MENU
10341543_688233424545968_5196475837190620011_n

de • 25 februarie 2015 • (de)liriceComentarii (26)

necrologul unei pizde lirice

era una din nopţile alea în care te miri că n-a murit nimeni. în care te miri că n-ai murit tu, mai ales, trezită dintr-un vis în vis în care erai prinsă sub gheaţa unui rîu şi în acelaşi timp şi deasupra. şi te gîndeşti la moartea ta. şi ştii că tu vei muri tînără, vei muri aproape, vei muri de tot, de tot.

iar asta te bucură în loc să te sperie. ca în celălalt vis în care aflai că eşti bolnavă incurabil şi zîmbeai, netemătoare, carevasăzică mor, în sfîrşit. mor.

după moartea ta, te vor îngropa, dar nu în pămînt ci în necroloage, toţi prietenii tăi de pe facebook vor scrie pe peretele lor despre tine, vor scrie RIP, că ai fost aşa şi pe dincolo, se vor da şocaţi şi îndureraţi, vor depune flori virtuale la capul unui cadavru virtual, vor da share şi like.

după moartea ta, vor folosi fiecare cadru filmat, vor face filmuleţe cu cadre scurte, rapide, fără să ştie că viaţa ta n-a fost cut/cut ca o ştire ci scene lungi, dureroase, ca într-un film de Kurosawa, că ai trăit cu senzaţia că eşti filmată neîncetat cu o cameră în ralanti, cînd conduci, cînd te dezbraci şi intri la duş, cînd te speli pe dinţi, cînd scrii în pat cu laptopul pe genunchi, cînd plîngi. şi de asta, fiecare gest e impecabil, fiecare postură studiată, eşti frumoasă şi cînd ar trebui să fii urîtă.

după moartea ta, se vor strînge la capul tău toţi bărbaţii care te-au iubit, care nu au ştiut să te iubească, care te-au părăsit, pe care i-ai alungat, se vor aduna cu toţii şi se vor suspecta unii pe alţii, îşi vor da mîna şi se vor preface că te-au cunoscut superficial, că nu sunt personaje în textele tale, că nu sunt, pur şi simplu, acolo, decît întîmplător.

după moartea ta, trei zile vînzările o să crească cît să îţi iei o urnă luxoasă, de argint vechi filigranat, ca un pocal de împărtăşanie.

după moartea ta, te vor uita cu toţii. te vor uita aproape, te vor uita de tot, de tot.

era una din nopţile alea.

26 răspunsuri la postarea necrologul unei pizde lirice

 1. Gabriela Damian spune:

  Da. Sunt nopti din alea.Multe, cu vise si spaime sau fara , sunt. Dar ajung diminetile si e bine.Ca ajung. Dupa, ce se va mai intampla, nu stim, poate ca asa va fi cum spui, sigur ca va fi asa..dar ce mai conteaza dupa? esti si suntem alive si asta conteaza si ce se intampla.Acum, ca mai putem face cate ceva, mult, putin sau deloc, ca sa aiba lumea aia care e.., ce sa spuna dupa.

 2. Mira spune:

  singura certitudine pe care o avem in lumea asta ne bantuie cel mai tare, in unele nopti mai mult decat in altele…

  • Petronela spune:

   mie nu mi-e frică de moarte.

  • Mate spune:

   Alexandru Vlahuţă: Nu de moarte mă cutremur, ci de veşnicia ei.
   Si dau si eu una tare: Viata e o boala mortala….

  • Marius spune:

   Cam multe bănuieli despre ea, atunci! Că numai hoțul se teme de hoți 🙂

  • Petronela spune:

   nț. e altceva.

  • Corina Simionescu spune:

   Crestinul: Nu mi-e frica de moarte, ci de neinviere. Budhistul: Nu mi-e frica de moarte, ci de reinviere.Necredinciosul: Nu mi-e frica de moarte, ci de netraire….

  • Petronela spune:

   eu zic, precum vechii grecii, că acolo unde e viață nu e moarte și invers. nu mă tem de ceea ce e după moarte, tot așa cum nu am avut de ce mă teme de ceea ce a fost înainte de naștere. viața mă sperie mai tare ca moartea.

  • Corina Simionescu spune:

   „Lucrul de care te temi se intampla mai iute decat acela pe care-l speri.”Publilius Syrius. ……..hmmmm, cica viata
   incepe la 40, ca pana atunci facem prospectare…..eu, la fel ma indrept spre 40, si simt viata mai intens ca la 20….faptul ca ti-e frica de viata, te inteleg perfect,imensitatea, infinitatea vietii, „vortexul” vietii e mult mai inspaimantator ca moartea.Dar, ce bine e sa fi in VIATA…cat de pasionant….sunt sigura ca de multe ori cand te simti libera si vie, ii compatimesti pe „mortii”vii, care-ti ies in cale.Scrierile, gandurile, trairile tale , transmit , cel putin pentru mine, o gama variata de emotii….O sa te citesc in continuare, avand toate „antenele in functiune”.Multa inspiratie !

 3. Bookish Style spune:

  Noroc ca diminetile sunt mai optimiste

 4. Raj spune:

  E bine ca nu va e teama de moarte, dna Petronela, chestie pt. care va felicit si ma autofelicit si pe mine, caci nici mie nu mi-e ftrica de aia cu coasa. In schimb, sa i-o ziceti lu Mutu a lu Consuelo, ca nu vi-e teama de o suferinta indelungata premergatoare mortii. Io i-am dat ordin lu nevasta ca, atuncea cand oi da coltzu, sa nu ma tie la capela decat cel mult 24 de ore, capacu pus la coparseu, iar pe capac sa fie gravata o floare de lotus. Nevasta m-a intrebat ce semnificatie are lotusul si i-am zis ca n-are nicio semnificatie. Doar asa sa se intrebe babele ce-o fi insemnand asta.

 5. Raj spune:

  Ptiu, stuchiti in sani !

 6. Raj spune:

  Pardon, in san, in decolteu, na…

 7. Florentino spune:

  Eu am mancat tacticos o bucata de prajitura cu lamaie cat am citit textul pentru ca-mi plac lucrurile cu gust. S-au potrivit la tanc. Cred ca nivelul ridicat al glicemiei mi-a afectat nitel gandirea, dar eu vazusem in oglinjoara asta de text o imagine vintage de pus pe etajera celor 30 si cativa ani ai tai. O imagine a ego-ului care da sa se desfaca, sa cada, sa se duca pe H2O-ul „Saturdei” . Poate vad eu stramb in onglinjoara fermecata Maria-Ta, deh, prea mult simbolism ma cam aduce la zaharisire spontana precum mierea de albine „enervata” cu lingurita de inox. Each one sees what he carries in his heart, Goethe says, so…

 8. Raj spune:

  40 ? Ce trece timpu, nu vas fi dat 40 de ani. Va tineti tare, dna Petronela. Si io la 57 da ani ma tiu tare. De garduri cand beu prea mult . Alantaeri din eroare mam tinut de poarta. Balamalele portii miau copto… Cei care aveti probleme cu beutura, nu va tineti de stuf, de gardu viu, de pomisori priperniciti, de nuele infipte in pamant, caci va pravaliti lesne. Pentru a nu avea probleme la o adica, sprijinitiva de uluci, de coltzu casei, de hornuri solide, de Palatu Parlamentului, caci acestea e solide si au balamale. Puteti sa va sprijiniti in otocar, in tranvai si in alte mijloace de transport in comune si in sate, de sanii doamnelor, cu conditia ca acestia sa fie fermi…

  • Petronela spune:

   :)))))))))))))))
   încă nu 40, Raj ai am doi ani pînă acolo. mă alint, mă obișnuiesc cu prefixul, etc. însă sfaturile tale le voi urma!
   (cu voia ta, le-am publicat și pe facebook, să ajute pe tot omul interesat)

 9. Raj spune:

  Io din cate stiu, femeele fatale is cele care se aprochie vertiginos de 40 da ani. Barbatii fatali is cei care merg pe 60 de ani, caci dupa 60da ani putzim toti a pishat, caci nu ne mai tine vezica. Tot alantaeri cand am stranutat in mijlocu de transport in comne si sate, automat mam pisat pe mine deoarece incontinentzu urinar si-a spus cuvantu ( incontinentzu e la genu masculin cand e vorba de barbati ,iar la feminin e incontinentza !) Incontinentzu poate aparea din cauza ruperii perineului, dar mai mult la alpinistii care se catzara pe muntii Perinei, din pricina ca muntii nostrii nu mai contin brazi pt. 1 foc de tabara foarte necesar alpinistilor dupa 1 efort prelungit (s-au prealatzit daca acestia se catzara dea latu muntelui !)

 10. Raj spune:

  Daca tot leati publi pe fb, dati pe fb si sfaturile din postarea de mai sus, dna Petro, caci multi dintre feisbucistii dv. merg in otocar si sa se pazeasca sa nu stranute decat cu pempersi si mai ales sa nu prizeze din borcanelu cu piper pisat in timpu calatorie, ca inhalatu de peper causeaza stranutu…

 11. Flavian spune:

  Mai bine o lasai sa moara. Mintea va sa zica. Ego-ul. Spune-i cum vrei. Cred ca e cazul sa iti iesi si tu o data din minti… 🙂

  Uite, un baiat, fain, gay si toate cele, invata de la el: http://corkinabottle.blogspot.mx/2012/07/lifes-ladder-of-unquenchable-desire.html

 12. Ti-e frica de moarte, doar atunci cand n-ai cunoastere. Ori unde intelepciunea domneste, acolo se neutralizeaza si fricile…

  ~~Ioana Vicrianu~~

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *