MENU
Strange-Photography-Brian-Day-9-600x600

de • 17 august 2015 • adevărurile meleComentarii (19)

oamenii-hău

În ultima vreme am luat cîteva decizii radicale. Una dintre cele mai importante e să stau cît mai departe de oamenii lipsiți de empatie și compasiune. E dificil de făcut asta. Cei mai mulți dintre ei, deși sunt niște mici monștri dezumanizați, mimează perfect sau, mai grav, predică empatia, grija, compasiunea. La o privire mai atentă și mai detașată, nu e decît un dublu standard pe care pare că nici măcar nu-l înțeleg.

Pot înțelege mecanismele psihologice care îi transformă în monștri.  Dar nu pot înțelege de ce nu au ales drumul mai greu dar corect, de a nu perpetua răul. Cei mai mulți sunt oameni care nici măcar nu sunt conștienți de pustiul afectiv în care se află. Sunt manipulatori, egoiști. Oameni-hău. Niște vortexuri care înghit tot în jur. Unii par că s-ar afla pe marginea prăpastiei și tu le întinzi mîna să-i ajuți/salvezi, dar adevărul e că ei sunt prăpastia și,  apucîndu-ți mîna, te trag și pe tine în străfunduri. Și să ieși de acolo e teribil de greu. Un om-hău poate părea, pentru o vreme, om-munte, numai bun de urcat, dar e doar chestiune de perspectivă răsturnată. Fiindcă și prăpăstiile, privite invers, seamănă cu munții. Dar numai dacă stai în cap. Și deseori faci asta, te pui și-n cap pentru alții și preferi să vezi hăul cu fundul în sus, ca pe-o creastă.

Ei îi înghit pe ceilalți, ca să mai umple din vidul afectiv, fără să se preocupe ce se întîmplă cu înghițiții. Sau se preocupă doar la început, ca să-i atragă în golul lor iar apoi îi uită acolo.

Îmi pare că peisajul uman e tot mai selenar. Plin de cratere. Și luna, de departe, e rotundă și luminoasă, dar cum te uiți la ea prin telescop îi vezi asperitățile, neregularitățile și găurile din față.

Nu, nu mai pot cu oamenii lipsiți de empatie, buză cu sociopatia. Și parcă-s tot mai mulți, tot mai alienați, tot mai cruzi. Iar în jurul lor, doar victime colaterale.

Hotărît lucru, nu oamenii-hău. Și apoi de ce să-ți faci asta? Cînd, la o privire mai scrutătoare, descoperi că există oameni-lac, oameni-ocean, oameni-dealuri, oameni-cer.

(foto: Brian Day)

19 răspunsuri la postarea oamenii-hău

 1. Raj spune:

  Aha, la mine vatz gandit cand ati zis de victime co laterale, dna Petronela, sarumana si minciocu ! Ca presupun ca aveti in permanenta in poseta dv. 1 mincioc, ca dv. va pre umblati mult si nu se stie cand gasiti 1 loc de pescuit. Io tot timpu am fost victima colaterala caci in tinerete dactilografele se indragosteau iremediabil si irefutabil, scuzati expresia, de persoana mea. Odata sa indragostit de mine dactilografa directorului de uzina si cea a secretarului de partid, dar io nu si nu si de aceea ele bateau apasat la masina, ceea ce facea ca indigoul sa se uzeze repede. Acuma nu ma mai intereseaza batutul la masina, caci ma bate nevasta manual…

 2. Raj spune:

  Dna Petronela, sarumana, mistria si canciocu ! Presupun ca in poseta dv. cu nimicuri, aveti si 1 cancioc, daca naveti, am io 3 cancioace. Misterii am 4, de unde si porecla de Mistretzu, caci asa imi zic amicii. Azi eram cu scuteru si 1 nebun era sa dea peste mine, noroc ca am casca de protectie, una grea si solida. A incercato intro zi si nevastamea ca sa faca 1 selfie cu casca si mia zis ca-i prea grea si abia acuma intelege de ces io cam greu de cap. Si alantaeri o codana cun mercedes penultimu tip era sa dea peste mine. Creca voi face o reclamatie la ANAF ca femeele sa nu mai sofeze, locu lor fiind la drai cucar, nu la volan. Daia am scris azi aicea la dv., ca sami ziceti ce salar are Andreia Esca, ca stiu ca dv. ati fost reporterita de teren accidentat la Protv si trebue sa stiti toate dedesupturile. Aveti garaj ?

  • Petronela spune:

   aș putea să am garaj dar nu-mi permit. cancioc și mistrie avea tata-mare, o mai fi prin podu vechi ceva. te rog să nu faci reclamație că te iau cu mine, eu am o mașină coreeană pen-pen-pen-penultimul tip și îți demonstrez că locul femeii este la volan. dacă nu ți-a conveni, depui jalbă.
   și nu, habar nu am ce salar are Andreia.

 3. Raj spune:

  Dna Petronela, sarumana si toate femeele depe feisbucu dv., cum procedati ca fetele dv. sa va asculte ? Io o am pe asta mica,18 si 1/2, facuta la batranete si nu ma asculta decat daca cotizez pt. tortu zilnic de inghetata. Daia scrio io aicea, ca sa le ziceti prietenilor dv. de parte barbateasca de pe fb, ca sa nu faca amor cu nevestele dumnealor cand is bauti, dupa varsta de 40de ani. Ca es copii care vor tortu de inghetata zilnic. Tre sa mai fac 1 control de prostata, ca imi putrezesc nadragii in gionuchi de atata pisat. Inainte ma pisam pe pantofi si am remediato cumva. Ma incaltam cu cisme de cauciuc fie vara, fie toamna. Nevastamea vrea sami coase niste plastec la genuchi. Nu credeti cai mai bine sa umblu in pantaloni scurti ?

 4. Raj spune:

  Dna Petronela, vidu afectiv e golu ala din stomag atuncea cand vam urmarit io la Neptun TV ? Ca aveti o gurita demi vine sami dau nevasta prin masina de tocat carne, sami otravesc siameza si sa-mi musc cainele…

 5. adrian paparuz spune:

  nu

  mai las pe nimeni
  în mine
  cineva cu surâsul tău
  caută fantomatic
  cioburi
  iubiri sparte
  de parcă ar putea lipi viitorul
  cu amintirile rătăcite
  în mintea mea
  nu
  nu mai las
  nu mai
  nu iunie
  nu iulie septembrie
  nu vara
  nu iarna
  nici o dată
  niciodată
  pe nimeni
  să picteze curcubeie sălbatice
  şi fericiri biblice
  în nebunia mea
  agorafobă
  cineva cu buzele tale
  mă sărută etern

  🙂

 6. Claudiu Nistor spune:

  Fainã chestia cu oamenii- hãu,m-a trimis într-o lume trecutã pe care speram cã am uitat-o.Defapt,într-o oarecare mãsurã,toti suntem niste hãuri pe care vrem sã le umplem cu ceva….Ajunge,”chestia” ta e fainã!Zi Faina!

 7. ioana burghel spune:

  Da, sunt precum vampirii energetici!

 8. Raj spune:

  Io is omu huo, nu omu hau, caci lumea ma huiduie cand ma vede ca trec pe strada cu mercedesu meu din 84, ca cica ii poluez, ca la curu esapamentului iese 1 fum incacios ceea ce face ca sa se inegreasca rochitele doamnelor. Trebue sa fac ceva cu podeaua caci sa corodat ingrozitor si acuma merg ca fred si barnei, nici numi mai trebue motorina. Pot chiar sa fac 1 pipi nevinovat in timpu mersului si las o dara de pisat pe unde circul si lumea crede ca au stropit aia dela cur atenia orasului, strazile, caci io beau mult bere, 1 butoi pe zi, caci doctora de fam. a zis sa ma hidratez si nu pot pt.ca sa beau apa, caci fac broaste. Mai intai mormoloci…

 9. Dan Muresan spune:

  Si cum ii recunosti pe oamenii astia? Cum faci diferenta dintre cine e fals si real?

 10. Marius S. spune:

  Nu crede niciodata pe cel ce merge umar la umar cu tine in durerea ta, sigur are vreun interes……mai mic, sau mai mare…mai meschin sau altruist…nimeni nu are rost sa-si impovareze viata plina de grijile proprii cu ale altuia…este SF…cautam detasare, un zambet, ceva de destins..nu alte griji si alte probleme…poate suntem sadici citind de problemele altora,poate uitam de ale noastre un pic…. pentru ca nu mai cred de mult in compasiune.Poate sunt prea dur.Eu as spune realist.

 11. angel spune:

  m-am cutremurat la pArcurgerea celui text; inspirat, viu, tortionant, o incantare; esti buna!

 12. Este o capcana, un labirint fara iesirea incercarea de a intelege ‘intelectual’ oamenii din jurul nostru. . Totul in viata este o chestie de perspectiva, percepem realitatea doar ca o reprezentare a mintii noastre. Daca tu vezi oameni hau si oameni munti si oameni lac nu inseaman ca ei exista cu adevarat. Ne ia o viata sa ne cunoastem pe noi… pana atunci nu putem sa ii cunoastem pe altii. Evaluarea asta in extreme a celor din jura iti spune mai multe despre tine decat despre ei. Tu faci hau, tu faci lac, tu faci munte.
  Cu drag.

 13. Dana spune:

  eu m-am mai inteleptit, cu varsta :p dau block si in off line, nu doar in on line. ma simt mai bine doar cu mine, decat impreuna cu tipul asta de oameni. plus, mi-am dezvotat capacitatea de a nu ma mai simti vinovata fata de ei, atunci cand nu rezonez la problemele lor. dar, cum spuneam, vine cu varsta :))

 14. […] Posted on 17 July 2016 by Alina oamenii-hău […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *