MENU
scena-1

de • 9 martie 2015 • adevărurile meleComentarii (23)

performer vs public

Mi s-a întîmplat de multe ori, aflată în sală la vreun concert, lectură publică, piesă de teatru, stand-up comedy sau alt fel de performance care avea loc în spaţii neconvenţionale, crîşme cu precădere, (unde omul se adună în jurul unei farfurii, unui pahar sau mai multe şi a unei scrumiere) să văd cum artistul se întrerupe din ce făcea el pe scenă şi se zborşeşte la public că nu stă smirnă să-l asculte pre dînsul performînd. Tot aşa cum am văzut, tot în spaţii neconvenţionale, oameni ascultînd cu respiraţia tăiată, uitîndu-şi ţigara aprinsă în scrumieră şi mîncarea neconsumată în farfurie. În ambele cazuri, „vina” aparţine artistului, în niciun caz publicului.

Aseară am asistat la o manifestare din prima categorie şi m-am enervat foarte. Mă aflam la un concert al unui cîntăreţ, într-un pub plin ochi cu public care, atenţie!, plătise bilet gras să se afle acolo. Gras pentru preţurile de „provincie”, cum le place să ne numească pe noi, rataţii, care nu am fost în stare să ne găsim un job şi să plătim chirie în Bucureşti, în vreo mahala, am rămas în oraşele astea naşpa de provincie, vai steaua noastră. Concertul fusese cadeau de la fie-me a mare, de ziua mamei din mine, aşa că ne aflam la masă, foarte aproape de scenă, noi două şi gagică-su. Oamenii beau, mîncau, se simţeau bine. Apoi a început concertul. S-a făcut linişte. Deşi ar fi putut să nu se facă linişte: cineva care cîntă într-un bar poate cînta liniştit, în timp ce omul se simte bine la masă, iar muzica devine fundalul plăcut (sau nu, după caz), ambianţa. Bistroul unde îmi place mie să merg are pianist într-una din serile săptămînii şi seară de chansonete într-alta, însă artiştii ăia, care nu sunt unii de pe jos, nici vorbă, nu altoiesc consumatorii cu arcuşul dacă au sorbit din pahar sau au schimbat o vorbă cu omul de la masă. Ei bine, aseară, omul care cînta, deşi era linişte deplină, a întrerupt cîntecul ca să verse o jerbă de venin peste public, cîţiva stropi m-au atins şi pe mine, cum stăteam în faţă, că cineva ar fi avut tupeul să vorbească în timp ce cînta, undeva în spate. Şi să se care dacă nu îi place. Că doar banii pe bilet îi încasase. Aoleo, ce m-am enervat!

Mie respectul faţă de publicul plătitor de bilet mi se pare esenţial. Pentru public în genere, dar mai ales pentru cel plătitor. Dacă publicul ăla, care a scos banii din buzunar să te vadă pe tine, se plictiseşte, nu e vina lui. Degeaba te stropşeşti, respectul şi atenţia nu sunt by default, ele se cîştigă. Dacă oamenii încep să vorbească între ei sau să-şi butoneze telefoanele, deşi au plătit să te vadă, e posibil să îi fi dezamăgit şi poate nu e rău să schimbi registrul. Să faci ceva să îi captivezi. Nu să îi cerţi şi dai afară, pe banii lor. Dragă performerule, publicul se cîştigă, nu se pălmuieşte pentru atenţie. Dacă nu ţi-o acordă, înseamnă că tu faci ceva prost şi e cazul să îţi pui nişte întrebări. Pentru că mă insulţi de două ori: o dată prin performance-ul plictisitor, a doua oară prin reacţia veninoasă, necontrolată, complet nepotrivită. Şi o să te taxez. A doua oară nu mai vin să te ascult sau văd cîntînd, recitînd, dansînd, debitînd, jucînd. Şi o să povestesc şi altora să nu facă aceeaşi greşeală.

Că performezi într-o crîşmă, nu într-o biserică. Iar dacă tot vrei să te arăţi deranjat, fă-o cu umor, glumeşte cu omul care şi-a plătit intrarea să fie acolo şi care consumă pentru ca proprietarul stabilimentului să aibă cu ce te chema şi a doua oară.

Numa zic.

23 răspunsuri la postarea performer vs public

 1. Daniel spune:

  sa nu mai zicem ca in loc de ora 7, concertul a inceput la ora 9…

 2. Angi spune:

  De acord cu tine.
  P.S. Poti sa spui cum se cheama bistroul? Ca sunt in cautare de locuri faine de iesit in oras… in Brasov.

 3. ORSI spune:

  Patit la fel cu Pavel Stratan. Subsciu.

  • adina spune:

   Dupa cele 2 ore de intarziere si cateva pauze pentru a se rasti la noi, ne-am ridicat de la masa vreo 8 persoane si am parasit localul. I-am mai si cumparat CD-urile de-a lungul timpului…

  • Petronela spune:

   Măcar Stratan îşi cîntă piesele proprii, originale. Aici era vorba de piesele altora. Un fel de cîntat la nuntă, dar mai cu ştaif.

 4. ORSI spune:

  Subscriu*

 5. Laura spune:

  Eu am patit ceva similar cu un actor care si-a varsat frustrarile la mine pe blog pentru o cronica 90% pozitiva dar care facea si cateva observatii mai mult subiective despre piesa, in general, si in niciun caz despre jocul lui actoricesc individual. N-am reusit nici pana in ziua de azi sa pricep de ce oamenii din industria asta a divertismentului nu stiu sa accepte un feedback, fie el si subiectiv. Cat despre cei care fac observatie publicului – am fost recent la o piesa de teatru in care actorul Radu Gheorghe a facut la inceput, inainte sa inceapa piesa si un numar scurt si improvizat de stand-up comedy, dupa care a inceput propriu zis piesa. Fix atunci au intrat in sala cativa oameni. Sala, foarte mica (nu degeaba se cheama Teatrul foarte mic), deci imposibil sa te strecori neobservat. Domnul Gheorghe s-a intrerupt, a glumit, a zis ca deh, acu tre s-o ia de la inceput, ca doar n-a trecut decat jumatate de ora si, desi le-a facut observatie pentru intarziere, a facut-o atat de frumos si comic ca nu cred ca s-au suparat intarziatii sau publicul din sala. De altfel, toata piesa a fost o delectare. Si chiar a luat-o aproape de la inceput, as putea spune, poate chiar din respect pentru oamenii care au dat banii pe bilet si care, cine stie, din motive neprevazute au fost nevoiti sa intarzie.

 6. Complet de acord. Foarte frumos scris.

 7. ionela spune:

  Eu i-as fi provocat o pana de curent si l-as fi pus sa dea banii inapoi oamenilor.
  Oricum dupa o asa reactie nu stiu cati dintre voi l-ati mai ascultat cu placere si interes.
  Pacat pentru o seara care se vroia relaxanta 🙁

 8. Cristina spune:

  Ehe greseala de a merge la un recital sa ii zic asa am facut-o si eu, muzica a fost cat de cat dar la masa unde sedeam mai multi insi am mai si vorbit ca deh nu a reusit sa ne prinda pe deplin si pan’ la urma mai consumam si noi un vinisor bun .. cand deodata sa auzit un shhhhhhhh de la nevasta artistului ca cica deranjam … imi venea sincer sa ma ridic si sa ma c…c pe recitalul lui dar nu m-am ridicat de rusinea socrilor ca erau cunostinte, insa nu m-a mai vazut la recitalurile domnului cantaret:)

 9. Bookish Style spune:

  Pana acum nu mi s-a intamplat ca performerul sa nu respecte publicul, mai degraba am vazut celalalt revers al medaliei. Trist oricum.

 10. Raj spune:

  Io ma duc la cantari cu manele penca nu inteleg alta muzica. Cand e manele de dor +jale, behai si plang cu muci…

 11. Raj spune:

  La dv. in orasu Stalin, vine si cantareti de manele, dna Petronella ?

 12. Raj spune:

  Da cine pla lu Ector ii cantaretu ala ?

 13. Raj spune:

  Da macar sa fie buna de penis, scuzati expresia, dna Petronela. Artistii adevarati e modesti, dna Petronela, nau fitze, flatulentze,scuzati iar expresia. Mai acu viun an, o cunoscuta cantareata dela noi, era sa ma faca praf + pulbere la intrarea in Constanta, caci nu mia acordat prioritate. Am franat puternic si neam intalnit parbriza langa parbriz. Mam dat jos galant din masina, iam pupat mana ceremonios si iam adus la cunostinta cantaretei ca era cat paci s-o belim amandoi, chiar ambii ca sa ma exprim mai academic si iam zis ca-s fericit ca o asa dna frumoasa + talentata ma bagat in sama, chit ca era sa dam obstescu coltz amandoi. Pe margine sau adunat cativa manelisti si iau zis cantaretei fa vaco , unde ti-e gandu, de ce nu esti atenta, cine aia a lor,( in spetza organu lorcopulator), tia dat permisu ? Leam zis alora sa se duca in aia a mea (in spetza, in pla mea), ca nau fost ei implicati in tarasenia asta. Un artist adevarat se comporta frumos, dna Petronela. Cu multi ani in urma lam salutat respectuos pe Toma Caragiu si mia zis ca-i fericit ca lam recunoscut pe strada. Se alinta, caci cine nu lar fi recunoscut pe marele actor ? La fel, in 92 la Bacau iam salutat pe cei dela Divertis si am dat sa plec mai departe. Nu mia raspuns doar unu sau doi drinte ei, ci toti in cor. Astai artistu adevaraciune…

 14. Raj spune:

  Dna Petronella, natz sughitat ? Caci la dna Ana am mancat mult cacat despre dv. V-am barfit… Sa stiti ca pe locu II in cordu meu, sunteti dv. dupa dna Ana. Dna Ana ma descoperit mai acu vio 3 ani si ma invitat sa scriu pentru posteritate si pt. cititorii dumneaei. Pentru ca intr-1 comment dal dumneaei ma intrebat dak mai am frati pacasa, ma dus gandu ca sa gandit ca-s cu capu, asa ca am decis so fac de ras cu postarile mele mirobolante, scuzati expresia…

 15. Raj spune:

  Dna Petronella, am mai intrebato si pe dna Ana, dar va intreb si pa dv.: daca as fi frumos, nu urat cu crengi, posesor de Audi ultimu tip, nu de mercedes din 83, apropitar de vila tip Adrean, nu casa dan chirpici, scormonitor in stele, nu in haznale, matz iubi si mi-ati cere mana ?

 16. Raj spune:

  Dna Petronella, la vara cand voiu veni la Bv. ca sal vaz pe Costel Balteanu, va voi permite sa ma invitati la 1 restaorant, caci io nu pot pentru ca sa va invit din cauza ca fac economie…

 17. adi spune:

  adi de la adriana, deci îmi ești dragă Petronelo, doar pentru cum vezi viața, și asta îmi ajunge să mă bucur de ce ne oferi aici 🙂

 18. […] crîșmă, iar oamenii ăia aveau băutură și mîncare în față! Am scris atunci despre asta, aici, însă acum m-a izbit din nou discrepanța dintre autenticitatea, modestia și bucuria de a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *