MENU
wake up and live

de • 21 noiembrie 2013 • adevărurile meleComentarii (11)

să fii femeie

Cînd eram mică aş fi vrut să fiu băiat. Ah, ziceam, e nedrept,  nedrept. Bărbaţii sunt deştepţi, scriu cărţi, inventează lucruri, conduc lumea, cercetează, vreau să fiu băiat, mama, de ce nu m-ai făcut băiat. O să mă duc la mănăstire, ziceam, o să mă închid într-o bibliotecă cu şoarecii, o să mă flagelez ca Eliade, voi citi cîţiva ani şi atît şi într-o zi voi fi deşteaptă ca un bărbat. Mă dezic de genul meu. M-am tuns cheală şi mi-am repudiat sînii şi formele. Mi-am dorit să fiu urîtă, ca oamenii să poată trece peste înveliş. Apoi, într-o zi, am înţeles ce înseamnă să fii femeie.
Ia-o pe asta cu care o ardea za exhasbănd. Ne ştim de la grădi, eu cu duamna. Lasă că e urâţică şi ştearsă ca un cauciuc după o tură de drifting. Că şi dacă era frumoasă nu o ajuta. Modelul de femeie care vorbeşte mult şi prost şi strident. Şi îşi dă cu părerea despre tot. Şi spune inepţii. Şi nu poţi scăpa de ea. M-a sunat ăla şi mi-a zis că vrea să plece în concediu în Anglia să o ardă family cu copilul meu şi aia şi copilul ei. Nu i-am zis ce cred despre asta. Nu i-am zis nimic, de fapt. I-as fi zis că poate mai bine. Că nu poţi să o arzi family cu una din aia după ce ai fost însurat cu mine.
Ia-o pe nevasta lu X. Ia-o pe nevasta lu Y. Ia-o pe nevasta lui Z. Ia-o pe asta, sau pe aia. Femei nefericite care nu ştiu să renunţe. Care atîrnă, cu orice preţ, numai să nu îl elibereze pe celălalt. Femei care nu ştiu să plece, atunci cînd viaţa le-a devenit un calvar şi nu mai iubesc sau sunt iubite. Femei care ameninţă cu divorţul ani de-a rîndul. Care ţipă să fie eliberate cât mai sunt tinere, să îşi poată reface viaţa dar care înnebunesc practic atunci cînd ei sunt de acord şi încep demersurile. Care le umblă în telefon, îi bănuiesc că le înşală, fac circ şi devin isterice, mimează boli şi simulează crize, ca să le trezeazcă sentimentul de vinovăţie. Femei care îi manipulează folosindu-se josnic de copii, fără să le pese că le fac rău propriilor odrasle. Femei de meserie neveste, învăţate să îi sugă de bani şi să nu muncească, sau să muncească doar ca să aibă unde îşi etala hainele şi frezele scumpe. Femei nesigure, care cred că metoda de a ţine bărbatul lîngă tine e să strângi lesa şi să apeşi tocul pe coi. Femei care sunt praf in pat, care nu mai fac sex cu ei deloc, dar au pretenţia să nu fie înşelate. Femei care, deşi au cu ce, nu ştiu să se întreţină. Femei îmbătrânite prematur de acreală, ură, răutate şi nefericire. Femei care nu ştiu să se uite în bărbaţii de lîngă ele. Nu ştiu să empatizeze, nu ştiu să le pese, nu ştiu cine sunt ăia cu care se culcă în fiecare seară şi ce anume îi face fericiţi. Pline de reproşuri şi mii de plânsete, gata să le arunce pe umeri responsabilitatea nefericirii personale. Pentru că nu ştiu să fie fericite prin ele însele, nu atîrnînd la un bărbat. Femei care nu ştiu cine dracu sunt ăia cărora le toacă creierii zilnic, pentru că ei au învăţat să se ascundă de ele, ca să aibă linişte puţinele ore pe care le petrec acasă. Femei care cicălesc continuu, se lamentează, plîng şi ţipă isteric. Femei care depind. Femei frivole, cu gusturi frivole şi vieţi frivole. Femei care nu ştiu ce înseamnă să fii femeie.

11 răspunsuri la postarea să fii femeie

 1. remainick spune:

  Petra-girl, esti un adevarat barbat! Sau, cel putin, gandesti ca unul. Si chiar unul inteligent, care stie – ca pe vremuri, in curtea scolii – ca are nevoie de un camarad de razboi mai mult decat de o tiitoare.
  Imi ingaduiesc sa iti cer si o retrospectiva a evolutiei barbatului. Ca sa avem tabloul complet!

 2. petronela spune:

  cu barbatii am rafuieli mari, mai bine nu :)))))

 3. Te mananca si pe tine-n cur.
  Daca te stii cu ea si ati impartit aceeasi .ulitza iti dai seama ca te iubeste grav. Si cine se „iubeste” se si citeste, vorba lui… Scorate. Iar tu tocmai i-ai mai dat un motiv in plus prin adresarea asta directa. Sa vezi atunci circ ce-i face lu’ bietul om.
  Si asta pentru ca nu-ti arde tie de metafore si echivoc literar.

  • petronela spune:

   e la trecut, nu mai are cui face circ. 😀
   iar daca citeste inseamna ca stie sa citeasca, ceea ce, vorba unui primar celebru, un lucru bun. :))

 4. Conteaza? spune:

  bun

 5. dr.oana olson spune:

  aici am vrut sa scriu de fapt…cum ca eu am fost isterica vreme de 18 ani…brrrrrr

  • Anca spune:

   ¿E vreouna dintre noi care nu se regaseste aici macar asa un picut?

  • ella spune:

   Nu. Nu ma regasesc. Chiar si cand m-a inselat fostul, tot nu m-am injosit. A durut de nu am mai putut, dar privind retrospectiv „cat de demna am fost” :D, cred ca a fost chestie de orgoliu. Apoi am dar „erase” experientei trecute si m-am „rescris” la 27 de ani la cap. Insa am ramas cu o constanta: sunt la fel de putin geloasa.

 6. vlad spune:

  Din pacate e prea mult adevar in ce spui tu. Mult prea mult. Dar vorba aia ,,interesu poarta fesu,,.. femeile fac orice sa isi protejeze siguranta caci o femeie singura(la tinerete) are probleme mari cu echilibrul nervos.Barbatii duc mai usor singuratatea pina cind se bosorogesc si dau in mintea copiilor. Parerea mea.

 7. ana spune:

  http://totb.ro/pe-ce-loc-se-afla-romania/
  Pun aici un link despre pozitia Romaniei la capitolul egalitate intre barbati si femei. Aparent nu are nici o legatura cu subiectul postului, dar cred ca de fapt explica foarte bine situatia femeii in societatea romaneasca si de ce ne gasim multe dintre noi in descrierile de mai sus. Este un cerc vicios din care noi inca nu am iesit, nu suntem atat de emancipate ca vecinele noastre din restul Europei. Mai exact e simplu: femeia a avut mereu un rol inferior in societatea noastra usor inapoiata – casnica, mama, amanta si prea putin femeia sigura pe ea, femeia vizibila, femeia capabila si careia sa i se si recunoasca meritele. Mamele noastre sunt o generatie de ‘neveste de cariera’ care si-au educat odraslele baieti sau fete asa cum au stiut ele mai bine: sa inghita mizeriile consortului ca e mai bine decat sa fii singura, sa nu aiba pretentii foarte mari, sa stea mai in umbra etc etc. Si asa a crescut inca o generatie de femei care indiferent de inteligenta, putere, educatie se transforma la posibilitatea singuratatii, asa a crescut inca o generatie de barbati care fug de femeile sigure pe ele si prefera ceva sigur, chiar daca sub mediocritate. Iar aceste femei din descrierea ta sun rezultatul unei societati care promoveaza imaginea femeii slabe, care are nevoie de manipulare si tertipuri sa tina un barbat langa. In alte societate am observat ca femeile fac muuult mai putin decat ale noastre, suporta muuult mai putin, sunt cu muuult mai neatragatoare si ingalate si cu toate astea barbatii nu stiu ce sa faca sa le intre in gratii. Singura diferenta este ca ele sunt sprijinite de societate sa reuseasca, sa isi construiasca o imagine si nu le e teama sa zica ‘pas’ unei relatii esuate si sa fie singure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *