi o cruzime.
   Ba ar fi educativ … cand ai sacrifica un asemenea rahat ar vedea si ceilalti ca la fel sangereaza si tipa si un asemenea tembel !

  • morringain spune:

   De cat umanism dai dovada, Gabi! Doar pentru ca mananca in alt fel decat tine, cineva e rahat si merita exterminat? Felicitari, vajnica urmasa a lui Hitler (vegetarian si el)!

  • iaca umanistu' lu peste unde era spune:

   Nu, bre,
   Hitler nu era vegetarian. Si deja, toata lumea o stie, numai tu n-ai aflat. Era doar propaganda nazista, ca lumea naiva si imediat lingatoare, ca tine, sa creada ca Hitler era ca marele Mahatma Gandhi. Dar minciuna n-a tinut mult.
   Poti chiar sa te documentezi putin daca nu ma crezi pe mine.
   Ai vrea cumva sa te luam cu binisorul, pe tine mancatorul de carne, criminalul, si producatorul de suferinta si mizerie pe PLANETA? Nu functioneaza asa. Uneori trebuie sa exprimi cata nedreptate exista, in numele inocentilor care nu au avut cum sa arate orbilor, ca trebuie sa oprim genocidul. Te-ai simtit imediat afectat, esti cumva si tu unul dintre criminalii de fiinte gingase si fara aparare?
   Tine minte: moartea este pe farfuria ta atunci cand infuleci la cele 5 minute de mortaciune pe zi.

  • costin spune:

   Esti bleg, n-ai inteles nimic. Stai jos!

  • Octav spune:

   Poti sa ai un reply coerent? Si nejignitor? Nu cred ca ti-am adresat tie vreun cuvant. Mi-am exprimat o parere COERENTA la un articol de pe un blog care imi place.
   Ar fi si mai interesant daca ai putea sa imi oferi si o solutie la problema pusa de mine. dar… Nu cred ca esti in stare…

 10. Ion spune:

  Papa nu a susținut niciodată ceea ce ai scos în relief! Mai mult, acel articol la care faci referire nu a apărut decât în România, nicăieri în altă parte a Europei!

  • Petronela spune:

   aşa o fi, dar nu e vina mea asta. în plus, asta nu face argumentaţia aceea mai puţin valabilă.

  • Mario spune:

   Asa este, e o stire inventata. Papa Francesco nu a zis asa ceva – pot sa confirm, traiesc in Italia si m-am interesat putin pe internet.

  • Adela spune:

   @Ion, căutam sfârșitul mesajelor ca să postez și eu aceeași chestie ca și tine și ți-am văzut comentariul. Nu am găsit NIMIC mai departe de același citat pe multe website-uri (românești), apărute în ultimele zile – dar nimeni nu dă nici o sursă. Deci? Legendă urbană?

   @Petronela, articolul este absolut superb! În spiritul acurateții, aș vrea să cred că ultima parte este adevărată, dar nu pot. Poate cineva să ne lumineze?

   Oricum, sunt impresionată. Minunat, felicitări!

 11. Gabi spune:

  „Fiindcă leşinăm şi organizăm proteste pentru salvarea cîinilor comunitari şi mîţelor vagaboande, dar nu avem nicio apăsare să ucidem miei ca să ne facem drob de Paşte”

  Aici gresesti … multi din cei ce se ocupa cu salvarea cainilor si pisicilor sunt vegetarieni. Salveaza caini si pisici si nu gaini sau alte animale de „hrana”fiindca e primul pas realist … cat timp nu suntem capabili sa nu ucidem companioni cum sa ai pretentia de a face pe oameni sa nu isi ucida „cina”?
  Nu ai vazut la schizofrenicii de la master chef ? Deschid camionul si arata un miel, un ied si un vitel. Si zic „aveti in fata 3 sortimente de carne”. Gresit schizofrenicilor … aveti in fata 3 fiinte !

  • Petronela spune:

   eu ştiu mulţi apărători ai cîinilor care nu sunt vegetarieni. mulţi de tot. oricum, eu nu văd diferenţa între animalul companion şi ăla de cină. porcul e de zece ori mai deştept decît un cîine. nu întîmplător, în Ferma Animalelor a lui George Orwell devine dictator.

  • curly spune:

   ala cu Ferma Animalelor e George Orwell. stiu ca stii, dar pt rigoare 🙂

  • Petronela spune:

   am modificat, sunt praf cu numele şi datele, cînd scriu la repezeală mai încurc. mersi, bre.

  • MP spune:

   acum daca stai sa analizezi asa, cainele si calul au propulsat omul in evolutie. Nu intru in detalii

  • evolutie sau parazitism spune:

   de ce? pt ca a folosit calul si altel animale ca instrumente de carat greutati?
   Interesant, a fi parazit inseamna evolutie. Evolutie pe spinarea animalelor.

 12. Mario spune:

  Tin sa mentionez ca mananc carne. Nu multa, nu chiar in fiecare zi, dar sunt carnivor. In general pui, mai putin porc si vita. Da, din pacate stiu cum sunt tratate animalele in ferme si in abatoare, dar acest fenomen a devenit mult prea mare ca sa mai poata fi controlat. Suntem 7 miliarde de locuitori pe aceasta planeta si resursele nu sunt ilimitate … unde se va ajunge, sincer, nu stiu .
  Am mancat carne de miel cand eram mai mic, acasa la parinti. Cand am mai crescut am refuzat sa mai mananc, si nu numai de Paste.
  Va recomand acest scurt filmulet, face parte dintr-un documentar mult mai lung – Samsara (se poate gasi on line daca va intereseaza sa il vedeti pe tot) :
  https://www.youtube.com/watch?v=xjhpQhNq9rk

 13. G3ordan spune:

  @DUSH Ha, ha, nu numai ca sunt copiii cuiva, dar sunt rudele noastre. Uite pe o banana ai putea sa o consideri ca fiind fiica ta: http://genecuisine.blogspot.com/2011/03/human-dna-similarities-to-chimps-and.html?m=1
  Practic toata planeta e plina de o cloaca de canibali care se mananca unul pe altul, ba chiar omul are si pretentii: ruda sa-i fie ruda buna, nemodificata genetic. Off.. cum as putea io sa mai mananc pe saracuta banana.. nu s-o rasucii pe sub straturile argiloase stramosu nostru de acum 1.5 miliarde de ani.. 🙂

 14. Ana-Maria spune:

  Da, este o cruzime. Recunosc ca sunt omnivora si imi place carnea de oaie.
  Eu din cate stiu nu se sacrifica miei tineri, (scuze pentru termen) stiu ca se sacrifica miei intarcati deja cu varsta de un an.
  Dar e mult mai groaznic si mai odios ca femeile sa isi sacrifice propii copii inca nenascuti ca plata pentru iresponsabilitatea si nestapanirea lor trecuta si ca pret pentru confortul lor viitor.
  Si pentru asta nu se mai revolta nimeni.
  Pentru ca da, fiintele acelea mici doar se zbat firav inainte de a fi sfasiate de vii, dar nu plang cu glasuri subtiri.

 15. Nicu cocosatu spune:

  Hai să nu ne dăm sfinţi că nu suntem nici unul dintre noi au rămas în decursul istorie numai oamenii inteligenţi si răi am băgat de semă că cei care îi taie nu sunt vinovaţi mai mult sunt cei care mămâncă ce ai spune că noi oamenii înainte să facem atâtea cruciade si războaie mondiale ca să ne ierte domnul de păcate isus a fost omorât de evrei

 16. Petronela spune:

  dragii mei carnivori şi vegetarieni, nu ţipînd unii la alţii, insultînd sau bătîndu-ne cu cărămida în piept rezolvăm disputa asta… eu nu am instigat la scandal şi nu susţin felul acesta de a pune problema. nu suntem cu nimic mai buni unii decît alţii dacă ne comportăm aşa. vă mulţumesc. pace.

  • truth spune:

   Uneori lucrurile tipa sa fie spuse pe nume atunci cand criminalii acestei lumi isi apara faptele. Pentru ca durerea lasata in urma de fiintele acelea inocente, torturate si exploatate pt gustul de cinci minute al omului, carora li s-a luat viata pe nedrept, nu ma lasa tacut, nu ma lasa pe pace. Nedreptatea facuta lor nu ma face cu mai multa intelegere catre crima. Stiu ca nu e usor, dar nu poti sa menajezi crima.

  • Petronela spune:

   eu nu menajez crima. dimpotrivă.

  • truth spune:

   nu ma tem ca dvs o faceti. va multumesc.

 17. Roxana spune:

  Imi place postul tau care este frumos scris si atinge un punct sensibil in aceasta perioada a sarbatorilor Pascale. Am dat peste el intimplator si ma atins pentru ca mi-a adus aminte de anii din copilarie cind ma duceam la bunici la tara de sarbatori si asistam, cei drept de la distanta, la sacrificarea animalelor. Si stiu acel plins al animalului sacrificat foarte bine. Si tot asa ca si tine imi acopeream cu minile urechile sa nu aud si fugeam sa nu vad. Si eram doar un copil atunci, dar impactul a fost mare. Atit de mare ca mai tirziu cind am mai crescut am renuntat sa mai maninc carne. Asa ca de 22 de ani nu mai maninc carne. Si da se poate trai si fara carne foarte bine.Iar modul cum uneori sunt sacrificate animalele este barbar. Am vazut cum alearga porcul cu cutitul in el si guita disperat pentru ca cine il taia nu a stiut prea bine cum sa o faca sau cum am fugit eu si verisoara mea, copile fiind, cu un iedut in brate ca sa nu fie taiat de unchiul meu si cum iedul plangea ca un copil si plingeam si noi cu el. Pe asta am reusit sa-l salvam atunci pentru ca audienta a fost impresionata de plinsul a doi copii si un ied si au renuntat sa-l sacrifice. Stiu cum plinge un miel cind simte ca este sacrificat, toate animalele simt cind sunt omorite si frica, disperarea lor in acele momente descarca substante toxice in organismul lor care ulterior ajung in farfurie si in corpul celor care o consuma. Pe asta multi nu o stiu. In vechime vinarea sau omorirea unui animal pentru hrana si supravietuire era precedata de un ritual inaintea sacrificarii cit si dupa. Iar animalul era omorit strict pentru hrana si pentru supravietuire nu pentru gidilarea unor papile gustative, dar acelea au fost alte vremuri, acum vinatoarea se desfasoara in supermarketuri, animalul crescut special pentru consum si omorit in abatoare in conditi pe care nu mai cei care-i omoara stiu, este ambalat etichetat si vindut. Si sa nu uitam pietele unde vin taranii sa isi vind animalele sacrificate si pe taranii care isi sacrifica animalele din ograda si care sunt sigura ca nu au auzit de injectii letale sau metode blinde de adormirea animalului inainte de sacrificare. Nu critic pe cei care consuma carne, consider ca a nu consuma sau a consuma carne este optiunea fiecaruia si este una asumata, dar pentru cei care o consuma as zice cel putin sa fie atenti la ce fel de carne pun in farfurie si sa fie constienti un pic de modul in care acel animal a fost sacrificat. Si poate ca unii dintre voi, care veti dori sa va uitati la linkul cu filmul pe care-l postez aici, veti fii mult mai constienti atunci cind veti alege sa mancati carne. Pentru ca cea ce punem in farfurie si mancam chiar conteaza.
  http://www.meatvideo.com/

 18. alegerea spune:

  Alegerea cuiva nu ar trebui sa aduca suferinta si moartea celorlalti, conlocuitorii acestei planete superbe.

 19. omul pe pamant spune:

  povestea omului de cand a fost adus pe lume in forma lui parazitara:
  https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

  Am putea sa dovedim contrariul in fiecare zi, actionand impecabil, fara pacate, fara crimele aduse inocentilor…. dar din nefericire, dovedim ca aceste filmulet are dreptate. Nimic bun nu trece prin noi, si dam mai departe moarte.

 20. Maria spune:

  Mi se pare absolut inuman sa bagatelizam moartea in chinuri si total gratuita a cainilor comunitari – pe considerentul ca oricum exista ferme intensive, baterii de oua, custi de gestatie, sau pe orice alt considerent. Dramele cainilor si pisicilor vagaboande se desfasoara in drumul nostru catre serviciu, la colt de bloc, in poarta casei, fac parte din cotidian, ne lezeaza constiinta si ne rapesc confortul psihologic sistematic, pe cand abatoarele sau raionul de carne pot fi evitate. Si da, ma impresioneaza mai tare 7 catei nou-nascuti care tipa intr-un sac de gunoi sau cainele eviscerat de hingher in fata mea decat casoleta cu pulpe de pui (desi stiu ca puiul ala e un mutant care extrem de repede a ajuns la greutatea de sacrificare, a avut dureri articulare 2/3 din chinuita lui viata si a murit oribil). Cred ca empatia, compasiunea si respectul pentru alte forme de viata care percep foamea, durerea, frica samd in moduri similare noua se refera deopotriva la miel, caine comunitar sau pisica vagaboanda. PS – nu sarbatoresc Pastele si am salvat o data un miel, il chema Mihaita si dupa o viata lunga si complicata in centrul orasului a fost ingropat in fundul curtii, langa cainii familiei. PPS – imi cer scuze ca sunt atat de deplasata incat am salvat cu mult mai multi caini si pisici decat miei, porci (doua bucati), gaini (una bucata), iar data viitoare cand aud ca unuia indrazneste sa i se faca mila de un caine otravit caruia ii curge sange prin toate orificiile naturale o sa-l invit sa vizioneze un filmulet cu o asomare ratata la vaca.

  • Petronela spune:

   nu e nicio diferenţă între cîine şi porc, sau între mîţă şi pui, iar faptul că poţi evita abatoarele nu e un argument ci o mare porcărie. e ca şi cum ai spune că albul e om, iar negrul e subom, că e nasol să sufere caucazienii dar chinezii pot fi chinuiţi. e rasism de animale, are un nume şi se cheamă speciesism. am spus şi o repet – am zero respect pentru falşii iubitori de animale care mănîncă miei sau porci dar salvează căţei.

  • inasan spune:

   Sunt curioasa, omori paianjenii din casa? Dar tantarii? Dar cum suporti sa locuiesti intr-o casa facuta distrugand ecosistemul animalutelor ce existau acolo? Dar de machiat, te machiezi? Piele/blanuri imbraci? Dar ecosistemele distruse pentru a planta ovazul pe care-l mananci la pranz? Pernele cu ce-ti sunt umplute? Ai masina? Daca nu, folosesti vreun fel de transport in comun? Cat de des? Un cu adeverat iubitor de animale ar incuraja orice forma de pseudo-iubire pt animale, chiar daca se axeaza pe o singura specie sau chiar un singur animal. Ar trebui sa te bucure ca din atatea animalute, macar de unul se ingrijeste cineva deja, deci trebuie sa-ti faci griji pentru un animalut mai putin. Nu incurca iubirea cu fanatismul sau cu valurile modei. Daca iubesti, te bucura orice ajutor in a ajuta, chiar daca nu se bazeaza pe principiile tale. Binele animalutelor e scopul, nu vreun fel de corectitudine, nu vreun fel de medalie pentru cei adevarati si un sut in fund pt cei „falsi”.

  • Petronela spune:

   nu e niciun şut în fund, am spus doar că nu îi respect. sper că am acest drept. iar întrebările tale sunt insidioase şi în acelaşi ton de răutate şi ură pe care clamai că îl dispreţuieşti. o zi frumoasă îţi doresc.

  • C spune:

   @INASAN, pot să-ți răspund eu din perspectiva unei auto-intitulate “iubitoare de animale”?
   Păianjenii din casă îi las să-și trăiască viața cum știu ei. Dacă-s mai măricei și mi se par prea amenințători, îi prind și îi dau afară. Împotriva șoarecilor, când ne-am mutat la curte am luat aparat cu ultrasunete să-i țină la distanță. N-a prea funcționat și am găsit un șoricel în cămară, l-am prins și l-am eliberat în câmp, teafăr și nevătămat. Acum am plantat mentă și levănțică, poate o să-i țină la distanță… Om vedea!
   Cosmetice netestate pe animale se găsesc, trebuie doar să te informezi și să fii dispus să deschizi portofelul mai larg. Hainele și gențile de piele le las altora. Mai greu e cu încălțările, trebuie să comanzi de afară ca să găsești ceva de calitate și să nu fie din piele naturală (mai ales dacă porți 34-35, ca mine). E-adevărat că plătesc de mă usuc, dar măcar știu că nu port un fost animal în picioare (și NU, nu merge povestea aia cu “animalul oricum murea pentru carne, de ce să lași pielea să se irosească?”).
   După cum zicea Petronela, “nu e nicio diferenţă între cîine şi porc, sau între mîţă şi pui”. Iar pentru un adevărat iubitor de animale, nu e nicio diferență între un porc și un păianjen.

  • Deziluzia spune:

   E chiar comic ce citesc. In unele parti ale lumii se mananca relaxat carne de matza, catzel, maimuta, cal si orice pufosenie adorata pe la noi. Deci? Cum facem diferenta? Daca te duci prin Asia, unele tari din Africa si te apuca mila pt cainii si pisicile sacrificate, aia de acolo vor justifica si ei barbarismul lor la fel cum se justifica si la noi masacrul porcilor, vitelor etc.
   Noi ne-am oripila sa vedem un picior de pisica in farfurie. In alte locuri e ceva normal. Pai cum facem? Eu sunt curios tare…

 21. Petronela spune:

  exact asta am spus şi îmi menţin cele spuse, într-o limbă română corectă şi logică, spre deosebire de a ta.

 22. Codruța spune:

  Apropo de originea obiceiului, petru cei interesați.
  Mielul ca simbol în Vechiul Testament Îl reprezenta pe Iisus Christos, care, în urmă cu aproximativ 2000 de ani, a fost sacrificat pentru păcatele omenirii, cu scopul de a salva din păcat pe toți acei care cred în El.
  Dovadă că mieii care erau sacrificați erau un simbol al lui Iisus? Există multe în Biblie, scriu doar 2-3. „A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el și a zis: ‚Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păca­tul lumii!’ ” (Ioan 1:29). „El este jertfa de ispă­șire pen­tru păca­tele noas­tre; și nu numai pen­tru ale noas­tre, ci pen­tru ale între­gii lumi.” (1 Ioan 2:2).
  „Ei ziceau cu glas tare: „Vrednic este Mielul, care a fost junghiat, să primească puterea, bogăţia, înţelepciunea, tăria, cinstea, slava şi lauda!” (Apocalipsa 5:12 )
  Legile ceremoniale ale Vechiului Testament erau menite să creeze un cadru- indicator către sacrificiul ce urma să aibă loc la Golgota.
  De ce tocmai sacrificarea mieilor? Pentru că Iisus este asemănat cu un miel, fiind blând și supus (Isaia 53:7 „Când a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.”) Dumnezeu a intenționat ca prin sacrificarea mieilor de sărbătoarea Paștelor să apeleze la sensibilitatea omului. Ca omul să vadă suferința unui miel pur, nevinovat, și să se gândească la sacrificiul lui Iisus (singurul prin care poate fi mântuit orice om), iar astfel să îi fie groază să mai păcătuiască, să urască păcatul, știind că Cineva nevinovat suferă și moare pentru el.
  După ce a avut loc sacrificiul suprem de la Golgota, jerfele care indicau spre Iisus Christos (ale mieilor și ale altor animale) trebuiau să înceteze. Continuarea jertfirii mieilor de Paște azi arată doar că acea jertfă a lui Iisus nu are valoare. Însă cine se mai gândește în context biblic/spiritual? Importantă e pofta și burta. Pentru cei mai mulți.
  Am întrezărit în acest articol umanitatea, sensibilitatea aceea valoroasă, demnă, care ne face superiori, ca oameni, celorlalte ființe de pe planetă. A fi PUTERNIC în raport cu alte ființe mai slabe înseamnă să ai puterea să le faci rău, și totuși să nu te folosești decât de puterea de a le face bine, întotdeauna.

 23. Sandra spune:

  Petronela, te înțeleg, sentimentul tau e uman si indreptatit. Dar, pe scurt, îți spun: cred ca asta e karma mieilor. Nu e o carte, nu e un film, asta e realitatea. Am fost facuti din lut, sa trăim intr-o lume de rahat. Măcar tu ai aparat mielul, dar purcelusul de lapte nu impresionează pe nimeni? Guitatul lui nu provoacă lacrimi? El cu ce e mai prejos? Un peste izbit cu capul de piatra râului nu impresionează pe nimeni? O crima e tot o crima. Sa fac o paranteza: ieri, un porc uman își lipise burdihanul de geamul galantarului si cerea cu naturalețe, politicos, câteva inimi din alea mari de porc, câțiva ficati care colcăiau intr-o balta de sânge, niște organe cu prapor, etc. Întrebarea mea: Big Babe, oare ție ți-ar conveni sa umble cineva prin tine, așa, pe alese? am închis paranteza.
  Eu as oferi cu bucurie o friptura de miel unui copil african costeliv, dat fiind ca bananele din copac se pare ca sunt insuficiente:) Si m-as bucura ca si copiii sirieni sa apuce sa meargă la școala, in loc sa sfarseasca carbonizați si maltratati.
  Da, e natural sa vrem sa trăim intr-o lume ideala, in care pisica e ferm convinsă ca nu vrea sa gâtuie soricelul si tigrul mănâncă numai măsline verzi. Si, totuși, ce s-ar întâmpla cu toate animalele astea furnizoare de oua, lapte si carne? Rectific, fără carne, deși se reproduc. Ok, propun ridicarea unui mic templu, in fiecare ograda, spre cinstirea fiecarei găini care a oferit oua, cu truda, cu devotament, toată viața ei, pana a murit de batranete. Asemenea, pentru fiecare văcuță de lapte, etc. Asa ar fi de bun simt.
  Mai închin un pahar de vin (din struguri zdrobiti fără mila) pentru aceasta lume ideala, in care nu exista durere, nici planset, nici crima. Make love, not war, just dream, dont kill!

  • Adriana spune:

   Ce scarba imi provoaca astfel de comentarii. Bineinteles ca nu va exista o lume ideala, pentru ca exista oameni ca tine. Sa inteleg ca trebuie sa ne resemnam cu toate grozaviile care se petrec, doar pentru ca stim ca lumea e oricum de cacat? Se vede ca ai cultura 0 de iti permiti sa faci comparatii gen ” Da, e natural sa vrem sa trăim intr-o lume ideala, in care pisica e ferm convinsă ca nu vrea sa gâtuie soricelul si tigrul mănâncă numai măsline verzi.” Apeleaza un pic la logica (in caz ca o ai) si gandeste-te: tu cand vezi un animal mort in calea ta, iti curg balele si sari pe el sa il halesti? Daca ai fi carnivora, ai putea manca mortaciunea cruda, fara sa o gatesti. Asa cum face leul, asa cum face pisica, asa cum face tigrul. Insa nu esti. Esti doar manipulata de media, medici si traditie. Si vad ca insisti sa ramai ignoranta. E usor sa te iei de cei care vor sa schimbe ceva la lumea asta. Nu sa o faca ideala, ci sa deschida minti, sa deschida suflete. E mult mai usor decat sa fii responsabila, sa iti dai seama ca omul nu e buricul pamantului si nu trebuie sa isi insuseasca tot ce este in jurul lui. Inclusiv niste suflete care nu ii apartin.

 24. Adriana spune:

  Tu trebuie sa fii psihopat. Sau beat. Un om in deplinatatea sanatatilor mintale nu poate scrie asemenea grozavie. Adica ne spui noua ca este alegerea ta sa trimiti la ucis niste suflete nevinovate ca sa faci tu burtanu mare, iar ceilalti sa nu isi permita sa te judece pt asta. Pentru ca omul e smecher. Omul isi poate permite orice. Omul trebuie sa fie fericit dupa ce s-a desfatat ca nesimtitul din sufletul unui animal. Serios???!!! Daca as veni sa iti ucid copilul ( sper totusi ca esti steril), ti s-ar parea corect sa iti spun: hei, stii ceva? E alegerea mea. Fuck off!

 25. Dan spune:

  Nu este nici o scofala ca mananci flora sau fauna ! E mai buna flora ca nu plange ! La gust , e buna si carnea ! Odata cu mancarea , bagam in noi si chimicale ! Asta e si mai bine , pentru cifra de afaceri a sistemului farma medical funebru . Fiecare mananca ce vrea , fara sa fie mai buni unii decat altii , prin ceea ce mananca ! Odata cu bunastarea apar si mustrarile astea de domnisoara de pension , care nu a suferit niciodata de foame si care are o munca usurica pe bani frumosi ! Am avut si eu odata , in vizita , niste tineri germani , care au fost oripilati de traditia porcului de craciun ,pe care noi le-am servit-o ca pe o surpriza traditionala , ei fiind convinsi ca salamul creste in pom . Le-a placut in schimb carnatul de casa , fiert in moare de varza … Va spun eu , care le-am trait pe astea , constiinta trece prin stomac ! Paste (-ti ) fericit (i) !!

 26. […] plinsetul si tacerea mieilor – acestblogdenervi.ro991 shares 434 comments 3150 likes […]

 27. jo cre spune:

  Problema nu este nici mielul, nici cainele, nici porcul… problema sunt oamenii, care nu se pot intelege neam, niciodata , pe niciun subiect! Care cu orice ocazie se jignesc si se balacaresc. Avem in fata un computer,putem sa ne cantarim de 10 ori cuvintele, nici macar nu putem da vina pe mecla aluia din fata si tot ne certam si inevitabil ne iese pe nas rautatea si fanatismul…. Mieii n-au nicio sansa frate!!

 28. vlad spune:

  Cele 65 de comentarii la ,,plinsetul si tacerea mieilor,, arata cit de putin suntem aplecati sa ,,traim si sa-i lasam si pe ceilalti sa traiasca,,. Eu personal fiind vinator, maninc si carne, chiar daca preferatele mele sunt brinzeturile si fructele. Pina la urma adevarul este ca nu toti suntem la fel si atavismele din noi sunt mai puternice sau mai slabe.

 29. […] Citeste mai mult pe acestblogdenervi.ro […]

 30. alina spune:

  exista o jertfa a Mielului care ar trebui sa te imprezioneze mult mai mult..ISUS..Dumnezeu si-a jertfit Fiul sau Preaiubit pentru ispasirea pacatelor noastre, ale mele, ale fiecaruia..fara aceasta jertfa pentru plata pacatelor personale, iertarea si accesul in cer erau imposibile..jertfa lui Isus care pe buna dreptate ne ingrozeste (pentru ca asta meritam noi) si deopotriva ne face sa multumim lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

 31. Adriana Mudura spune:

  Petronela draga, cand ajungi la Cluj, te invit la restaurantul Samsara, pe str. Ștefan Ludwig Roth, la nr. 5. Au si o terasa frumoasa si putem manca vegan / raw vegan. Fac cinste! Sper sa accepti pentru ca o fac din egoism: imi doresc sa te cunosc! Deci castigul e al meu!
  Cine mai vine?
  Putin mai e pana pe 5 iunie!

 32. LorinCoryllus spune:

  Pentru mine scrisul tau este euharistie.

 33. Alexandra spune:

  Toti crestinii, de ce se mint singuri ? In Biblie scrie clar „sa nu ucizi”. Nu zice sa nu ucizi oameni, zice sa nu ucizi, deci implicit include orice animal de pe planeta !
  In Geneza, pe prima pagina a Bibliei, inainte de caderea omului in pacat, Dumnezeu ii spune omului sa manance fructe, nuci si seminte ! Nu ii spune sa manance fructe si seminte numai in post (asa cum fac majoritatea crestinilor astazi, iarasi mintindu-se singuri, crestini part-time le zic eu), spune clar Geneza 1:29. “Şi Dumnezeu a zis: “Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.”
  Ce sa mai zici de bietii mei, si vitelusi ce ii omoram sa le luam laptele destinat lor, si puisori de o zi macinati pentru ca nu au nici o valoare pentru industria oualor?

 34. TATIANA spune:

  Offf. Sunt vegetariana de ceva timp. A postat cineva un video pe Facebook dintr-un tarc/abator de porci, tinuti in niste conditii… Incaperea n-avea geamuri, ciment pe jos si ei, practic, stateau unii peste altii. De foame, se mancau intre ei. A fost GROAZNIC. Din acel moment n-am mai putut manca carne si nici nu mi-a mai fost pofta vreodata. N-am vazut in fata ochilor decat oameni la gratar, cu berea in mana, si cu halca de carne pe foc. Halca de carne care mai devreme urla pentru viata sa. Fiecare isi face propriile alegeri, traieste dupa cum vrea si dupa cum ii face placere, dar trebuie sa fim constienti ca dincolo de varful pantofilor nostri exista o lume de care suntem responsabili. Putem face foarte multe: o hartie aruncata la cos si nu pe jos, mucuri de tigara in scrumiera si nu pe geamul masinii, o scuza atunci cand gresesti, incercarea de a nu mai face si arunca atata gunoi, sa-i invatam pe copiii nosti ce inseamna RESPECTUL (fata de orice), un TE ROG si MULTUMESC…Exemplele sunt nenumarate. Nu exista lucruri primordiale, eu cred ca toate sunt importante si, pas cu pas, chiar daca este mic, putem face ceva… Trebuie sa regasim ceea ce ne defineste ca rasa: UMANITATEA!
  p.s De cate ori ma intalnesc cu familia sau iesim la un gratar, constat cu placere ca mananca legumele mele fripte in loc de carnea gatita de ei.
  Schimbarea porneste de la fiecare individ in parte! Schimba-te tu si poate vei schimba (in bine) lumea de langa tine! 🙂

 35. Doina spune:

  Impresionant si excellent articol!

 36. Andreea spune:

  Mananc carne pentru ca imi place carnea. Fetitei mele ii place si ii dau si ei. Sotul meu nu mananca. Imi respecta alegerea si eu i-o respect pe a lui. Da, imi este usor sa mananc pentru ca nu ucid eu porcul/puiul sau pestele. Da, cand eram mica si se taia porcul/mielul/puiul etc fugeam cat mai departe si imi astupam cu mainile urechile. Dar intotdeauna mi-a placut si imi place si acum carnea si mirosul de carne fripta si nu am de gand sa renunt. Nu inteleg intoleranta si cuvintele urate pentru cei care nu gandesc ca voi sau nu au facut aceleasi alegeri; sunt dezamagita de reactiile vehemente de aici de pe blog.

  • Petronela spune:

   sper că înțelegi că nu este responsabilitatea mea asta.

  • Andreea spune:

   sigur ca da 🙂

  • Daniel spune:

   Reactii vehemente vor fi mereu pentru ca mereu se va gasi cate unul sau unii care au redescoperit ei lumea si hrana cea adevarata. Protectorii animalelor intoleranti cu oamenii care inca n-au descoperit ca legumele sunt hrana corecta si inca mai exploateaza animalele pentru branza, oua, carne, lana. 🙂 Problema cu mieii e foarte simpla. Nu este niciun ritual sau traditie. E mult mai simplu decat atat. Sunt taiatii mieii de sex masculin pentru ca berbecii nu pot fi mulsi (doar daca nu esti un dereglat) si nu pot produce branza, principala sursa de venit a detinatorilor de oi, ba mai consuma si hrana fara sa produca nimic. Cea mai importanta sarbatoare a sezonului fiind astfel prilejul perfect de a spori castigurile oierilor. Scurt pe 2! 🙂 Este induiosator cum toata lumea se da de ceasul mortii cu „ritualul barbar” dar nu e cazul. Nu se duce nimeni in varful muntelui sa sacrifice miei din vreo convingere de vreun fel. Ne-am transformat incet-incet in niste panselute sensibile care au uitat ca gainile se cresc pentru oua, bors de gaina si ficatei cu sos de lamaie, porcii pentru carnati, ceafa si cotlet, oaia pentru branza si pastrama. Si salata sufera cand o rupi dar pentru ca nu tipa, nu intereseaza pe nimeni. 🙂

 37. Gigi spune:

  imi face deosebita placere sa te citesc…descopar si redescopar cu fiecare cuvintel ce il publici…imi provoci cele mai sincere, inocente zimbete…eu ca te-am cunoscut intr-o alta „lume”…esti…DULCE…in concluzie…:P

 38. ștefan spune:

  Nu consum carne de miel și nici nu sunt deacord cu o asemenea barbarie.

 39. Adriana Popescu spune:

  Indiferent de ceea ce facem, nu trebuie sa producem suferinta altor fiinte, de ce decizia omului de a respecta niste traditii barbare trebuie sa produca moarte in randul regnului animal? Nu uitati de porunca SA NU UCIZI, aceasta este valabila in orice facem, nu doar in anumite imprejurari sau zile, ci acesta trebuie sa fie un mod de viata, a nu produce suferinta si a nu ucide.

 40. Adriana Popescu spune:

  https://www.youtube.com/watch?v=cJrqLV4yeiw Va recomand acest video, poate va da de gandit celor ce sacrificati animale.

 41. Petrov Ramona spune:

  Toata consideratia pentru un astfel de articol. Aveti curaj mare si suflet pe masura!Respect!

 42. Rodica spune:

  Saru’ mana pentru acest articol minunat scris si exprimat!
  Am dat si eu mai departe, poate se mai prinde de cineva.
  HRISTOS A INVIAT!

 43. Alexandra spune:

  Buna ziua, am gasit acest articol cautand un adapost pentru un miel. Ieri ma plimbam prin padure si am auzit mee-meee, printre copaci am zarit un miel care avea inca bucatele de placenta gelatinoasa, o mare parte din placenta uscata (s-a cojit foarte usor de pe blanita), cordonul ombilical cam de 10 cm si in jurul corpului sau murdar un roi de musculite. Abia se tinea pe picioare, l-am adus acasa, mananca din 2 in 2 ore lapte de vaca la 37-38°C, cand se raceste nu-i mai place. Pare sanatos, face salturi si topaie, da din codita cand suge, dar aici la mine e o curte mica plina de plante toxice pt el. Cui il dau ca sa nu devina friptura (e mascul, lapte nu o sa dea) , la care adapost sau cui sa il dau ca sa fie in mediul lui (si sa nu devina friptura). El cauta fire de iarba, eu am ciment si narcise, ar vrea sa stea mereu pe langa noi, dar noi avem si alte treburi. Va rog, un sfat, nu vreau sa-l tin ingradit.

 44. Tea spune:

  Draga Petronela, mai presus de mesajul transmis, mi-a placut modul in care a fost scris – imi plac oamenii care inca mai au o bucatica de suflet, pe care o arata timid, din cand in cand, povestind momente din viata traite cu adrenalina la maxim. Cum nu sunt nici vegana, nici carnivora convinsa, nici crestina rontzaitoare de usi de biserica, nici talibana in gusturile culinare internationale, pot afirma fara teama ca ai scris frumos ceea ce ai avut in sufletul tau si ca nimic din ce ai scris nu ar trebui considerat un manifest/ propaganda, pro sau contra la o anumita situatie. Mi-am adus aminte de poezia aia cu moartea caprioarei, pe care n-am fost in stare sa o recit niciodata pana la sfarsit, pentru ca ma bufnea plansul. Si eu sunt una din cei care nu pot sa manace ” copii ” nimanui : oaie, capra, porc, iepuri, etc. dar nu am nici un drept sa spun ca ceea ce EU prefer e dovada de inteligenta sau superioritate ! Pe cat mi-a placut textul tau, pe atat m-au dezamagit comentariile – am plecat din Romania acum aproape 20 ani si speram ca generatiile de azi sa fie , daca nu mai inteligente decat noi, macar mai tolerante si cu mai multa deschidere mentala. Nimeni nu mai obliga pe nimeni sa faca ceva, dar aduceti-va aminte che libertatea fiecaruia dintre noi sfarseste acolo unde incepe libertata altcuiva. Incercati sa dialogati fara a jigni fara sens, aduceti argumente verificate si comportati-va ca niste domni/doamne ! Iti multumesc Petronela, pentru bucatica ta de poveste din muntii Romaniei !

 45. […] şi fiori. Le-am spus şefilor mei că ar trebui să îmi plătească terapie.” – Plânsetul și tăcerea mieilor. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *